Izbor uredništva

Nenad Bakić-novi šokantni,poražavajući podaci sa DZS

Novi šokantni podaci sa DZS. Nakon što je u travnju rođeno najmanje djece od osnutka RH, u svibnju opet pad od 8% u odnosu na 2021.

Ukupno, to je 6,7% manje rođenih u prvih pet mjeseci 2022. u odnosu na prošlu godinu i 5,4% u odnosu na prosjek 5 godina. Kako je prošla godina bila čak i bolja od prosjeka prethodnih godina, ne radi se o utjecaju mjera i epidemije kao takve.

Sada je i 12-mjesečni prosjek najmanji od stjecanja nezavisnosti. Odosno, u zadnjih 12 mjeseci je najmanje rođenih za bilo kojih 12 mjeseci za redom.

Novi šokantni podaci sa DZS. (Slika: Nenad Bakić)

Tko zna o čemu se radi? Iseljavanja baš nije bilo puno.

Povezani članci

Hrvatska je vrhunac iseljavanja doživjela još 2017. Tada se iselilo 47 tisuća ljudi, uselilo 15 tisuća pa je neto gubitak stanovnika zbog migracija bio 32 tisuće.

Kada se broj nezaposlenih drastično smanjio, gospodarski rast zahuktao, plaće porasle itd., trend se počeo mijenjati. Već 2019., dakle prije pandemije, migracijski saldo se približio nuli.

U lockdown-ima obilježenoj 2020. broj odseljenih i doseljenih je pao, prošle godine porastao (brojevi slični kao 2019.), no migracijski saldo nam je u zadnje 3 godine tek blago negativan (zbirno, -7,5 tisuća u zadnje tri godine).

Hm, tko zna o čemu se radi?  I Njemačka sada bilježi pad broja rođene djece. Kako pak sad to, ako se ondje useljavaju?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button