Gospodarstvo

KAMATE UBRZANO RASTU I VODE U DUŽNIČKU KRIZU

Europska središnja banka (ESB) je jučer povisila svoju najvažniju kamatnu stopu po kojoj bankama posuđuje novac na 2%.

Onome tko stalno ne prati ovu problematiku to i ne govori nešto posebno. No, kada se kaže da je ta kamatna stopa samo prije pet mjeseci iznosila 0%, onda nam se pali crvena lampica. Ta lampica nas upozorava da kamate nenormalno brzo rastu i da će se taj trend nastaviti.

Kakve će to posljedice imati?

Jako će porasti teret otplate dugova koji su ugovoreni uz promjenjivu kamatnu stopu. Na primjer, Italija se još samo prije godinu dana mogla putem obveznice s rokom dospijeća 10 godina zadužiti uz 0,5%, a sada uz 4,4%!!! Dramatičan porast. Povećanje kamatnjaka za 1 postotni bod povećava talijanske dugove za oko 25 milijardi eura godišnje, a u godinu dana on je porastao za 3,5 postotnih bodova.

E sada, tko je ono sve iz HNB-a govorio (lagao) da kamatne stope neće bitno rasti i da je Hrvatska otok kojeg neće zapljusnuti ovaj kamatni tsunami. Svaki dan ponavljaju te laži u akciji “Euro na kotačima” kotrljajući se po gradovima Hrvatske i kotrljajući svoje laži o tome da nas euro može zaštititi od inflacije i rasta kamata. Ne staju oni u tome bez obzira na ove službene podatke od kojih boli glava. Ali moraju, jer do Nove godine na sve moguće načine moraju činiti sve da uvedu euro. A to je moguće samo uz neviđenu i skupo plaćenu propagandu čime se mediji čine poslušnim i trgovačkom većinom u Saboru koja je izglasala uvođenje eura.

Uvođenje eura u ovakvim katastrofalnim uvjetima predstavlja nacionalnu izdaju zbog koje netko mora odgovarati, jer su svjesni svih šteta koje Hrvatskoj to donosi.

Da se vratimo kamatama. Europska Središnja banka je sada snažno ubrzala razvoj dužničke krize na svim segmentima. Ne samo to, ona je time otvorila put recesiji a inflaciju neće moći bitnije zadržati. Dakle, kao što su neovisni ekonomisti Ivan Lovrinović i Neven Vidaković već odavno najavili, imat ćemo u EU i HR u isto vrijeme i inflaciju i recesiju. U stvari, to je već počelo i nova kriza je već počela a u protiv nje će se unutar EU svatko za sebe boriti.

Hrvatska će u ovome jako loše proći jer Plenković u tu borbu želi Hrvatsku uvesti s lancima na rukama. Mi smo mala otvorena ekonomija koja je jako podložna šokovima. Zbog toga se moramo aktivno braniti od ovakvih financijskih napada. Mehanizmi postoje. Nije problem napraviti restrukturiranje državnih financija na strani izvora financiranja i na strani potrošnje. Nije problem uključiti banke koje svojom kreditnom politikom mogu pomoći ključnim granama ekonomije kao bi se ojačala ekonomija. Nije problem biti drugačiji i bolji. Sve se to može, ali to u Vladi RH očito nikome ne treba.

Na grafikonu ispod vidi se kretanje glavne kamatne stope ESB-a na kredite bankama u eurozoni gdje je primjetno da je pet godina taj kamatnjak bio 0% i sada leti u nebo.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Ivan Lovrinović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button