Ljepota i zdravlje

Ovo istraživanje je novi izazov za omnieksperta Petra Vidova iz Faktograf.hr

Veliko istraživanje u Americi pokazalo je da su oni koji su preboljeli COVID-19 bolje zaštićeni od simptomatske infekcije s omikronom od onih koji su cijepljeni.

Ovo je novi izazov za omnieksperta Petra Vidova iz Faktograf.hr. To da prebolijevanje daje bolju zaštitu od cijepljenja nije tvrdnja koja je trenutno popularna, pa treba analizirati tablice u suplementu za dokaze koji potvrđuju tu tvrdnju.

Sve je dostupno u članku koji donosimo u nastavku teksta, a kako je gospodin Vidov već objavio nekoliko “ekspertnih” procjena na tu temu, vjerujem da mu neće biti problem provjeriti istinitost ove tvrdnje.

Klinički ishodi među pacijentima zaraženim Omicron (B.1.1.529) SARS-CoV-2 varijantom u južnoj Kaliforniji

Pozadina:

Omicron (B.1.1.529) varijanta SARS-CoV-2 brzo je postigla globalnu diseminaciju, čineći većinu infekcija u Sjedinjenim Državama do prosinca 2021. Rizik od teških ishoda povezanih s infekcijama Omicron, u usporedbi s ranijim SARS-om -CoV-2 varijantama, ostaje nejasan.

Metode:

Analizirali smo kliničke i epidemiološke podatke iz slučajeva pozitivnih na infekciju SARS-CoV-2 unutar zdravstvenog sustava Kaiser Permanente južne Kalifornije od 30. studenog 2021. do 1. siječnja 2022., koristeći neuspjeh S gena (SGTF) prema procjeni ThermoFisher TaqPath ComboKit test kao proxy za infekciju Omicron.

Postavljamo Coxove proporcionalne modele opasnosti kako bismo usporedili vrijeme s bilo kojim bolničkim prijemom i bolničkim prijemima povezanim s novim respiratornim simptomima, prijemom u jedinicu intenzivne njege (ICU), mehaničkom ventilacijom i smrtnošću među slučajevima s infekcijama Omicron i Delta (ne-SGTF) varijanti . Uklopili smo parametarske konkurentne modele rizika kako bismo usporedili duljinu boravka u bolnici među primljenim slučajevima s infekcijskim varijantama Omicron i Delta.

Rezultati:

Naše analize uključile su 52.297 slučaja sa SGTF (Omicron) i 16.982 slučaja s infekcijama koje nisu SGTF (Delta [B.1.617.2]), redom. Primljeni su u bolnicu među 235 (0,5%) i 222 (1,3%) slučajeva s infekcijom Omicron i Delta varijantom. Među slučajevima koji su prvi put testirani u ambulantnim uvjetima, prilagođeni omjeri opasnosti za bilo koji naknadni prijem u bolnicu i simptomatski prijem u bolnicu povezan s infekcijskom varijantom Omicron bili su 0,48 (0,36-0,64) odnosno 0,47 (0,35-0,62).

Stope prijema u JIL nakon izvanbolničkog pozitivnog testa bile su 0,26 (0,10-0,73) i 0,09 (0,01-0,75) puta više među slučajevima s infekcijskom varijantom Omicron u usporedbi sa slučajevima s infekcijom varijantom Delta. Nijedan slučaj s infekcijom varijantom Omicron nije podvrgnut mehaničkoj ventilaciji, u usporedbi s 11 slučajeva s infekcijom Delta tijekom razdoblja praćenja (dvostrano p<0,001).

Medijan trajanja boravka u bolnici bio je 3,4 (2,8-4,1) dana kraći za hospitalizirane slučajeve s infekcijskom varijantom Omicron u usporedbi s hospitaliziranim pacijentima s infekcijskom varijantom Delta, što odražava 69,6% (64,0-74,5%) smanjenju duljinu boravka u bolnici.

Zaključci:

Tijekom razdoblja s miješanom cirkulacijom Delta i Omicron varijante, infekcije SARS-CoV-2 s pretpostavljenom infekcijom varijante Omicron bile su povezane sa znatno smanjenim rizikom od teških kliničkih krajnjih točaka i kraćim trajanjem boravka u bolnici.

Pametnome dosta!!!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button