Domovina

KATASTROFA MIROVINSKIH FONDOVA!!!

Kao što sam više puta pisao: bogati će biti bogatiji, siromašni siromašniji. Najgora situacija je kod navodno ‘najsigurnijih’ mirovinskih fondova C u kojima moraju biti svi stariji

Ljudi koji žive od dohotka (plaće) najviše vide učinke inflacije. Inflacija je de facto oporezivanje kroz obezvrijeđivanje novca. Plaće ne prate rast cijena. To svi vide.

Međutim, ne vidi se obezvrijeđivanje mirovina.

Tako su mirovinski fondovi tipa B u kojime je ogromna većina mirovinske štednje građana u zadnjih 18 mjeseci od kad nam došla slatka mala inflacija (za koju se uglavnom pogrešno kaže da je uzrokovana ratom u Ukrajini, a zapravo je rezultat štampanja novca kako bi se nadoknadilo ‘ostajanje doma’ – pljeskali ste zar ne?) izgubili oko 1,5% vrijednosti. Problem je u tome što je inflacija u tom razdoblju bila oko 14%. Ukupno, vaša mirovina iz 2. stupa je upravo realno smanjena za 15%!

Još je gora situacija u navodno ‘najsigurnijim’ mirovinskim fondovima C u kojima moraju biti svi stariji, sa stranica REGOS-a:

“Kategorija C su nisko rizični fondovi s niže očekivanim prinosima primjereni osiguranicima starije životne dobi.

Fondovi kategorije C su najmanje rizični jer pretežito ulažu u obveznice i oročene depozite.

NAPOMENA: Osiguranici koji imaju manje od 5 godina do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovnu isključivo su članovi fonda kategorije C.”

Od početka 2021. do danas oni su izgubili oko 5% vrijednosti, a inflacija u tom razdoblju je bila oko 20%.

Odnosno kako nam kažu stručnjaci s IRB: “Ne trebamo brinuti zbog pandemijskog zastoja gospodarstva, doći će nam jako puno love, jako puno love!”

Valjda njima. Jako je čudno da se Institut Ruđer Bošković, koji tijekom cijele pandemije nije uspio proizvesti nikakvu analizu, o glavnoj stvari – epidemijkom modelu – da i ne govorimo, iako ga plaćamo milijarde i najkvalificiraniji je u zemlji za to, tako agresivno zalagao za lockdown, maske, potvrde i cijepljenje sve naše djece.

Možda trebamo pratiti tok novca. Jako puno love!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button