Domovina

Bakir prijeti ratom? Priprema se jako opasna noć u Sarajevu!

Bošnjački političari Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Zlatko Lagumdžija, Denis Bećirović i Željko Komšić, jasno je iz izjava, žele odvesti BiH u rat.

Prijetnje smrću dobiva i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Neviđena haranga krenula je iz bošnjačke prijestolnice. Njihovi političari pozivaju da večeras u 19 sati krenu prosvjedi u svim bh. gradovima zbog odluke Visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona u BiH i Ustava FBiH, nakon što su desetljećima Bošnjaci stvarali alijanse, platforme i tri puta birali Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u BiH.
Sve institucije večeras moraju biti na nogama. Osobito u mjestima gdje vlada multietničnost i gdje sarajevska politika, očigledno, želi krvoproliće.

Bakir Izetbegović tvrdi da su Bošnjaci spremni na sve

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA gorljivo se na današnjoj konferenciji za medije zalagao da ostane otvorena mogućnost da Bošnjaci nameću političke predstavnike Hrvatima ali i Srbima u FBiH.

Govoreći o mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene izbornog zakona koje će omogućiti da svaki konstitutivni narod u FBiH bira vlastite političke predstavnike u Dom naroda FBiH, Izetbegović je izjavio kako je “cijela (bošnjačka, op.a.) narodna fronta protiv tog”

“Nisam mogao vjerovati da će visoki predstavnik uraditi ovakve stvari. Moja mu je preporuka bila da se ne upušta u to jer je to političko minsko polje i može naštetiti funkcioniranju FBiH i vlastitom autoritetu. Danas sam s njim razgovarao telefonom i isto mu  ponovio. On je u BiH da bi štiti Ustav i Dayton a nipošto da bi nametao rješenja do kojih mi nismo mogli doći pregovorima, a posebno međunacionalnih balansa i utjecaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama. OHR neće donijeti odluku bez konzultacija s parlamentarnim strankama i bez susreta Schmidta s federalnim parlamentom. To je zahtjev SDA”, rekao je Bakir Izetbegović.

Izjavio je kako je pravni tim SDA uradio detaljnu analizu prijedloga OHR-a koji je procurio u javnost.

“Postotak od tri posto naroda kojeg ima u određenom kantonu je sporan. Bošnjaci iz BPK, Livna ne bi imali predstavnike. FBiH je federacija i kantona a ne samo konstitutivnih naroda. To je protivno konvenciji o ljudskim pravima. Uz klauzulu od osam izaslanika da nominiraju predsjednika FBiH bi značilo da će HDZ uvijek predstavljati Hrvate, time bi se pojačale šanse da SNSD dobije kontrolni paket u Domu naroda. Ovakva rješenja pojačavaju asimetriju s Vijećem naroda RS”, rekao je Izetbegović čime je izravno osporio pravo konstitutivnim narodima da biraju koga good hoće za svoje političke predstavnike.

Naime, iz ove izjave je vidljivo kako ke Izetbegoviću neprihvatljiv mogući ishod izbora u hrvatskom i srpskom konstitutivnom narodu u FBiH.

“HDZ dobiva na pladnju ono što nije dobio u pregovorima. Osam ljudi bi kontroliralo FBiH. Redukcija vitalnog nacionalnog interesa bi pojačala asimetriju s Vijeće naroda RS”, rekao je. 

Za mehanizme deblokade funkcioniranja FBiH smatra da “pojačavaju blokade”.

“Od turskog ambasadora sam tražio da se Turska kao predstavnik Organizacije islamskih zemalja ovom usprotivi. Pozivamo i na prosvjede dok se ovo ne zaustavi”, rekao je Izetbegović.

Dom naroda, smatra, treba biti sveden samo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. 

“Zato su razumljive njihove (hrvatske) reakcije. Nadam se da od ovog neće biti ništa. Schmidt neka ocijeni s kakvim frontom otpora se suočavaju ovakve ideje. To nisu pojedinačne politike stranaka, ovo je odgovor naroda. To će i te kako osjetiti. Odluke o našim sudbinama donose se iza zatvorenih vrata. Nedopustivo. U 19 sati će se stvoriti kaos. Mislim da će cijeli tjedan proći u konzultacijama i da se odluka OHR još neće objaviti”, rekao je Izetbegović.

Rekao je kako se tjera Bošnjake da urade nešto što ne žele.

“Ne mora zauvijek biti Hrvat predsjednik FBiH niti Bošnjak premijer u FBiH. To može biti i Hrvat iz građanskih stranaka. Navlače nam novu luđačku košulju i teško je reći što narod može učiniti”.

Također, rekao je kako među stranakama sa sjedištem u Sarajevu na ovim temama nema razlika.

“NIsam siguran, ali čini mi se da je sve ovo urađeno u dogovoru sa HDZ-om iz Zagreba”, rekao je Izetbegović.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button