Magazin

DINOPARK FUNTANA – SVIJET ISTARSKIH DINOSAURA

Jeste li znali da je Istra jedina regija na Sredozemlju u kojoj su pronađeni ostaci kostiju dinosaura? Otputujte u daleku prošlost zabavljajući se s djecom u jedinstvenom tematskom parku inspiriranom istarskim dinosaurima.

U razdoblju krede, prije 80 do 140 milijuna godina, po istarskom su poluotoku hodali dinosauri. To je vrijeme razdvajanja kopna i nastajanja kontinenata, razdoblje tople i suhe klime koja je pogodovala razvitku bujnog raslinja.

A, sada zamislite da vremenskim strojem otputujete stotinu milijuna godina u prošlost. Doba je to kada se formiraju kontinenti, a Istra još nije ovaj gostoljubivi mediteranski raj u kojem gosti rado uživaju. Grmovi paprati bujaju posvuda, nadvijaju vam se nad glavom, a k nebu se pružaju ogromne platane i magnolije.

Tlo podrhtava. Prema vama korača jedna od najvećih kopnenih životinja koja je ikada živjela na Zemlji. Tijelo joj je dugo 25 metara, a vrat nadvisuje drveće. Odahnete kada shvatite da jede krošnju obližnjeg drveta i nema namjeru pojesti vas. To je brahiosaur, divovski biljojed koji se gostio raskošnom florom Istre u davnoj prošlosti.


Otkriće dinosaura u Istri

Postojanje brahiosaura i desetak ostalih vrsta dinosaura na području Istre otkrio je 1934. godine Austrijanac Adolf Bachofen von Echt, vlasnik tvornice piva i strastveni paleontolog. Na rtu Ploče na Velom Brijunu pronašao je fosilizirane otiske stopala dinosaura. Najveće nalazište otisaka divovskih stopa kasnije je pronađeno na Fenoligi, otoku dinosaura kod rta Kamenjak. Najveće otkriće uslijedilo je 1992. godine kada je Dario Boscarolli, ronilac iz talijanskog Monfalconea, slučajno na morskom dnu kod Bala otkrio nalazište kostiju. Dio ostataka kostiju i danas možete razgledati u Balama. To je prvi i zasad jedini otkriveni ostatak kostiju dinosaura na cijelom području Sredozemlja.

Pronađene kosti govore o postojanju barem desetak vrsta dinosaura. Jedan od njih je brachiosaur, biljožder, jedan od najvećih koji su postojali na zemlji, čija je dužina tijela iznosila 20 do 25 metara, a samo dužina vrata gotovo 10 metara.

Na svjetskom kongresu paleontologa u Pekingu, 1995. godine, ovaj je najnoviji nalaz prezentiran kao otkriće godine te su tada Bale-Valle uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.

Dio izronjenih kostiju izložen je u Balama.

Posjetite Dinopark Funtana s djecom

Brahiosaura i ostale dinosaura s djecom ćete najbolje upoznati u Dinoparku Funtana, prvom tematskom show parku u Hrvatskoj. Nalazi se u samome srcu Istre, nedaleko od Poreča, u prekrasnoj prirodi s impozantnom stjenovitom klisurom i raskošnim šumama, a od slovenske je granice udaljen samo 25 minuta automobilom. U sjenovitom okruženju očekuju vas uzbudljive atrakcije, adrenalinske vožnje, dinosauri te spektakularni show programi.

Puno zabave i uzbuđenja jamče vam avanturističke vožnje u Tortuga piratskom brodu, kao i na Dragon Coasteru, Twister fly, Safari busu i Flintstone ride koji su prikladni za sve dobne skupine.


Ne kročite bez stahopoštovanja u prapovijesni svijet Gondwana i Pangea. Dio parka smješten je na starome kamenolomu u čijoj divljini obitavaju pokretni dinosauri u prirodnoj veličini. Možete ih doživjeti šetajući parkom u predivnoj gotovo netaknutoj prirodi diljem kružne staze duge 1.5 km koja je djelom u šumi, a djelom prolazi iznad stijena.

Otputujte u daleku prošlost zabavljajući se s djecom u jedinstvenom tematskom parku inspiriranom istarskim dinosaurima.

Prošećite po drvenoj stazi okruženoj raskošnom prirodom ili zainteresirajte svoju djecu za znanost na radionicama iskopavanja fosila. Prošetajte s obitelji stopama dinosaura i zajedno, kroz igru, naučite nešto novo o našem planetu.

Jeste li spremni za šetnju stopama dinosaura?
Prave otiske stopala dinosaura možete vidjeti na rtu Kamenjak, otoku dinosaura Fenoligi i na Velom Brijunu.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button