Sport

Koje zemlje su talentirane za sport? Hrvatska je u Top 10

Bez ovoga se Olimpijske igre jednostavno ne mogu pratiti. U nastavku donosimo rang sportske talentiranosti nacija koji uzima u obzir ne samo veličinu zemlje nego i diverzificiranost olimpijskih postignuća sportaša.

Olimpijske igre pružaju mogućnost svim nacijama svijeta da pred globalnim, milijardskim auditorijem demonstriraju svoju sportsku uspješnost. Budući da je dobro poznato da sportski uspjesi potičnu nacionalni ponos i osjećaj sreće, a važni su i za buduće financiranje sporta iz javnih i sponzorskih blagajni, biti što više rangiran na tablicama osvajača medalja jedno je od najvažnijih sporednih pitanja tijekom dva ljetna tjedna u kojima se Igre održavaju.

Tradicionalne ljestvice uspješnosti na Olimpijskim igrama, međutim, ne odgovaraju najpreciznije na pitanje koje su zemlje uistinu najtalentiranije za sport. One se najčešće baziraju na osvojenom broju zlatnih ili sveukupnom broju osvojenih medalja na Igrama. Budući da se zemlje svijeta dramatično razlikuju po veličini populacije, ekonomije i koječemu drugome, broj osvojenih medalja se potom često dijeli s brojem stanovnika ili BDP-om kako bi se dobio osjećaj za relativnu uspješnost zemalja.

No, postoji jedan problem.

Države se mogu ekstremno visoko popesti na ljestvicama medalja ukoliko se specijaliziraju u vrlo malom broju sportova. Primjerice, Velika Britanija iznimno je uspješna u biciklizmu na dvoranskim pistama. Primjerice, bez biciklističkih medalja Velika bi Britanija na Igrama 2008. u Pekingu pala s četvrtog na tek deveto mjesto najuspješnijih zemalja.

Još su ekstremniji primjer Kenija, Jamajka i Etiopija. Gledano od OI 1996. naovamo, ove tri zemlje su jedne od najuspješnijih sportskih nacija svijeta gledano po apsolutnom broju olimpijskih medalja, a još bolje gledamo li medalje per capita. Međutim, toliko su usko specijalizirane da su *sve* svoje medalje osvojile u jednom jedinom sportu – atletici.

Zbog toga ovo istraživanje ispituje koje su zemlje najuspješnije sportske nacije svijeta ako uzmemo u obzir raznovrsnost sportskog talenta, analizirajući broj različitih sportova u kojima su osvojile medalju. Time izbjegavamo upadanje u zamku da talent procjenjujemo ukupnim brojem medalja koji može biti koncentriran u samo jednom sportu.

Jasno je da će najveće zemlje s najvećom populacijskom bazom biti i među onima koje su uspješne u najvećem broju sportova. Zbog toga smo usporedili odnos između poretka zemalja prema ukupnom broju osvojenih zemalja na šest ljetnih OI od 1996. do 2016. i poretka zemalja prema broju sportova u kojem su osvojile barem jednu medalju u navedenom periodu.

Napomena: u obzir su uzete samo zemlje koje su na OI 1996. – 2016. osvojile medalju u više od jednog sporta
Izvor: Globan i Rewilak

Očekivano, veza je vrlo snažna. U donjem lijevom kutu Slike 1. nalaze se najveće zemlje poput SAD-a, Kine, Rusije, Njemačke, UK koje su na prvim mjestima i po broju osvojenih medalja i po broju sportova u kojima su osvojile medalju. No, ono što nas zanima su odstupanja od regresijske linije. Što ste udaljeniji od pravca s gornje strane, to ste specijaliziranija sportska nacija, tj. osvojili ste medalju u manjem broju sportova nego što je to očekivano s obzirom na ukupan broj medalja koji ste osvojili. Ako se nalazite ispod pravca, to ste nacija s raznovrsnijim, diverzificiranijim sportskim talentom od prosjeka, tj. osvojili ste medalju u većem broju sportova nego što bi se očekivalo s obzirom na ukupan broj osvojenih medalja.

Zemlje koje imaju iznimno raznovrstan i diverzificiran sportski talent su zemlje poput Litve, Španjolske, Latvije, Hrvatske ili Švedske značajno odstupaju od regresijskog pravca, što znači da osvajaju medalje u većem broju sportova nego što bi to bilo očekivano.

