Domovina

Istanbulska konvencija u Hrvatskoj: MVEP traži se da se na osobnu iskaznicu stavi oznaka x za neodređeni spol

U Hrvatskoj će od 2. kolovoza u opticaju biti nove osobne iskaznice. Osim kod oznake roda ženskog ili muškog, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) su stava da treba staviti i treću oznaku x koja predstavlja neodređeni spol. Inače ministar MVEP-a je Goran Grlić Radman.

Iz tog je ministarstva dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica u Ministarstvo unutarnjih poslova odaslano upravo takvo mišljenje. Referira se ono na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama “Ž” ili “M”, piše Večernji list.

No, MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice svaka za sebe,  ali da se, ako se on navodi, trebaju omogućiti sve tri opcije.

Iz MVEP-a su jučer na pitanje o njihovu dopisu MUP-u, u kojem se traži da se pri navođenju spola koristi i oznaka X, istaknuli da su samo “pojasnili sadržaj Uredbe koja je u nadležnosti MUP-a, a koja je izravno primjenjiva u RH”.

MUP predlaže sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica

MVEP pritišće MUP zbog osobnih iskaznica

U Uredbi se navodi da navođenje spola na osobnoj iskaznici nije obvezno. Na MUP-u je da predloži sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica.

I to je MUP i učinio ga je i predložio, i to još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao.

Pravilnik treba stupiti na snagu u ponedjeljak, 26. srpnja i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola.

No, kako doznaje Večernji list, MUP je taj prijedlog glatko odbilo i takav odgovor poslalo u MVEIP.

“MUP smatra da nismo dužni primijeniti direktivu jer u svome zakonodavstvu nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji, a govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti”, piše Večernji list.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button