Izbor uredništva

Igor Vukić: Kako od šest napraviti 3893?

Kako od šest napraviti 3893? Prije 80 godina, u logoru u Jasenovcu započelo je razdoblje koje čak i površni povjesničari s filozofskog fakulteta zovu „mirnom godinom“.

Bilo je to vrijeme u kojem nije dolazilo mnogo novih zatočenika. Uz rad u logorskim radionicama preko tjedna u nedjelju su se odigravale utakmice za prvenstvo logora u nogometu i odbojci. Redovite su bile glazbeno-scenske priredbe što su ih organizirali i izvodili zatočenici. Paketi su stizali redovno, a zatočenici kojima je istekla određena kazna, odlazili su kućama.

Logorom je od ožujka 1943. do svibnja 1944. godine upravljao ustaša Ivica Brkljačić, do rata student bogoslovije. I bivši zatočenici opisivali su poslije rata kako je korektno postupao s logorašima.

Prema Brkljačićevu iskazu OZN-i 1945., on je u svojih godinu dana morao provesti strijeljanje šestorice (6) zatočenika prema zapovijedi koju je dobio od viših vlasti u Zagrebu.

Bivši zatočenik Pavao Kulčicki u svojem iskazu komisiji za ratne zločine 1945. također je rekao da je za vrijeme uprave Ivice Brkljačića u logoru strijeljano šest (6) zatočenika.

Bez obzira na to u popisu Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, stoji da je u Jasenovcu u 1943. ubijeno 3893 zatočenika!?

Koja je fraza bolje pristaje: tko je tu lud ili pametnome dosta?

Izvor: Igor Vukić/ Facebook

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button