MagazinSvijet

Nebuloze: Lufthansa uvodi rodno neutralne dobrodošlice na svojim letovima. Pozdrav dame i gospodo ide u ropotarnicu povijesti

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa ukinut će tradicionalni pozdrav “dame i gospodo” putnicima u korist rodno neutralne alternative. Lufthansa je najnovija velika zrakoplovna kompanija koja je to učinila, nakon Air Canada i Japan Airlinesa.

Putnici koji se ukrcaju na let Lufthanse u bliskoj budućnosti više neće čuti “Meine Damen und Herren” ni “dame i gospodo”, rekao je glasnogovornik zrakoplovne kompanije za AFP u utorak. Umjesto toga, čut će „dragi gosti“ ili „dobro jutro / večer“.

Lufthansa putnicima pri rezervaciji daje mogućnost izbora trećeg spola

Lufthansa putnicima pri rezervaciji daje mogućnost izbora trećeg spola

Uz to, putnicima će se tijekom postupka rezervacije ponuditi i opcija trećeg spola, uz “muško” i “žensko”.

Izmjena će se postupno uvoditi na letovima Lufthanse, kao i na letovima švicarskih, austrijskih, briselskih i Eurowingsa, koji su podružnice Lufthanse. Tvrtka je za AFP rekla da je promjena odgovor na “raspravu koja se s pravom vodi u društvu” o spolu, a proizašla je iz želje “da se cijene svi gosti koji su ukrcani.”

Iako je izviještena u utorak, promjena se radi gotovo mjesec dana. Glasnogovornik Lufthanse rekao je za Business Insider DE u lipnju da će i sva unutarnja komunikacija i komunikacija posade biti “ravnopravna po spolu”.

Air Canada bila je prva zrakoplovna tvrtka koja je odustala od tradicionalne uljudnosti prema modernoj osjetljivosti kada je zamijenila “dame i gospodo” sa “svima” još 2019. Kao i Lufthansa, na svojoj je stranici za rezervacije uvela i treću rodnu opciju.

Japan Airlines uslijedio je 2020. godine, ali promjenu je primijenio samo na najave na engleskom jeziku. Ne samo da je japansko društvo manje prihvatljivo za budnost zapadnog stila (istospolni brakovi, na primjer, tamo nisu legalni), najčešće korišten pozdrav na japanskom jeziku već je rodno neutralan.

Lufthansa je, međutim, začetnik budnosti. Pored novo-pročišćenog jezika, logotip tvrtke na društvenim mrežama ostaje ukrašen duginim bojama, gotovo dva tjedna nakon kraja mjeseca ponosa.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
logično

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button