Svijet

IZRAELSKI RECEPT ZA OBRANU DEMOKRACIJE

Da je potpuni građanski neposluh najvažnije sredstvo rješavanja problema i pružanja otpora vladi pokazuje najnoviji primjer Izraela. Tamo narod već danima prosvjeduje, mnogi ne idu na posao, dio vojnih obveznika ostaje kod kuće, a neki piloti su odbili voziti premijera u Veliku Britaniju…

Zbog čega Izraelci u toj mjeri pokazuju otpor sadašnjoj vladi kakav nije viđen, glede brojnosti, od osnivanja Izraela? Zato što sadašnja vlada gura prijedlog zakona koji bi omogućio da se presude čak i vrhovnog suda mogu poništiti u njihovom parlamentu (Kneset) i to običnom većinom. Time bi se neovisnost sudstva kao ključnog stupa demokracijei i reda u državi svela na običnu farsu. Konkretno; one presude koje ne odgovaraju nekima iz vladajuće strukture jednostavno bi se mogle poništiti.

Prisjetimo se; nedavno je i Plenković najavio takve izmjene kod nas. No, nitko se nije još pobunio. U Izraelu takve stvari ne mogu proći, a u Hrvatskoj čini se da mogu. Ili će se pokazati da ne mogu? To ovisi o nama.

Izraelski premijer ima neke kaznene prijave koje bi mogle loše završiti po njega. Jedno je sigurno, a to pokazuje izraelski narod, a to je da neće dopustiti političkim strukturama privatizaciju pravosuđa.

Evo nam još jedan pravi primjer što i kako trebamo raditi.

Sve smo već rekli i ostaje nam jedino da se konačno dignemo i riješimo političkog ološa koji nas sustavno uništava.

Izvor

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button