Svijet

Kako je Larry Fink iz Blackrocka stvorio globalnu energetsku krizu

Većina ljudi zbunjena je onim što je globalna energetska kriza, s cijenama nafte, plina i ugljena koje istodobno rastu i čak prisiljavaju zatvaranje velikih industrijskih postrojenja kao što su kemijska ili aluminijska ili čelična industrija. Energetska kriza dugo je planirana strategija zapadnih korporativnih i političkih krugova za razgradnju industrijskih gospodarstava u ime distopijske Zelene agende procjenjuje F. William Engdahl konzultant za strateški rizik i predavač, koji je diplomirao politiku na Sveučilištu Princeton i autor je najprodavanijih knjiga o nafti i geopolitici.

Bidenova administracija i EU inzistiraju da je sve ovo zbog vojnih akcija Putina i Rusije u Ukrajini. Međutim, to nije slučaj ovoga puta. Energetska kriza dugo je planirana strategija zapadnih korporativnih i političkih krugova za razgradnju industrijskih gospodarstava u ime distopijske Zelene agende. To vuče korijene iz razdoblja mnogo prije veljače 2022., kada je Rusija pokrenula svoju vojnu akciju u Ukrajini, piše F. William Engdahl koji je konzultant za strateški rizik i predavač, diplomirao je politiku na Sveučilištu Princeton i autor je najprodavanijih knjiga o nafti i geopolitici. Više na williamengdahl.com.

Slika: Larry Fink, BlackRock. Trenutni predsjednik SAD-a J. Biden je krajem 2019. održao sastanak iza zatvorenih vrata s Finkom koji je kandidatu navodno rekao: “Ovdje sam da pomognem.” Nakon svog sudbonosnog sastanka s Finkom iz BlackRocka, kandidat Biden je najavio: “Riješit ćemo se fosilnih goriva…”
Foto: commons.wikimedia.com

Blackrock gura ESG

U siječnju 2020., uoči ekonomski i društveno razornih zatvaranja društva i gospodarstva zbog covida, izvršni direktor najvećeg svjetskog investicijskog fonda, Larry Fink iz Blackrocka, izdao je pismo kolegama s Wall Streeta i izvršnim direktorima kompanija o budućnosti investicijskih tokova.

U dokumentu skromnog naziva “Temeljno preoblikovanje financija”, Fink, koji upravlja najvećim svjetskim investicijskim fondom s oko 7 trilijuna dolara koji je tada bio pod upravom, najavio je radikalan odstup od korporativnih ulaganja. Novac bi “pozelenio”. U svom pismu iz 2020. Fink je objavio: “U bliskoj budućnosti – i prije nego što većina očekuje – doći će do značajne preraspodjele kapitala… Klimatski rizik je rizik ulaganja.” Nadalje je izjavio: “Svaka vlada, tvrtka i dioničar moraju se suočiti s klimatskim promjenama.”

U zasebnom pismu klijentima/ulagačima Blackrocka, Fink je dostavio novi plan za kapitalna ulaganja. Izjavio je da će Blackrock izaći iz određenih visokougljičnih investicija poput ugljena, najvećeg izvora električne energije za SAD i mnoge druge zemlje. Dodao je da će Blackrock provjeriti nova ulaganja u naftu, plin i ugljen kako bi utvrdio njihovu privrženost UN-ovoj Agendi 2030 “održivost”.

Fink je jasno dao do znanja da će se najveći svjetski fond početi dezinvestirati u naftu, plin i ugljen. “S vremenom,” napisao je Fink, “tvrtke i vlade koje ne odgovaraju dionicima i ne bave se rizicima održivosti naići će na sve veći skepticizam tržišta, a zauzvrat, na višu cijenu kapitala.” Dodao je da su “klimatske promjene postale odlučujući čimbenik u dugoročnim izgledima tvrtki… na rubu smo temeljnog preoblikovanja financija.”

Zelena agenda,
ESG principi ulaganja obuhvaćaju smjernice ulaganja u tri glavna područja: okoliš, društvo, vladanje.

Finkovo ​​pismo iz siječnja 2020. bilo je objava rata velikih financija protiv konvencionalne energetske industrije. BlackRock je bio jedan od osnivača Radne skupine za financijske objave povezane s klimom (TCFD) i potpisnik je UN PRI — Principles for Responsible Investing, mreže ulagača koju podržava UN i koji potiču ulaganja s nultom razinom ugljika koristeći visoko korumpiranu ESG kriteriji—Ekološki, društveni i upravljački čimbenici u odlukama o ulaganju.

Ne postoji objektivna kontrola nad fak podacima za ESG tvrtke. Također, Blackrock je potpisao izjavu Vatikana iz 2019. koja zagovara režime cijena ugljika. BlackRock se 2020. također pridružio Climate Action 100, koaliciji od gotovo 400 investicijskih menadžera koji upravljaju s 40 trilijuna američkih dolara.

