Zanimljivosti

Nova blamaža Faktografa! Je li vjerujete svojim očima ili Faktografu?

“Ako je teorija zavjere OK? Onda recite što je na nebu? Devet godina vozim s Rujna nakon Svete mise prema Kočerinu. Uvijek gledam nebo. No, ovakvo nebo nikad ne vidjeh. Sve je išarano i zamagljeno? Zar toliko redovitih avio letova najedanput nad Zapadnom Hercegovinom? Sve je išarano iznad Posušja, Imotskoga i Gruda, te dijelom iznad Kočerina i Širokoga Brijega! To baš nedjeljom kad su ljudi vani na misnim slavljima. Jesu cilj misari? Što se zbiva? Ja odgovora nemam. No, očito je dočim najavljuju nove sojeve virusa onda i magla na nebu. Bog nam bio na pomoći” napisao je fra Mario Knezović i objavi dodao fotografije.

Vjerovali ili ne , na ovu naizgled benignu objavu je reagirao Faktograf i potrudio se ”raskirnkati” svećenika te objavu ocijenio lažnom čak navodeći u svom tekstu riječi koje uopće nisu u objavi:

Na objavu Faktografa je zanimljivim i duhovitim komentarom na njihovoj stranici reagirao fra Mario Knezović koji je oduševio Faktografove ”pratitelje” .

”Faktografov posao je poznat. No, makar bi se malo mogli uozbiljiti. Jer ne možeš lažima kao demantirati moju navodnu laž. TAKO FAKTOGRAF TVRDI: Svećenik netočno tvrdi da je iznad Hercegovine snimio misterioznu “maglu na nebu”.

MOJ ODGOVOR: Nemam ja što tvrditi da sam snimio tu maglu. Ta magla se vidi na fotografijama. Da sam na nebu snimio traktor, a tvrdio da je to magla bili biste u pravu.” napisao je Knezović.

Tko je fra Mario Knezović?

Dr. sc. fra Mario Knezović rođen je  u Posušju, selo Broćanac, zaselak Širića Brig, kao deveto dijete u obitelji Ljube i Zore r. Grubišić. Sjemenište s klasičnom gimnazijom od 1989. do 1993. pohađao je u Dubrovniku, Visokome i Sinju.

U Franjevački red stupio je 1993. na Humcu. Fakultetsko obrazovanje, diplomsko i poslijediplomsko pohađao je na Sveučilištima u Zagrebu i Mostaru. Osim teologije i filozofije uže znanstveno područje studiranja mu je novinarstvo, političke znanosti i komunikologija. Doktorsku disertaciju je obranio 2018. s titulom doktora znanosti iz područja informacijsko-komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću. Boraveći kao student u Zagrebu, bio je jedan od osnivača Zavičajnoga kuba hercegovačkih studenata te je potaknuo izdavanje studentskoga časopisa »Moj kamen« i bio prvi njegov urednik.

Za đakona je zaređen 1999. godine u Detroitu – Trpy (SAD). Godinu đakonata proveo je u New Yorku. Za svećenika je zaređen 2000. u Chicagu (SAD). Nakon Mlade mise, koju je proslavio 2000., djelovao je u župi i samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru i kao vjeroučitelj u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru. Od 2000. do 2004. bio je tajnik Konferencije viših redovničkih poglavara Bosne i Hercegovine. Ravnateljem Informativnoga centra Mir Međugorje i glavnim urednikom Radijske postaje Mir Međugorje postaje 2001.

U toj službi ostaje do 2005. godine. Od 2005. do 2013. bio je župni vikar, voditelj Frame i srednjoškolski vjeroučitelj u Posušju. Kao autor i suautor sudjeluje u nekoliko knjiga, produkcijskih i multimedijalnih uradaka. Piše u nekoliko časopisa, te je suradnik više medija u Domovini i svijetu. Njegova knjiga pod naslovom „Nisam šutio – otvoreno o Crkvi, politici i društvenim događanjima“ budi poseban interes. Vole ga mladi, a cijeni ga i bivši britanski premijer Tony Blair kojem je pomogao da postane katolik.

Premda sam sebi ne želi za Blairovo obraćenje pripisati baš nikakvu zaslugu, činjenica je da je engleski bankar, koji je nekada radio s Blairom, a koji vodi jednu međugorsku molitvenu udrugu, zatražio od fra Marija da se za jedne svoje duhovne obnove u Londonu susretne s Blairom. – Zapravo nisam ni znao kamo me vodi, ali mi je postalo jasno kada smo u vladu ušli na sporedni ulaz – rekao nam je fra Mario, prisjećajući se kako mu je taj zajednički prijatelj ispričao kako su Blairova supruga i sinovi katolici te da želi susresti franjevca iz Međugorja. Blair ga je dočekao u neformalnoj atmosferi, bio je bez kravate, a savjetnici su ga neprestano zvali na pejdžer i požurivali jer je već trebao krenuti na summit u Davos. – Nas dvojica iskreno smo razgovarali i tada sam doznao za njegov osobni osjećaj da bi želio postati katolik. Rekao sam mu da nije dovoljan razlog za promjenu religije to što su njegova supruga i sinovi katolici. On, a i ja sam to osjetio, želi iskreno učiniti taj korak i u potpunoj sabranosti. Vjera nije spektakl, nego život i razmatranje o Božjoj riječi, kako je i sam Blair tada rekao. Kazao mi je: “Oče, znam da sam vam rekao važnu stvar i znam da ćete je čuvati dok ne dođe vrijeme da se to objavi” – rekao je tada za Međugorje Tribune fra Mario, i to dvije godine nakon tog susreta, kada je u medijima procurila vijest o Blairovu obraćenju.

Njegova knjiga „Evangelizacija u digitalnome dobu –  Crkva, mediji i odnosi s javnošću“ prva je takvoga tipa na svijetu jer je istražila koje alete i tehnike Crkva u BiH upotrebljava u svom navještaju i javnome govoru.

Trenutno je na službi župnika u Kočerinu. Usto, uređuje i vodi neke emisije na Radijskoj postaji Mir Međugorje, suradnik je vjerskoga programa Laudato TV, kolumnist Naših ognjišta, Glasnika mira i Misije.hr. Povremeno održava seminare, predavanja i duhovne obnove u Domovini i po svijetu. Od priznanja koja je dobio najdraži mu je „Zlatni grb Posušja“ koji je dobio „kao prorok u svom zavičaju“ od Općine Posušje. Djelovanje mu se može pratiti putem mrežne stranice www.fratar.net

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button