Domovina

Možda je za Hrvate u BiH najbolje da Schmidt ništa ne napravi ?

U BiH bi u skorije vrijeme trebala i službeno započeti predizborna kampanja. U međuvremenu u javnosti se sve više nagađa o mogućoj intervenciji Visokog predstavnika Christiana Schmidta u Izborni zakon BiH. Ostaje nejasno radi li se sve samo radi ispunjavanja forme. U međuvremenu, danas, predstavnici Komšićevog DF-a (Demokratske frone) nisu propustili iznijeti teške optužbe i uvrede na sve koji bi mijenjali postojeće i neodrživo stanje u Federaciji BiH.

Kakva su očekivanja stranaka HNS-a te može li Schmidt nametnuti pravedno rješenje kojim bi se osiguralo i legitimno političko predstavljanje Hrvata, za Dnevnik RTV Herceg Bosne govori predsjednik HSS-a i član Predsjedništva HNS-a BiH Mario Karamatić, prenosi RTVHB.

Gdin Mario Karamatić tako procjenjuje između ostalog:

  • dodatno zaoštravanje retorike uzevši u obzir ranije spomenute Izetbegovićeve i SDA-ove robote, dronove i što sve ne ostalo;
  • retorika će se dodatno zaoštravati, a iz Sarajeva se može očekivati nastavak proglašavanja neprijatelja, izdajnika Bosne, Balkana, pa možda i Balkanskog kalifata, a vrijeme će pokazati dokle će sve to otići;
  • znakovito je da dosada ni jedan Visoki predstavnik u BiH nije stavio niti jednu svoju prethodnu Odluku u javnu raspravu do sada, do ove najavljene Odluke, koja Odluka o izbornom zakonu, po prvi puta, ne bi trebala ići na izravnu korist Bošnjaka;
  • iskreno mišljenje, dodaje Karamatić je da bi najbolje bilo da on (Schmidt) ništa ne dira! …da nakon izbora idemo svatko svojim putem…

Traju konzultacije o izmjenama izbornog zakona, komšićevci izvrijeđali Schmidta i Plenkovića

Pravni stručnjaci Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) nastavili su u srijedu konzultacije s čelnicima političkih stranaka iz BiH o mogućim izmjenama izbornog zakona, a neki od njih iz bošnjačkih stranaka nakon sastanka u OHR-u optužili su Christiana Schmidta da u zemlji navodno planira napraviti “novu Palestinu”, prenosi dnevnik.ba.

Schmidt nije sudjelovao u razgovorima vođenim u srijedu, a nakon susreta s njegovim suradnicima predstavnici Demokratske fronte (DF) na čijem je čelu Željko Komšić pred novinarima su iznijeli teške optužbe i uvrede:

  • na račun njemačkog političara
  • na račun HDZ-a BiH, ali i
  • na račun hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Sutra je važna sjednica PIC-a na kojoj će Schmidt tražiti podršku za promjenu Ustava FBiH

Nakon sutrašnje sjednice moglo bi biti poznato više detalja i opće raspoloženje u OHR-u u smislu nepoznanica hoće li i u kojem obliku visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti određene odluke u vezi izbornog zakona i Ustava FBiH.

Schmidt je do sada dobio podršku Amerike i Velike Britanije, međutim još nije poznato da je Schmidt dobio otvorenu podršku iz Europske unije, a prije svih iz Njemačke. Iz Njemačke su se ranije mogli čuti glasovi koji su prilično suzdržani u vezi eventualnog nametanja, prenosi Klix.

U međuvremenu je Schmidt boravio na Strateškom forumu na Bledu gdje se sastao s brojnim diplomatama i razgovarao o izbornom zakonu BiH. Sastao se i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji je otvoreno poručio kako podržava Schmidta u nametanju odluke.

To je izazvalo reakcije u BiH i ocjenu da će u nametnutoj odluci izaći u susret HDZ-u.

Pravni tim OHR-a prethodnih nekoliko dana, uključujući i danas obavljao razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka iz FBiH. Na tim konzultacijama ništa konkretno nije priopćeno, osim teških optužbi i uvreda od strane Komšićevog DF-a (Demokratski front), te se postavlja pitanje radi li se samo o ispunjavanju forme.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
poskok.infodnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button