Gospodarstvo

Policija upozorava: poslovne prijevare sve učestalije, budite oprezni s poslovnim e-mailovima

poslovne prijevare su sve učestalije zbog čega Policija dodatno upozorava građane na oblik prijevara kod kojih se počinitelji predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Prijevare koje ciljaju tvrtke sve su učestalije, pa policija upozorava sve koji primaju poslovne e-mailove, da obrate posebnu pozornost na to od koga poruka dolazi.

Naime, umaška je policija zaprimila prijavu 60-godišnjeg vlasnika tvrtke koji je prevaren za više desetaka tisuća kuna. Kako ističu, on je u srpnju naručio materijal od tvrtke iz Italije te je početkom rujna, nakon zaprimanja predračuna, uplatio više desetaka tisuća kuna. Nakon što mu se talijanska tvrtka nekoliko dana kasnije obratila s upitom kada će uplatiti novac, 60-godišnjak je pregledom predračuna utvrdio kako mu je nepoznati počinitelj, koristeći adresu elektroničke pošte talijanske tvrtke, dostavio drugi broj računa za plaćanje, a potom i iskoristio uplaćena sredstva, prenosi zimo.hr.

Stoga policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

poslovne prijevare,
Poslovna prijevara (Foto: Europol/MUP)

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti.

Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja.

Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button