Tablica 1. Top 10 zemalja s najvišim omjerom broja sportova u kojima su osvojile medalju i veličine populacije, ljetne OI 1996. – 2016.

ZemljaBroj sportova s medaljomSportovi s medaljomPopulacija (u mil.)Omjer
Island2atletika, rukomet0.36.67
Litva12atletika, BMX, boks, dizanje utega, hrvanje, jedrenje, kanu, košarka, moderni pentatlon, plivanje, streljaštvo, veslanje2.74.44
Latvija8atletika, BMX, dizanje utega, gimnastika, judo, kanu, moderni pentatlon, odbojka na pijesku1.94.21
Slovenija7atletika, jedrenje, judo, kanu, plivanje, streljaštvo, veslanje2.13.33
Estonija4atletika, hrvanje, judo, veslanje1.33.08
Hrvatska12atletika, boks, dizanje utega, gimnastika, jedrenje, plivanje, rukomet, streljaštvo, taekwondo, tenis, vaterpolo, veslanje4.12.93
Novi Zeland12atletika, BMX, dvoranski biciklizam, golf, jahanje, jedrenje, kanu, plivanje, ragbi, streljaštvo, triatlon, veslanje4.82.50
Norveška13atletika, biciklizam, hrvanje, jedrenje, kanu, mountain bike, mačevanje, nogomet, plivanje, rukomet, streljaštvo, taekwondo, veslanje5.42.41
Danska13atletika, badminton, biciklizam, dvoranski biciklizam, hrvanje, jahanje, jedrenje, kanu, plivanje, rukomet, stolni tenis, streljaštvo, veslanje5.82.24
Švedska16atletika, biciklizam, golf, hrvanje, jahanje, jedrenje, kanu, mountain bike, nogomet, plivanje, rukomet, stolni tenis, streličarstvo, streljaštvo, tenis, triatlon10.11.58
Napomena: u obzir su uzete samo zemlje koje su na OI 1996. – 2016. osvojile medalju u više od jednog sporta.
Izvor: Globan i Rewilak

U obzir smo uzeli samo zemlje koje su između 1996. i 2016. osvojile medalju u više od jednog sporta. Island, zemlja sa samo 300.000 stanovnika na vrhu je tog poretka jer su uspjeli osvojiti medalju u dva sporta (2000. u atletici – ženski skok s motkom i 2008. u muškom rukometu). No, to su ujedno i jedine dvije medalje koje je ova mala država osvojila u analiziranom periodu.

Štoviše, promotrimo li Sliku 2., vidjet ćemo da su zemlje s najraznovrsnijim sportskim talentom u cijelom svijetu, relativno prema broju stanovnika, vrlo jasno klasterirane na sjeveru Europe – na Baltiku i Skandinaviji. Uz njih je i – Hrvatska, te Novi Zeland koji iz razumljivih razloga nije stao na mapu.

Slika 2. Top 10 zemalja s najraznovrsnijim sportskim talentom na svijetu, relativno prema broju stanovnika

Napomena: Novi Zeland nije prikazan na mapi radi preglednosti
Izvor: Globan i Rewilak

Hrvatska je na toj ljestvici na šestom mjestu, s 30 medalja u čak 12 različitih sportova na ljetnim Igrama od 1996. do 2016. godine. To znači da na svakih milijun stavnovnika Hrvatska osvaja olimpijsku medalju u gotovo tri različita sporta, što nas stavlja u sâm svjetski vrh po raznovrsnosti sportskoga talenta.

I u našoj analizi potvrdilo se da zemljopisni položaj i klima imaju značajan utjecaj na raznovrsnost sportskog uspjeha, budući da klimatski uvjeti (vlaga, temperatura, padaline) značajno smanjuju mogućnost bavljenja sportom na otvorenom što se više primičete ekvatoru. Europa, ali i općenito umjereni pojas, najpovoljnija je moguća klimatska zona za bavljenje svim vrstama sportskih aktivnosti.

Detaljnije provjeriti na arhivanalitika.hr.


Dr. sc. Tomislav Globan je izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Na istoj instituciji voditelj je istraživačkog centra MacroHub. Stavovi autora ne odražavaju nužno stavove institucije u kojoj je zaposlen.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button