Izbor uredništva

Slijede li masovne tužbe za klevetu protiv Faktografa ?

Mate Kukavica, sudac Općinskog suda u Novom Zagrebu u obrazloženju nepravomoćne presude izrečene u korist prof. Krešimira Pavelića protiv 24sata, očitao je rijetko viđenu bukvicu cenzorskom portalu Faktograf i njegovom glavnom uredniku Petru Vidovu. Moćni Faktograf koji je dio globalne mreže za provjeru činjenica i koji ima ovlasti odlučivati o ‘istini’ te ograničavati Facebook objave koje se ne uklapaju u njihov narativ, došao je na tapetu suca Kukavice jer se novinar 24sata koji je u tekstu o koroni difamirao prof. Pavelića, pozivao upravo na – Faktograf.

U obrazloženju presude, dao lekciju i notornom Faktografu i Vidovu.

”Međutim, valja naglasiti da ono što je rečeno u odnosu na tuženika vrijedi jednako i za ovaj navedeni portal (Faktograf, op.a.) budući da navedeni novinar (Petar Vidov koji ima srednju stručnu spremu, op.a.) nema stručno znanje iz područja koje je tematizirano, pa bi njegovo pobijanje iznesenih činjenica (ali i pretraživanje znanstvenih izvora) imalo težinu kada bi upravo u cilju objektivnog informiranja javnosti stavu tužitelja sukobio stav znanstvenika ili iako stručnjaka iz tog područja koji ima drugačiji stav”, naveo je sudac Mate Kukavica.

Ova presuda je putokaz svim onima koji su se u proteklom periodu našli na cenzurirani i klevetani o strane Faktografa od kojih mnogi istaknuti znanstvenici, novinari i portali.

Poduzetnik i matematičar Nenad Bakić je već tužio Faktograf i za tjedan dana ima prvo ročište po jednoj od tužbi protiv Faktografa.

”Obećajem sve dodijeljene odštete donirati u dobrotvorne svrhe!

Lažljivi ‘fact-checker’, bogati i moćni Faktograf, ‘fact-checkira’ često tako da netko potpuno nekvalificiran napiše pamflet na njihovom rubnom mediju Faktograf, što onda proglase ‘istinom’, a onda sve što nije u skladu s time neistinom.

Recimo, potpuno nekvalificirani Petar Vidov piše pamflete iz epidemiologije, zaključuje sulude stvari (recimo, da se ne smije reći da djeca zaražena ovim virusom MOŽDA neće napuniti odjele intenzivne – odnosno implicira da će sigurno popuniti) i onda harači. Tako sjede na dva stolca, fact-checker Faktograf se skriva iza rubnog medija Faktografa koji nitko ne čita.

Zatim odbijaju objaviti ispravke i povući oznake i kad im se dokaže da nisu u pravu, te ne poštuju osnovne uvjete kôda fakt-checkere koji su potpisali.

Jedini način da im se stane na kraj je da se klevete koje objavljuju na svom rubnom ‘portalu’ Faktograf utuže prema Zakonu o medijima.

Bogati i moćni Faktograf onda (lažno) cvili da su to SLAPP tužbe, ali nema ništa dalje od toga. Fakograf je nakupina žestoko ideologiziranih, fantastivčno plaćenih i zločestih uhljeba čiji glavni posao je upravljanje sadržajem na najvažnijoj medijskoj platformi, a koji glume da su novinari kako bi se mogli skrivati iza te uloge. Jako zanimljivo, podržvaju ih i njima ideološki bliski novinari koji su plaćeni 1/2 koliko oni, a boje ih se svi ostali mediji, jer im mogu jako ograničiti doseg.

p.s. Vjerovali ili ne, ovo je sukus ‘fact-checkinga’ jedne moje objave, gdje je pametni naš Vidov zaključio da iako je moja objava bila istinita u trenutku objave, ona kasnije nije bila. Nešto kao u četvrtak označiš kao lažnu objavu od srijede da je srijeda. Koliki je to IQ?” napisao je Nenad Bakić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button