Izbor uredništva

Kud GREVIO okom, tud Plenković skokom!

Kakva je strka morala nastati u Banskim dvorima kada je GREVIO, tijelo Europske unije za nadzor provedbe Istanbulske konvencije, pet godina nakon što je Hrvatska ratificirala taj dokument, objavilo početkom ovog mjeseca prvo veliko izvješće o tome kako Hrvatska provodi naputke iz Istanbulske.

Nisu zadovoljni, Hrvatska nije bila dobar đak pa je stoga premijer brže-bolje odlučio popraviti dojam i preko noći doslovno krenuo na ho-ruk prekrajati hrvatske zakone i prakse oko nasilja nad ženama i onima koji reguliraju obiteljske odnose kako bi na popravnom – popravio dojam, piše narod.hr

Ima ona stara: Vrag je u detaljima. U ovom slučaju detalji su – datumi.

Izvješće datirano s 4. rujna

Na 4. rujna datirano veliko izvješće GREVIO-a o tome što je Hrvatska od ratifikacije Istanbulske konvencije napravila po pitanju ‘rodno’ uvjetovanog nasilja.

Pismo je od listopada 2022. kada su predstavnici ove skupine bili pet dana u Hrvatskoj kako bi izveli monitoring kako to sve nama ide i prikupljali informacije od tijela vlasti i udruga. Naveli su i s kojim su udrugama surađivali, stoga nije niti čudo kakve su zaključke donijeli.

To što su prikupili nije ih baš zadovoljilo. Pa su od listopada 2022. do rujna 2023. pisali veliko izvješće na stotinu stranica.

Ukratko, riječ je udovoljavanju zahtjeva nekolicine feminističkih udruga koje pod krinkom borbe protiv nasilja nad ženama pokušavaju već neko vrijeme izbaciti iz prakse ovaj pojam. Ukratko, u borbi za skrbništvo nad djetetom, pojedini roditelji demoniziraju onog drugog lažima, ponekad i lažnim optužbama za zlostavljanje što u konačnici dovodi do toga da te konstrukcije preuzme i dijete koje na kraju drugog roditelja ne želi niti vidjeti i isključuje ga iz života.

Oko tako važne teme, ministar preko noći donosi ad-hoc odluku bez ikakve rasprave, konzultacija, osim valjda s Jelenom Veljačom i sličnima, i šalje dan nakon objave izvješća depešu na teren.

Što se dalje zbiva?

6. rujna izvješće objavljeno u javnosti

Nakon što je Vlada izvješće dobila na stol 4. rujna, Piletić posla naredbu 5. rujna, tek 6. rujna izvješće GREVIO-a je objavljeno u javnosti.

Uz konkretne zamjerke, kao što su nedostatak mjera i kapaciteta kojima bi se spriječilo nasilje nad ženama, stručnjaci zamjeraju Hrvatskoj i to što se još nije navikla na “rodni” pristup fenomenu nasilja i što je i dalje previše patrijarhalna.

U dokumentu na 73 stranice, objavljenu 4. rujna 2023., sadržane su ocjene, zamjerke, preporuke i zahtjevi upućeni Hrvatskoj kao i odgovori hrvatskih vlasti na njih.
Iz dokumenta ne proizlaze samo konkretne pojedinosti vezane za tijek provedbe Istanbulske konvencije, nego on daje uvid u utjecaj koji Istanbulska konvencija ima na strukturu hrvatskog društva i političkog sustava.

Točnije, postaje jasno da cilj Istanbulske konvencije nije sprječavanje nasilja nad ženama, nego izmjene društvenih vrijednosti, normi i odnosa, što je također vidljivo iz sadržaja dokumenta, pisao je Narod.hr nakon analize izvješća GREVIO-a.

13. rujna predstavljen paket mjera Vlade 

13. rujna, dakle tjedan dana od javne objave izvješća, Vlada pompozno održava veliki sastanak s predstavnicima raznih inicijativa i udruga, uglavnom feminističkih, kako bi im predstavila veliki paket ”mjera za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece”.

Pa su tamo najviše pažnje dobila lica dobro poznata javnosti koja guraju feministički narativ u zakonodavstvo i javni prostor poput glumice i producentice Jelene Veljače.
Plenković je tako u nešto više od tjedan dana od finaliziranja izvješća GREVIO-a uspio sklepati krucijalne promjene u zakonodavstvu.

Od toga da se u Kazneni zakon uvodi novo kazneno djelo – femicid ili teško ubojstvo ženske osobe do toga da se ukida spomenuto korištenje u praksi sindroma otuđenja djeteta.
Kakve će reperkusije ove izmjene imati na sve veći broj djece oko kojih roditelji ratuju i je li isticanje ubojstva osobe jednog spola uopće ustavno, jer pred zakonom smo svi isti i što će biti kada žena ubije muža, kako će se klasificirati to kazneno djelo, nitko nema pojma.

Što je GREVIO  i s kojim to hrvatskim udrugama surađuje?

Za monitoring provedbe ratifikacije Istanbulske konvencije zaduženo je specijalno neovisno tijelo tzv. GREVIO, kratica za – Skupina stručnih osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. To tijelo ima iznimno visoke ovlasti poput statusa imuniteta identičnom veleposlanika, diskrecijsko pravo te će odlučivati kojim udrugama civilnog društva ide novac za unutarnju kontrolu provedbe konvencije.

A na stranicama GREVIO-a jasno je napisano koje su udruge pružile ovom tijelu ‘dodatne informacije’ o tome kako Hrvatska ispunjava obveze prema Istanbulskoj konvenciji.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button