Ljepota i zdravlje

Omikron nezaustavljiv. Zaraza bukti unatoč visokoj procijepljenosti!

Njemački čelnici raspravljaju o tome kako odgovoriti na varijantu Omikron, s mjerama koje uključuju skraćivanje razdoblja samoizolacije COVID-19 zbog straha da bi se ključni poslovi mogli zaustaviti kako broj slučajeva raste.

BERLIN, 7. siječnja (Reuters) – Sjeverna njemačka pomorska država Bremen ima do sada najveću stopu cijepljenja protiv COVID-19 u zemlji, ali je postala najteže pogođena brzim širenjem varijante Omikron.

Stručnjaci kažu da bi skok u Bremenu mogao navijestiti kuda ide Njemačka u cjelini idućih dana.

Sedmodnevna stopa zaraze u Bremenu iznosila je u četvrtak 800 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je najviše u Njemačkoj i više nego dvostruko više od nacionalne stope od 303, prema Institutu Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

“Pretpostavljam da je Bremen samo malo ispred ostalih saveznih država”, rekao je Hajo Zeeb s Leibnizovog instituta za istraživanje prevencije i epidemiologiju u Bremenu.

Rekao je kako očekuje da će mnoge njemačke savezne države u narednim danima izvijestiti o stopi zaraze sličnim onoj u Bremenu.

Njemački čelnici će kasnije u petak raspravljati o tome kako odgovoriti na varijantu Omikron, s mjerama koje uključuju skraćivanje razdoblja samoizolacije COVID-19 zbog straha da bi se ključni poslovi mogli zaustaviti kako broj slučajeva raste.

Položaj Bremena u blizini Nizozemske i Danske, gdje je Omikron već postao dominantna varijanta, mogao bi biti jedan od razloga za veću stopu zaraze u državi, rekao je Zeeb.

Omikron sada čini više od 85 posto zaraženih koronavirusom u Bremenu, što je znatno iznad nacionalne brojke od oko 44%, prema podacima RKI-a u četvrtak.

Također, uprocijepljenost većine svojih stanovnika početkom prošle godine mogao bi biti još jedan razlog.

“Možda sada imate veći jaz u cjepivu nego drugi koji su bili nešto kasnije krenuli sa cijepljenjem”, rekao je.

Studije su pokazale da zaštita od Omikrona slabi tijekom nekoliko mjeseci i ponovno se povećava nakon dopunske injekcije.

Gotovo 84% stanovništva u Bremenu, najmanjoj od 16 njemačkih saveznih država s manje od 700.000 ljudi, dvostruko je cijepljeno, u usporedbi s nacionalnim brojem od oko 72%. Nekih 44% primilo je “booster” dozu, u usporedbi s 42% na nacionalnoj razini.

Bremen također ima nešto točniji prikaz stvarnih brojki u Njemačkoj jer testiranje na koronavirus tamo nije usporilo tijekom blagdanske sezone kao u mnogim drugim regijama, dodao je Zeeb.

Prošlog tjedna njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da je broj novih slučajeva nedovoljno prijavljen i da je stvarna stopa incidencije infekcija oko dva ili tri puta veća od službeno prijavljene brojke.

Državna vlada u četvrtak je uvela daljnja ograničenja za suzbijanje infekcija, uključujući zahtjev za negativnim brzim testom ili dokaz o dopunskoj injekciji za ulazak u restorane ili kulturna događanja, uz dokazivanje dvostrukog cijepljenja.

Unatoč rekordnoj stopi zaraze u Bremenu, državne bolnice nisu bile toliko opterećene kao u prva tri vala pandemije jer su pacijenti zaraženi novom varijantom dolazili s blažim simptomima, rekao je Lukas Fuhrmann, glasnogovornik bremenskog zdravstvenog senata.

Liječnici kažu da bi se situacija u bolnicama uskoro mogla pogoršati te da su jedinice neintenzivne njege već preopterećene pacijentima s blažim plućnim simptomima.

Incidencija sedmodnevne hospitalizacije u gradu Bremenu u četvrtak je iznosila 13,6 slučajeva na 100.000 ljudi, što je tri puta više od nacionalne incidencije od oko 3.

“Situacija je svakako noćna mora”, rekao je Felix Diekmann, medicinski ravnatelj bolnice St. Joseph-Stift u Bremenu. Iako je situacija još uvijek upravljiva, grad će možda morati slati pacijente s COVID-19 u druge države ako ostane bez svojih kreveta za intenzivnu njegu, rekao je.

Pa što reći osim, kako to? Ali glavno da se one koji ovo vide, razumiju i uzimaju kao logičan kriterij u odluci da se ne cijepe i dalje zove “štetočinama” vrijeđa, diskriminira i javno pljuje. Isto kao i cijepljene koji na ovo upozoravaju.

Ovo je prava priča i jedina relevantna stvar za analizu uz prigodno pitanje: Kako to?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button