Svijet

Orban: Ovo je naša zemlja, ovo su naši ljudi, povijest, jezik, i moramo ih zaštititi

Zapadni liberali to ne mogu prihvatiti unutar zapadnih civilizacija, jer postoji nacionalna konzervativna alternativa koja je uspješnija u svakodnevnom životu od liberalnog pogleda na svijet – rekao je Orban.

Mađarska je odbila prihvatiti ilegalne imigrante tijekom migrantske krize 2015. godine i to je bilo “jedino razumno ponašanje” kako bi se obranili zemlja i njeni građani, rekao je premijer Viktor Orban u intervjuu za konzervativnu američku televiziju Fox News.

Odbacujući imigraciju, Budimpešta se usprotivila većini zemalja Europske unije koje su otvorile svoje granice i, navodno, “otvorile novo poglavlje svoje povijesti, nazivajući ga novim društvom”.

Prema njegovim riječima, radi se o “postkrščanskom i postnacionalnom režimu”.

– Ne postoji način da se zna hoće li ishod toga biti dobar ili loš, ali mislim da je veoma rizično. Svaki narod ima pravo da preuzme taj rizik ili da ga odbaci. Mi Mađari smo odlučili da ne preuzimamo taj rizik – rekao je Orban.

Istakao je da Mađarska ima pravo da donosi takve odluke.

– Ovo je naša zemlja, ovo su naši ljudi, povijest, jezik, i moramo ih zaštititi. Naravno, ako je neko u nevolji i Mađari su vam najbliži, naravno da ćemo pomoći, ali ulazak u zemlju bez dozvola nije osnovno ljudsko pravo – rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, ta odluka je bila u osnovi razlog za “oštar napad” protiv Mađarske i njegov osobni ugled je veoma loš, a “Mađarska je tretirana kao crna ovca Europske unije”.

Povodom nedavne izjave Joa Bidena, da je Orban “totalni siledžija”, mađarski premijer je rekao da je tom izjavom Biden “osobno uvrijedio mađarski narod”, ali pošto je on predsjednik SAD, da Mađari moraju biti skromni i puni poštovanja prema predsjedniku, ali i da se treba pojasniti da je to što je rekao uvredljivo.

Bilateralne veze između Mađarske i SAD su “u osnovi vrlo dobre, posebno u obrani, ekonomiji i trgovini”, rekao je Orban.

– Mi gradimo veoma uspješno društvo, ali njegovi temelji su veoma različiti od onoga što su željele mnoge zapadne zemlje. Zapadni liberali to ne mogu prihvatiti unutar zapadnih civilizacija, jer postoji nacionalna konzervativna alternativa koja je uspješnija u svakodnevnom životu od liberalnog pogleda na svijet – rekao je Orban.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button