Domovina

Najnoviji biser u režiji Faktografa. Pogledajte što su sad napravili!

Skupina novinara Faktografa koji na Facebooku provodi cenzuru svih nepodobnih medija i znanstvenika postigli su novi vrh. Čak 200 liječnika u Austriji proglasili su, ni manje ni više već – manipulatorima.

Naime, austrijska novinska agencija APA izvijestila je da je ovaj tjedan skupina od 200 austrijskih liječnika uputila otvoreno pismo predsjedniku Liječničke komore Austrije Thomasu Szekeresu “protiv cijepljenja mRNA cjepivom i uvođenja obveznog cijepljenja”, koje bi trebalo stupiti na snagu 1. veljače 2022. godine. Austrijski liječnici tražili od Szekeresa da odmah podnese ostavku, jer se je, kako su istaknuli, ”stavio u službu politike i hajke na svoje kolege” liječnike, piše paraf.hr.

No, novinari iz Faktografa sa situacijom u Austriji su bolje upoznati nego tamošnji liječnici.

– Liječnici iz Austrije, njih 200, u otvorenom pismu iznose manipulativne i neutemeljene tvrdnje o cijepljenju protiv Covida-19, tvrde iz Faktografa.

Liječnici u pismu navode kako je znanstveno dokazano da zaštita koja cjepivo pruža nakon nekoliko mjeseci gubi značaj. Navodeći studiju koja je objavljena u časopisu The Lancet, doktori pišu kako je dokazano da cijepljeni i necijepljeni mogu širiti zarazu. Osim toga, u pismu se spominje i studija objavljena u The New England Journal of Medicine, a koja se odnosi na ispitivanje učinkovitosti treće, takozvane booster doze u Izraelu. Austrijski liječnici tvrde da su njeni učinci marginalni i da neće promijeniti tijek pandemije.“

Četvrti val je val cijepljenih. U bolnicama i na jedinicama intenzivne njege pretežno su cijepljeni”, rekao je Sönnichsen.

Za Faktografce to sve nije istina. Evo njihovog tumačenja:

Faktograf je već u više navrata razotkrivao dezinformacije koje proizlaze iz manipulacija ovim bazama podataka Radi se, naime, o otvorenim bazama, u koje bilo tko može upisati što god želi, a što protivnici cijepljenja koriste da bi prijavljivali nepostojeće nuspojave. Također, mora se pretpostaviti da dio upisanih nuspojava u takvim sustavima zapravo nije izazvano cijepljenjem, već samo vremenski koincidira s primanjem cjepiva.


O ovom pismu detaljno je pisao Der Standard, koji navodi niz stvari koje su liječnici propustili spomenuti.

Tako novinari tog lista tezu da je četvrti val “val cijepljenih” nazivaju glupošću te kao argument navode činjenicu da je u austrijskim bolnicama puno više onih koji su necijepljeni, nego cijepljeni (iako je u Austriji, prema podacima stranice Our World in Data, barem jednu dozu cjepiva primilo više od 72 posto građana). Der Standard objašnjava i kako je razlog zašto i cijepljeni završavaju u bolnicama činjenica da udio cijepljenih u rizičnim skupinama prelazi preko 90 posto.

O ovakvim i sličnim dezinformacijama pisali smo i sami. Naime, već neko vrijeme internetom kolaju dezinformacije da bolnice jednako pune i cijepljeni, i necijepljeni. Na austrijskom portalu na kojem se objavljuju podaci o epidemiji Covida-19 nismo uspjeli pronaći podatke o hospitalizacijama prema cijepnom statusu, ali ako se pogledaju brojke koje se odnose na Hrvatsku, a koje je objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), jasno je kako najveći dio hospitaliziranih čine necijepljeni – u tjednu od 6. do 19. prosinca njih čak 66,39 posto. U ranijim tjednima taj udio je bio i veći te se obično kretao oko 75 posto.

Der Standard također navodi kako 199 liječnika zvuči puno, međutim, u odnosu na oko 47.600 medicinskih djelatnika u Austriji (oko 26.400 specijalista, 13.000 liječnika opće prakse i oko 8.000 redovitih liječnika) to je tek nešto više od 0,4 posto liječnika.

Oni u svom otvorenom pismu pritom ignoriraju činjenicu da cijepljenje smanjuje broj hospitalizacija i smrtnost od Covida-19. Procjena studije koju su proveli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) je da je cijepljenjem spašeno 470.000 života ljudi starijih od 60 godina. Rezultati se odnose na 33 države u Europi.

Osim toga, austrijski liječnici u pismu manipuliraju nalazima studija na koje se pozivaju, tj. selektivno probiru podatke kako bi potvrdili svoje teze.

Točno je, naime, da rezultati studije objavljene u The Lancetu pokazuju kako cijepljene osobe, u slučaju zaraze, imaju jednako virusno opterećenje kao i necijepljeni. Međutim, jedan od zaključaka studije je i da cijepljenje smanjuje rizik od zaraze te ubrzava eliminaciju virusa iz organizma. Austrijski liječnici taj dio studije nisu spomenuli.

Isto se odnosi i na izraelsku studiju za koju kažu da pokazuje da su učinci nadocjepljivanja marginalni. Iako u toj studiji doslovno stoji kako su rezultati pokazali da je dodatna doza cjepiva smanjila stope infekcije i teškog oblika Covida-19 u izraelskoj populaciji sudionika starijih od 60 godina.

Kada je riječ o nuspojavama koje pobunjeni liječnici nazivaju zastrašujućima, Der Standard naglašava kako su nuspojave nakon primitka cjepiva sasvim normalna pojava te kako unatoč nuspojavama cijepljenje i dalje donosi veću korist nego rizik.

Među navedenim doktorima, navodi Der Standard, više je imena koja istupaju u javnost protiveći se protuepidemijskim mjerama.

Njihovom predvodniku, liječniku Andreasu Sönnichsenu, nedavno je raskinut ugovor o radu na Medicinskom fakultetu u Beču, koje se i ranije distanciralo od njegovih izjava. Kao razlog otkazu navodi se da je Sönnichsen više puta prekršio interna pravila i upute Sveučilišta koje se odnose na mjere zaštite protiv Covida-19, što on sam negira’, navode biseri iz Faktografa.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button