DomovinaLjepota i zdravlje

Lauc se obrušio na HUBOL: ‘Pandemijski marketing može zazivati kataklizmu, ali to se neće dogoditi’

“Još uvijek smo daleko ispod brojeva od prošle jeseni i možemo biti sigurni da te brojeve hospitaliziranih nećemo imati ove godine”, napisao je

Na jučerašnje ”dramatično” otvoreno pismo HUBOL-a koji je upozorio na moguće urušavanje zdravstvenog sustava, očitovao se i član Vladinog savjeta Gordan Lauc.

Kao i više puta dosad, Lauc znanstvenim činjenicama i istraživanjima pobija tvrdnje ”oštromjeraša”.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dok HUBOL ponovo najavljuju kataklizmu i kolaps zdravstva, ozbiljno istraživanje koje je tim profesorice Ane Marušić nedavno objavio u Lancetu, jednom od najuglednijih medicinskih časopisa, pokazuje suprotno.

Uz sve svoje nedostatke, i s obzirom na sredstva koja ulažemo u zdravstvo, naše zdravstvo je jedan od boljih segmenata u državi. Naravno daleko je od idealnog i puno toga bi moglo i moralo biti bolje, no za razliku od gospodarstva gdje smo drugi najsiromašniji u EU, prema kvaliteti zdravstvene skrbi smo značajno bolji.

Trenutno imamo puno oboljelih od covid-19, no to je još uvijek daleko ispod brojeva od prošle jeseni i možemo biti sigurni da te brojeve hospitaliziranih nećemo imati ove godine.

Pandemijski marketing može zazivati kataklizmu koliko god želi, no to se naprosto neće dogoditi”, napisao je Lauc.

Hospitalizacije očito postaju središnja tema epidemije, ali se uglavnom njima barata bez brojeva. Srećom, imamo MRCMO model koji ih predviđa, i u ovoj iteraciji prilično uspješno (11 dana – zadnji podaci su od 20.10.). Sudeći po ovom modelu, vrhunac epidemije u 4. valu možemo očekivati za 15-ak dana.

Izvor:Nenad Bakić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button