SvijetUncategorized

Kako je moguć ovakav kolaps (ruske) vojske?

Naravno da je oružje 50% uspjeha u ratu, ostalo čine ljudi, obučenost, moral…..Dok su časnici gradili “karijere”, praznili skladišta i punili džepove, dočasnički kadar je u potpunosti zapostavljen i gurnut na marginu vojske i njenog ustroja. A upravo su dočasnici alfa i omega ratovanja, u svim vojskama svijeta i u svim ratovima.

Gledamo ovih dana kolaps ruske vojske na svim crtama bojišnice u oblasti Luganska, sada i Khersona. Do sada sam bio pomalo u nedoumici, kako je moguće da tolika “sila” ovako gubi rat, da je doslovno pregažena ili će to uskoro biti.

Naravno da je oružje 50% uspjeha u ratu, ostalo čine ljudi, obučenost, moral…..

Prvih 50% rusija je imala u samom startu “specijalne operacije”. Imala je oružja u izobilju, istina svakojakog, dobrog i lošeg ali ga je imala u količinama 5-10 puta većim nego Ukrajina.

Imala je i više vojnika. Ali nije imala ono što vojsku čini vojskom, bilo gdje na svijetu.

Nije imala DOČASNIKE. Ključ ovoga rata.

U svim vojskama svijeta i u svim ratovima dočasnici su alfa i omega ratovanja. Oni su ti koji vode ratnike za sobom u bitku, konkretno, na prvoj crti, u rovu, na tenku ili oklopnom vozilu.

Tko zapovijeda desetinama, vodovima, sve do satnija? Sigurno ne “visoki časnici”. Oni većinom griju dupe u nekakvim uredima ili barem koji kilometar iza crte bojišnice. Govorim o ruskoj vojsci, u Domovinskom ratu su i časnici ležali u rovovima.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba, stajati i u zatvorenom
Slika: Član odbora ruske Državne dume za obranu, general-pukovnik Andrej Guruljev, rekao je da na mjestima prijema osoblja nedostaje 1,5 milijuna kompleta vojnih odora za mobilizirane. I nitko u Rusiji nema pojma gdje i kako su nestale. Očito je posao bio unosan i odore izvezene u neku “prijateljsku” zemlju ili nisu nikada niti izrađene.
Plaćene jesu, sigurno, po principu “pola meni – pola tebi”……I ostade druga vojska svijeta, doslovno, bez hlača….. / Izvor i Foto: Facebook

Ruski sustav je jednostavno takav, sazdan od:

  • nepotizma,
  • privilegija,
  • narcisoidnosti i prije svega
  • korupcije.

Dok su časnici gradili “karijere”, praznili skladišta i punili džepove, dočasnički kadar je u potpunosti zapostavljen i gurnut na marginu vojske i njenog ustroja. Ruska verzija dočasnika uglavnom su vojnici po ugovoru koji nemaju vodeću ulogu niti upravljaju vođenjem poput svojih kolega u zapadnim vojskama.

Nisu ni zaduženi za taktiku i brigu o postrojbi, disciplini, rad…… Osoba koja je zadužena za sve u ruskoj vojsci je časnik. Zato je ruska vojska prepuna časničkog kadra. Koji radi i poslove koje u zapadnim vojskama rade dočasnici.

Za usporedbu, američka vojska povjerava vodstvo dočasnicima. Zapovjedništvo je gurnuto prema najnižem mogućem činu, što znači da časnici daju ciljeve – na primjer, zauzeti brdo – a dočasnici rade na tome kako to učiniti.

Nesrazmjer visokih časnika, nižih časnika/dočasnika je u ruskoj vojsci izrazit usprkos pokušajima reformi zadnjih desetljeća. Privilegirane kaste visokih časnika uvijek su spriječavale ugrožavanja svojih statusa i odnosa unutar ruskih oružanih snaga.

Sjetite se, nedavno sam pisao kako im pitomci ranije završavaju školovanje da bi imao tko obučavati vojsku. Nedostaje im dočasničkog kadra za obuku u obučnim središtima, pokušajte samo zamisliti koliko dočasnika nedostaje ruskoj vojsci na prvim crtama bojišnice. Na tisuće, sigurno. Pri tome mislim na dočasnike “a la zapad” a ne ruske, kojih i da ima dovoljno, jednostavno nemaju zadaću vođenja i upravljanja vojnim operacijama na taktičkoj razini.

Sjetite se što znači narednik, u zapadnim vojskama. On je Bog svojim vojnicima, koji ih obučava, maltretira, iscrpljuje, gazi ali i nagrađuje obučenošću koja će im jednog dana na crti bojišnice čuvati život i donijeti pobjedu.

Ne zamara se “obična” vojska bojnicima, pukovnicima ili generalima. Čak i ne zna tko je tamo neki treći u hijerarhijskom nizu…. Imaju svoga narednika i dalje od toga ih nije briga.

Toga u ruskoj vojsci nedostaje u svakoj postrojbi, jednostavno “rulju” nema tko voditi. Pogotovo netko sa iskustvom, znanjem i dugom dočasničkom karijerom. Ruska vojska jednostavno ima premalo “nižih organizatora” i izvršitelja zamisli nadređenih časnika ili zapovjedništava.

Kao da grupi novopridošlih mobiliziranih karikatura od 50 godina i koju više, izmješanom sa dijelom golobradih adolescenata izdate zapovijed “idite, osvojite ono selo ili grad”. Kako, kada, sa čime, kojom taktikom? Tko će im to reći? Tko će ih okupiti, objasniti i povesti za sobom na izvršenje zadaće, smišljeno, sigurno i efikasno? Časnik? On će vjerojatno u bunkeru prazniti bocu vodke dok oni budu ginuli ne znajući za što i za koga.

Između ruskih časnika, za koje sami Rusi tvrde da su većinom nesposobni i “priučenih vojnika” nema nikoga.

Vidim to kao jedan od glavnih neuspijeha ruske vojske u vođenju ove krvave agresije i rata.

I hvala Bogu da je tako, sada je kasno za izrade novih doktrina ili strategija razvoja ruskih oružanih snaga. “Prošla baba sa kolačima”

Izvor: Facebook objava Domagoj Franić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button