Magazin

Kako Jutarnji list manipulira: Sve više Hrvata spremno je prihvatiti euro?

U jučerašnjem članku, jugoslavensko-komunističkim simpatizerima uglednog Jutarnjeg lista, navode u naslovu kako je “Sve više Hrvata spremno je prihvatiti euro, snažno podupiru i proširenje EU, ali se boje inflacije”!? Međutim, nekada nije toliko bitno što se govori koliko je bitno što se NE govori. Tako podaci HNB-a (Hrvatske narodne banke) pokazuju da Hrvati, u zadnjih 20.g., upravo daju sve više i više povjerenja i prednosti kuni, u odnosu na euro i druge valute – slika dolje.

Navodi se temelje na podacima 96. po redu istraživanja Eurobarometra, a 35. koje je obuhvatilo Hrvatsku u kojoj je odgovore prikupljala agencija Hendal, razgovarajući s ispitanicima izravno u njihovim domovima od 19. siječnja do 2. veljače ove godine, prije ruske invazije na Ukrajinu. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.001 građana Hrvatske.

Jutarnji list
Slika: Ova slika govori puno. O čemu? O tome kako se od 2002.g. do danas hrvatski narod opametio i kako se se sve brže vraćao svojoj kuni, jer je bio predugo vrijeme prisiljavan i varan valutnom klauzulom, piše profesor Ivan Lovrinović na društvenim mrežama. Više ovdje / Foto: izvor HNB

O Europskoj uniji

U članku se navode rezultati istraživanja kako su Hrvati “među najoptimističnijim Europljanima, njih 74 posto smatra da Unija ima obećavajući perspektivu. Pritom su najoptimističniji studenti (85 posto), upravitelji (83 posto), domaćice (77 posto), samozaposleni (76 posto), radnici i umirovljenici, a najmanje je optimista među nezaposlenima (51 posto).

Dakako, jer su upravo primorani tako razmišljati, da bi opstali i imali bilo kakvu nadu za život, budući da je u današnjoj Hrvatskoj običan narod nema, a što i ima, sve se slabije vidi. Tako se i današnja EU, zbog toga, gleda kao i svojevrsna luka spasa mladim ljudima.

Naravno, podaci to i dokazuju jer su:

 • najoptimističniji zbog toga studenti (85%) – jer tamo i planiraju ići i graditi budućnost, a
 • najmanje otpimistični su nezaposleni (51%) – jer ne vide način kako bi se zaposlili, osim nepotizma, korupcije, mita i sl..
Slika: Istraživanje pokazuje, što je i inače poznato u narodu, kako je Hrvatima svako tuđe/i bolje/i od bilo čega domaćeg (možda i s razlogom) / Foto: eurobarometer.eu

O uvođenju eura

Kažu dalje, između ostalog, kako se “u proteklih godinu dana u Hrvatskoj povećavao i broj onih koji podupiru uvođenje eura. Sada ih je 52 posto, četiri postotna boda više nego lani. Istovremeno je bod manje onih koji se euru protive, te tri boda manje neodlučnih. Osim na pitanju eura, veća razlika vidi se jedino na pitanju daljnjega proširenja EU-a, koje podupire čak 72 posto Hrvata, dok je prosjek za EU 47 posto.

Što muči Hrvate najviše

Na pitanje koje su dvije najveće teškoće s kojima se vi ili vaša zemlja suočavate, istraživanje kaže:

 • inflacija (opći rast cijena) – za čak 55 posto Hrvata je najznačajnija stavka, dok drugo mjesto dijele
 • gospodarsko stanje i zdravlje, s 25 posto.

Vrlo je sličan i prosjek za EU, premda je nešto manja zabrinutost za inflaciju (41 posto), a veća je za zdravlje (32 posto).

Dok na EU gledaju pretežito pozitivno, ispitanici u Hrvatskoj ostaju prilično nepovjerljivi prema domaćim institucijama. Najveće povjerenje trenutačno uživa:

 • zdravstvo i zdravstveno osoblje, čak 66 posto ispitanika o njima se očitovalo pozitivno, a slijede
 • vojska (62 posto) i
 • policija (52 posto).

Od domaćih institucija više nitko ne uživa povjerenje veće od 50 posto, ali uživaju europske institucije:

 • Europski parlament, 54 posto,
 • Europska komisija, 52 posto i
 • Europsko vijeće, 51 posto.

Od domaćih institucija je stanje:

 • tek 14 posto ispitanika vjeruje domaćim političkim strankama (poznato kao mentalitet kako je svako tuđe/i bolje od bilo čega domaćeg), a
 • na vrlo niskih 21 posto je Vlada RH, a
 • tek 22 posto ispitanika daje pozitivnu ocjenu Saboru, dok
 • s 24 posto, neznatno bolje stoji, eh – pravosuđe.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button