Svijet

Kurza zaposlila kontroverzna firma povezana sa CIA-om

Kontroverzni tehnološki div, američka tvrtka Palantir, novi je poslodavac bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

Tako barem tvrde austrijski mediji, poput njemačkog portala “Express”. Riječ je o tvrtki koja razvija sustave za analizu velikih količina podataka, a među prvim klijentima su joj bile američke sigurnosne službe, uključujući CIA-u.

Prema nekim informacijama, plaća bivšeg kancelara iznosit će oko pola milijuna eura godišnje, a navodno će morati živjeti na relaciji Sjedinjene Američke Države-Drava-Njemačka-Švicarska.

Vijest o novom zaposlenju austrijskog političara stiže nepuna tri mjeseca nakon što je zbog korupcionaškog skandala bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto austrijskog kancelara.

Nove informacije vezane uz aferu objavili su austrijski mediji prošlog tjedna, a u središtu te nove informacije je Kurzov “čovjek od povjerenja” Thomas Mid i njegova povezanost s milijunašem Siegfriedom Wolfom.

Čini se, navodi se u tekstu, da su obojica sudjelovali u pokušaju da se osiguraju Wolfove privilegije u plaćanju poreza.

Policija je izvukla oko 300.000 poruka s Midovog mobitela, koje je on revno brisao. Austrijski mediji sada gotovo redovito objavljuju sadržaj tih poruka, a jedna od njih je i ona koju je veznjak, dok je bio državni tajnik u Ministarstvu financija, poslao svom podređenom koji se bunio zbog Wolfovog povučenog stava: “Nemoj zaboravi, crno u OVP kabini To znači da si kuća za bogate. ”

Prema onome što je sada poznato, upravo su srednje poruke na kraju prekinule nevjerojatnu političku karijeru Sebastiana Kurza. No, tvrtka za koju će Palantir sada raditi često je bila kritizirana zbog suradnje s tajnim službama te prikupljanja i korištenja velikih količina osobnih podataka.

Kurza zaposlila kontroverzna firma povezana sa CIA-om
www.crodex.net
Foto youtube: Tvrtka Palantir često je bila kritizirana zbog suradnje s tajnim službama te prikupljanja i korištenja velikih količina osobnih podataka

Osim američkih sigurnosnih službi, UK koristi njihove alate za prikupljanje podataka o koronarnoj bolesti srca, a danska policija koristila je svoje alate za razvoj sustava koji predviđa područja u kojima se očekuje porast kriminala.

Ključni čovjek Palantira je Peter Tiel, suosnivač PayPala. Zanimljivo je i da će Kurza, ako se doista radi o njegovom novom izabraniku, u Palatiru dočekati suparnik iz austrijske politike. Laura Rudas u Palatiru radi od 2015. godine, zvijezda je austrijske ljevice. Glavna tajnica austrijskih socijaldemokrata (SPO) postala je s 28 godina, a onda je s 33 godine odustala od politike i preselila se u Sjedinjene Američke Države.

Izvor: crodex.net / express.de / logično.com

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button