Magazin

Mapirano: FIFA-in poredak 32 momčadi koje igraju na FIFA Svjetskom prvenstvu 2022

Svjetsko prvenstvo u negometu jedan je od najgledanijih sportskih događaja na svijetu. U 2018. gotovo 3,6 milijardi ljudi gledalo je turnir. Počevši od 20. studenog, to nam se uzbuđenje vraća jer se 32 momčadi iz cijelog svijeta natječu na 22. Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru.

Ova grafika Athula Alexandera prikazuje momčadi koje će igrati jedne protiv drugih na ovom prvenstvu, kao i njihovu najnoviju FIFA-inu ljestvicu prije turnira.

Izvor: visualcapitalist.com

Poredak 32 kvalificirane momčadi

Svjetska ljestvica FIFA-e koristi se za usporedbu 211 timova koji su dio FIFA-ine asocijacije. Oni pokušavaju izmjeriti napredak i trenutnu sposobnost svake nacionalne nogometne momčadi. Poredak se određuje korištenjem niza različitih metrika, uključujući broj utakmica koje je momčad pobijedila i koliko su “važni” ti rezultati, kao što su na velikim turnirima ili protiv jakih protivnika.

No timovi visokog ranga ne kvalificiraju se izravno na Svjetsko prvenstvo. Umjesto toga, poredak nacionalne momčadi se koristi za postavljanje na regionalnim kvalifikacijskim turnirima, jer svaka regija (poznata i kao “konfederacija”) ima odabrani broj mjesta.

To znači da se na svakom Svjetskom prvenstvu mnoge niže rangirane momčadi na kraju kvalificiraju za natjecanje u odnosu na više rangirane momčadi. Za 2022. najveći primjer ovoga je talijanska reprezentacija (6. mjesto), koja se nije uspjela kvalificirati.

Evo pogleda na svjetsku ljestvicu 32 kvalificirane ekipe od 6. listopada 2022.:

Najbolje plasirana reprezentacija je Brazil sa 1841,30 bodova. Južnoamerički tim drži rekord za većinu pobjeda na Svjetskom kupu s ukupno pet pobjeda – 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. godine.

Sljedeća na ljestvici je Belgija sa 1816,71 bodom. Belgija još nije osvojila Svjetsko prvenstvo, međutim, 2018. su stigli do polufinala i na kraju osvojili treće mjesto.

Više na: visualcapitalist.com

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
visualcapitalist.co

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button