Izbor uredništva

Dva milijuna doza cjepiva na skladištima, pa Beroš ima novi suludi plan

Cijepljenima trećom dozom niža polica zdravstvenog osiguranja?

Većina hospitaliziranih u Hrvatskoj zbog Covida je cijepljena, a Beroš i dalje zove građane da u sebe stave to isto cjepivo za koje je preočito da ne radi ???

Nakon što je javnost doznala da Hrvatska na lageru ima dva milijuna cjepiva protiv koronavirusa, a da je uništeno zbog isteka roka trajanja oko 275 tisuća doza, Ministarstvo zdravstva poslalo je priopćenje u kojem podsjećaju da “900 tisuća Hrvata čeka na treću dozu”.

Ministar Beroš kaže da se razmišlja o smanjenje cijene police osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za one koji se cijepe dodatnom dozom, a razmišlja se i o cijepljenju četvrtom bez obzira što noviji podaci pokazuju da je u bolnicama čak nešto veći broj onih koji su cijepljeni u odnosu na necijepljene.  Taj podatak, o kojem je portal Crodex.net ranije pisao, Ministarstvo zdravstva uopće ne spominje.

Priopćenje prenosimo u nastavku.

Dva milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 na zalihama je spremno za primjenu jer 900 tisuća Hrvata čeka na treću, dodatnu dozu, a ocijeni li epidemiološka struka potrebnim i četvrtu dozu za starije i kronične bolesnike, ima dovoljno cjepiva za sve.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, još oko pola milijuna osoba između 30 i 55 godina starosti koje bi trebale primiti dodatnu, treću dozu cjepiva protiv COVID-19. Dodamo li tome i one starije od 55 godina, kojih je oko 400 tisuća, hrvatskim liječnicima i epidemiolozima ostaje docijepiti oko 900 tisuća građana.

“Razmatra se potreba za cijepljenjem četvrtom dozom”

U našoj se zemlji među stručnjacima još razmatra potreba za cijepljenjem četvrtom dozom, odnosno drugom dodatnom dozom kojom bi se dodatno ojačala otpornost organizma od zaraze nekom od varijanti virusa COVID-19, kako su to počeli primjenjivati u Sjedinjenim Američkim Državama ili Izraelu.

“Dio nabavljenog cjepiva ostati će neiskorišten”

Na zalihama je oko dva milijuna doza cjepiva što pokriva sve navedene moguće potrebe. Smanjeno zanimanje građana za cijepljenje, osobito dolaskom proljeća i poboljšanjem epidemiološke slike, implicira da će dio nabavljenog cjepiva ostati neiskorišten.

Dio je doniran drugim državama, a minimalan dio u odnosu na ukupne količine uništen je zbog isteka roka trajanja s obzirom na složenost procesa donacije koji uključuje za poseban transport i skladištenje, a rok trajanja cjepiva je relativno kratak. No, napominjemo da radi o vrlo malom gubitku u odnosu na 5.220.878 utrošenih doza.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro pokreće novu nacionalnu kampanju za cijepljenje protiv COVID-19 kojom želi potaknuti građane da zaštite svoje zdravlje od težih oblika oboljenja. Tim povodom počet će emitiranje video spota u elektronskim medijima i na društvenim mrežama kojim podsjećaju sve da je važno zaštiti se od zaraze, a time ujedno pružiti sigurnost i svojoj okolini.

Capak: I dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti

‘Ne bi nas smjeli zavarati aktualni trendovi u zarazi od COVID-19 koji su znatno povoljniji nego prijašnjih tjedana, jer i dalje prijeti opasnost od virusa i njegovih mutirajućih varijanti kao i mogućnosti težih oblika bolesti, posebno među starijom i zdravstveno ranjivijom populacijom’, ističe ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i dodaje da je upravo to glavni razlog zašto je važno da su u Hrvatskoj osigurane dovoljne količine svih vrsta cjepiva protiv COVID-19, te da su građanima stalno na raspolaganju mogućnosti primarnog cijepljenja ili docjepljivanja kod liječnika obiteljske medicine ili u zavodima za javno zdravstvo diljem Hrvatske.

Beroš građane vabi na booster nižom policom osiguranja

“Troškove zdravstvenog sustava, bolničkog liječenja, naknada za bolovanja i izolacije tijekom epidemije brojimo u milijardama kuna, pa je svaka preventiva i zaštita od zaraze, osim čuvanja vlastitog i tuđeg zdravlja, izravni doprinos zdravstvenom proračunu naše zemlje”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da se razmišlja o omogućavanju dodatnog financijskog poticaja za sve osiguranike cijepljene dodatnom dozom i to kroz smanjenje cijene police osiguranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Također, protekle dvije godine epidemije dodatno su naglasile potrebu jačanja osobne odgovornosti prema zdravlju, stoga, razgovaramo o uvođenju ciljanih sistematskih pregleda prema dobnim skupinama kojima želimo prevenirati i na vrijeme otkriti razvoj bolesti te potaknuti građane na što aktivniju ulogu u brizi za vlastito zdravlje”, ističe ministar Beroš dodajući da svaka kuna uložena u prevenciju zaraze višestruko će se vratiti u naš zdravstveni, ali i ukupni državni proračun.

“Ono što ima još veću vrijednost i ne iskazuje se brojkama jest zdravlje naših građana, sačuvani životi i poboljšanje kvalitete življenja”, zaključuje ministar zdravstva Vili Beroš.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button