Svijet

Domazet Lošo: Rusi nisu ti koji gomilaju vojsku već Amerikanci!

Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je rekao da bi Rusi u skoro vrijeme mogli pokrenuti novi napad na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u ponedjeljak odbjegle državne dužnosnike, političare i poslovne ljude da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom usred bojazni od ruske invazije. Najavio je i ruski napad u srijedu. No, ruski čelnici i dalje niječu mogućnost otvorenog oružanog sukoba. 

Krizu nastalu u Ukrajini vodi SAD, a ne Rusija. To ne treba Rusiji, već Sjedinjenim Državama i administraciji predsjednika Joea Bidena. Ono što oligarhija SAD-a ne može i ne mire se da nisu više vodeća sila svijeta. Moraju dijeliti moć s druge dvije supersile, Rusijom i Kinom. Moraju prihvatiti da svijet više nije unipolaran, već više polaran i to je ključ priče”, rekao je za Direktno Davor Domazet Lošo, umirovljeni admiral i geopolitičar.

‘Europa bi trebala iskrvariti’

“Da bi se Amerikanci iz toga izvukli, treba iskrvariti Europa, točnije Njemačka i Rusija. Ovaj put to ne ide jer je u Kremlju Vladimir Putin“, tvrdi Domazet Lošo i pojasnio u čemu je ključni problem.

“Živimo u krivim percepcijama zapadnog svijeta i svo zlo došlo je sa Zapada. Rusiji to ne treba, a to znaju i u Pentagonu. Neće se igrati tek tako s Rusijom”, kaže.

Objašnjava kako ruske snage raspolažu nuklearnim i hipersoničnim oružjem, “koje Amerikanci ni za 20-30 godina ne mogu imati”. Kaže kako je hipersonično oružje “bitno promijenilo projekciju moći u svjetskim oceanima”. Naime,”dovoljna je jedna raketa i nosač zrakoplova, kakav je doputovao u Split neki dan, bio bi na dnu oceana”, pojašnjava naš sugovornik.

Putin izbjegava sukob

Nadalje, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Blinkenom rekao da Washington vodi “propagandnu kampanju” o potencijalnoj ruskoj agresiji u svrhu provociranja, objavilo je rusko ministarstvo u subotu. 

“U ovoj situaciji, da bi i dalje ostali prvi, SAD mora priuštiti veliku nesreću, rat. Putin to vješto izbjegava”, smatra Domazet Lošo i poručuje da “na ukrajinskoj granici neće biti nikakvoga napada”.

“Slušajte što govore Putin i Lavrov, pa ćete vidjeti tko govori istinu, a tko laže”, napominje.

“Naravno da Rusi vježbaju snage na svom teritoriju”, kaže Domazet Lošo i pita se što bi bilo da Amerika vježba na svom teritoriju.

Objašnjava kakav se scenarij može očekivati.

“Može se napraviti, na primjer, da Zapadnjaci, odnosno okultna oligarhija, naprave eksploziju u nuklearnoj elektrani kao što je Černobil, gdje još rade tri reaktora. Takav veliki događaj će zasjeniti izmišljenu pandemiju korona virusa jer to može samo nešto nuklearno. Oni neprekidno prenose strah da bi nama vladali”, tvrdi Domazet Lošo.

Amerikanci gomilaju vojnike, ne Rusi

Domazet Lošo smatra da Rusi nisu ti koji gomilaju vojsku već to čine Amerikanci.

“Valjda Rusija može imati 100.000 vojnika! Ne gomilaju Rusi nego Amerikanci. Nisu Rusi došli u Kanadu, nego su Amerikanci došli u baltičke države, Poljsku, Hrvatsku, Rumunjsku. Amerikanci su došli na njihove granice i tko sad ugrožava svjetski mir? Neprekidno ispiremo mozak pod zapadnom propagandom. Svi naši mediji imaju istu priču. Ako Rusija napadne, a neće, službena američka politika rekla je da neće interevenirati”, kaže Domazet Lošo uz zaključak da je SAD-u “interes da pogine što više Europljana”, no “Rusija neće napasti Ukrajinu”.

Povlačenje vojnih trupa

Kremlj je u utorak potvrdio da je počeo povlačiti vojne snage raspoređene uz granicu s Ukrajinom što je “normalan proces” i osudio je ponovno zapadnu “histeriju” upozoravanjem na skorašnju invaziju Rusije na Ukrajinu.

Dio snaga iz ruskih vojnih oblasti u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane, što je potez koji bi mogao smanjiti napetosti između Moskve i Zapada. 

Ruska novinska agencija Interfax pozvala se na ministarstvo koje je navelo da, iako se nastavljaju velike vježbe diljem zemlje, neke postrojbe južnih i zapadnih vojnih oblasti završile su svoje vježbe i počele se vraćati u bazu. Ministarstvo obrane objavilo je i video tenkova kako se, kako tvrde, vraćaju u baze.

“Od početka smo govorili da će po završetku vojnih vježbi (…) vojska biti vraćena u svoje vojarne. Upravo se to sada događa, to je uobičajen proces”, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button