Domovina

Evo cijene ‘Drskih djevojaka’ i kako HRT pravda emitiranje iste epizode čak pet puta dnevno

Kako piše portal narod.hr, HRT im je nakon drugog upita odgovorio na pitanje o cijeni francuskog animiranog serijala pod nazivom “Drske djevojke” koji se emitira na javnoj televiziji.

U jednoj epizodi na HRT-u sepropagira tzv. “promjenu spola”, a svaka epizoda ponavlja se čak pet puta u jednom danu. Na pitanje o broju emitiranja također su odgovorili.

Odgovor s HRT-a

Upitali smo HRT zašto se “Drske djevojke” emitiraju čak 5 puta u danu (ista epizoda), kao da je riječ o nekom reklamnom spotu i koja je cijena ovog serijala.

Evo što su nam odgovorili:

“U ožujku smo odlučili svaki dan emitirati po pet puta jednu kratku formu iz ciklusa “Drske djevojke”, – baš zato jer se radi o petominutnoj, kratkoj formi. To je programska odluka u “ženskom mjesecu” – u kojem prikazujemo i brojne dokumentarce o snažnim ženama, žene redAtljice itd.

Licenca za prikazivanje ovog serijala po epizodi stajala je 70 eura.”

Napomenimo kako ovaj serijal ima 30 epizoda, što znači da je cijena kompletnog serijala 2100 eura.

Javna televizija inače od RTV pristojbe hrvatskih građana godišnje prikupi oko 1,25 milijardi kuna.

HRT: Serijal je namijenjen “općoj populaciji iznad 8 godina”

Narod.hr poslao je upit i ranije, u ponedjeljak, tko je odabrao crtanu seriju “Drske djevojke” za prikazivanje na javnoj televiziji i prema kojim kriterijima, kojoj skupini gledatelja je ona namijenjena, koliko je potrošeno za nabavu ovog serijala, jesu li pri odabiru vodili računa da je u serijal uključena epizoda u kojoj je kao djevojka prikazan muškarac koji “promijenio spol”…Pitali smo ih i zašto nisu vodili računa da epizoda ne bude prikazana iza dječjeg programa Juhuhu.

S HRT-a su nam u ponedjeljak odgovorili da serijal “Drske djevojke” (Brazen), snimljen prema stripu Culottees, a koji govori o snažnim ženama koje su mijenjale povijest emitiraju u “Ženskom mjesecu”, kako su, kažu, nazvali ovaj ožujak na Trećem – te u sklopu kojega svakoga dana emitiraju nekoliko puta jednu epizodu.

“Konkretno, u animiranoj epizodi, emitiranoj u subotu, 18. ožujka na HRT3 (nekoliko puta, u intervalu između 13:52 i 18:20 sati – dakle, nakon što u 13 sati završi Dječji program), a koju spominju i na društvenim mrežama, riječ je o Christine Jorgensen (1926.), američkoj glumici koja je postala prva hollywoodska glumica koja je javno progovorila o promjeni spola”, kažu s Prisavlja.

Napominju da je serijal namijenjen “općoj populaciji iznad 8 godina – i da nije emitiran u sklopu dječjeg programa Juhuhu”.

“Također, uredništvo HTV-a naglašava da riječ je o visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu – koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće).

Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode”.

Napomenimo da ograničenje sadržaja na populaciju stariju od osam godina – nije bilo navedeno tijekom emitiranja sporne epizode. 

Dvije epizode iz animiranog serijala “Drske djevojke”, ona koja obrađuje “drsku djevojku”, zapravo muškarca koji je “promijenio spol” i ona o francuskoj feministici koja je radila ilegalne pobačaje u svom stanu, HRT je tijekom vikenda prikazao bez dobnog ograničenja.

No, nakon što smo u ponedjeljak otvorili tu temu i poslali upit HRT-u, treća epizoda, emitirana u ponedjeljak, dobila je dobno ograničenje da nije primjerena osobama mlađim od 12 godina.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button