S tim kobnim pismom CEO-u iz siječnja 2020., Larry Fink pokrenuo je kolosalno dezinvestiranje u globalnom sektoru nafte i plina vrijednom bilijune dolara. Naime, te iste godine BlackRockov Fink imenovan je u Odbor povjerenika distopijskog Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba, korporativnog i političkog neksusa Zero Carbon UN Agende 2030.

U lipnju 2019. Svjetski ekonomski forum i Ujedinjeni narodi potpisali su strateški partnerski okvir za ubrzavanje provedbe Agende 2030. WEF ima platformu Strategic Intelligence koja uključuje 17 ciljeva održivog razvoja Agende 2030.

U svom pismu izvršnom direktoru iz 2021. Fink je udvostručio napad na naftu, plin i ugljen. “S obzirom na to koliko će energetska tranzicija biti središnja za izglede za rast svake tvrtke, tražimo od kompanija da objave plan o tome kako će njihov poslovni model biti kompatibilan s neto nultom ekonomijom”, napisao je Fink. Drugi visoki službenik BlackRocka naveo je na nedavnoj energetskoj konferenciji, “kuda ide BlackRock, drugi će ga slijediti.”

Potom, u samo dvije godine, do 2022. procijenjenih 1 trilijun dolara povuklo se iz ulaganja u istraživanje i razvoj nafte i plina na globalnoj razini. Vađenje nafte je skup posao i prekid vanjskih ulaganja od strane BlackRocka i drugih investitora s Wall Streeta znači sporu smrt industrije.

Biden — predsjednik BlackRocka?

Na početku svoje tada slabašne predsjedničke kandidature, Biden je krajem 2019. održao sastanak iza zatvorenih vrata s Finkom koji je kandidatu navodno rekao: “Ovdje sam da pomognem.” Nakon svog sudbonosnog sastanka s Finkom iz BlackRocka, kandidat Biden je najavio: “Riješit ćemo se fosilnih goriva…”

U prosincu 2020., čak i prije nego što je Biden inauguriran u siječnju 2021., imenovao je Globalnog voditelja održivog ulaganja BlackRocka, Briana Deesea, da biti pomoćnik predsjednika i ravnatelj Nacionalnog gospodarskog vijeća. Ovdje je Deese, koji je za Obamu odigrao ključnu ulogu u izradi Pariškog sporazuma o klimi 2015., tiho oblikovao Bidenov rat protiv energije.

To je bilo katastrofalno za industriju nafte i plina. Finkov čovjek Deese bio je aktivan u davanju novom predsjedniku Bidenu popisa anti-naftnih mjera koje treba potpisati izvršnom uredbom početkom prvog dana u siječnju 2021.

To je uključivalo:

  • zatvaranje ogromnog naftovoda Keystone XL koji bi dovodio 830 000 barela dnevno iz Kanade kao teksaške rafinerije i
  • zaustavljanje svih novih najmova u Arctic National Wildlife Refuge (ANWR).

Biden se također ponovno pridružio Pariškom klimatskom sporazumu koji je Deese ispregovarao za Obamu 2015., a Trump otkazao.

Istog dana, Biden je pokrenuo promjenu takozvane “društvene cijene ugljika” koja nameće kaznu od 51 dolar po toni CO2 za industriju nafte i plina. Taj jedan potez, koji je pokrenut isključivo pod ovlastima izvršne vlasti bez pristanka Kongresa, donosi razorne troškove ulaganja u naftu i plin u SAD-u, zemlji koja je samo dvije godine prije toga bila najveći svjetski proizvođač nafte.

Ubijanje kapaciteta rafinerija

Još gore, Bidenova agresivna ekološka pravila i BlackRock ESG investicijski mandati ubijaju kapacitet američkih rafinerija. Bez rafinerija nije važno koliko barela nafte uzimate iz Strateških rezervi nafte. U prve dvije godine Bidenovog predsjedništva SAD je zatvorio kapacitete za preradu benzina i dizela za oko milijun barela dnevno, neke zbog pada potražnje izazvanog covidom, što je najbrži pad u povijesti SAD-a. Isključenja su trajna. U 2023. planirano je zatvaranje dodatnih 1,7 milijuna bpd kapaciteta kao rezultat dezinvestiranja BlackRocka i Wall Street ESG-a i Bidenovih propisa.

Larryju Finku, članu odbora Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba, pridružuje se EU čija je predsjednica Komisije EU, notorno korumpirana Ursula von der Leyen napustila Odbor WEF-a 2019. kako bi postala šefica Komisije EU.

Njezin prvi veliki čin u Bruxellesu bilo je progurati agendu EU Zero Carbon Fit for 55. To je nametnulo velike poreze na ugljik i druga ograničenja za naftu, plin i ugljen u EU puno prije ruskih akcija u Ukrajini u veljači 2022. Kombinirani utjecaj Finkove lažne ESG agende u Bidenovoj administraciji i EU Zero Carbon ludila stvaraju najgoru energetsku i inflacijsku krizu u povijesti.

F. William Engdahl konzultant je za strateški rizik i predavač, diplomirao je politiku na Sveučilištu Princeton i autor je najprodavanijih knjiga o nafti i geopolitici.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
williamengdahl.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button