Povijest

Mons. Božo Milanović -ime koje je bilo ključno za pripojenje Istre Hrvatskoj.

Monsinjor Božo Milanović jedna je od najpoznatijih i najznačajnijih istarskih ličnosti suvremenoga doba.

Djelovao je kao svećenik, profesor i znanstvenik, a najviše se istaknuo u svojim diplomatskim poslovima, tj. u borbi Istrana za svoja hrvatska nacionalna prava.

Ime koje je bilo ključno za pripojenje Istre Hrvatskoj. Koliko god mislili da je ovo prenacionalno ili desničarski, zapamtite ovo ime…Mons. Božo Milanović..on i 44 svećenika svim su srcem, angažirajući sve župljane , priklonivši se Titovoj vojsci, odigrali ključnu ulogu u povratku Istre Hrvatskoj…i to su neosporne povijesne činjenice.

Kada današnji ljubitelji Titovog lika i djela zvižde na spomen don Bože Milanovića, onda zvižde i samom antifašizmu! Jer je don Božo Milanović bio i ostao ikona istarskog antifašizma zaslužna za to da je Istra konačno priključena Hrvatskoj. Nepotrebno je da se na ovom mjestu raspišem o djelovanju don Bože Milanovića, osobe koja je vraćanjem Istre u hrvatsko okrilje stavila krunu na stoljetnu borbu katoličkog klera u Istri. Ta je stoljetna borba završena Milanovićevom pobjedom na Pariškoj konferenciji 1946. godine, kada je međunarodna komisija prihvatila Milanovićevu statistiku prema kojoj je u Istri bilo 75% hrvatskih i slovenskih, 13% mješovitih i 12% talijanskih župa. Iako je prema popisu stanovništva iz 1921. godine, koji su provodile talijanske vlasti, u Istri živjelo 90.000 Hrvata i 250.000 Talijana, Božo Milanović je komisiji predočio crkvenu statistiku koja se bazirala na crkvenim popisima obitelji, a koja je bilježila upravo suprotne brojke.

Saveznička komisija je na kraju prihvatila sva Milanovićeva objašnjenja. Budući da je etnički princip bio ključan u donošenju odluke o pripadnosti Istre, zahvaljujući tim podacima Istra je kasnije pripojena matici zemlji, a skupa s Istrom pod komunističku vlast je došlo i hrvatsko svećenstvo.


Životnu filozofiju Bože Milanovića najbolje oslikava njegov odgovor na novinarsko pitanje – Zašto istarski svećenici žele dospjeti pod komunističku Jugoslaviju, a ne katoličku Italiju?
Msgr. Milanović im je odgovorio: »Državne granice se određuju za stoljeća. Režimi prolaze, a narod ostaje!

Njegov je životni put trajno obilježio hrvatsku suvremenu povijest i čini u Istri iznimnu vertikalu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button