Svijet

Beograd, Srbija: Podrška Rusiji i zastava sa mrtvačkom glavom

Podrška Rusiji u Beogradu je i očekivana, ali ju zbog toga treba uzeti u obzir kada se govori o ulaganjima u obranu u R.Hrvatskoj, a posebno uzeti u obzir i srpske pretenzije na Dubrovnik, najavljenu gradnju zračne luke u Trebinju, kao i nedavnu kupovinu dva vojna prijevozna zrakoplova za vojsku Srbije.

Ispred spomenika caru Nikolaja, u Ulici kralja Milana u Beogradu, održan je 04.03.2022.g. u večernjim satima “prosvjed podrške ruskom narodu” u organizaciji nekoliko desničarskih grupa.

Sudionicima prosvjeda su se sa bine obratili predstavnici krajnjih desničarskih organizacija – Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza.

Poručili su da će, ako Srbija uvede sankcije Rusiji poslije izbora, na ulice izaći dvostruko više ljudi nego večeras, prenosi N1.

“Putin najjači i najhrabriji državnik na svijetu”

Knežević je poslao poruku CNN-u, BBC-u i RTS-u, “da je rusofobija u Srbiji statistička greška” i da je “svakom Srbinu Rus brat”.

“Koliko god nas pritiskali sankcijama, nas 1992, a 2022. Rusiju, koliko god nas napadali i nudili svjetlo, sve je to kap u moru za jednu slovensku dušu”, rekao je Knežević i dodao da “nema tog Srbina koji će Rusiji i Bjelorusiji uvesti sankcije”.

Obradović je rekao da “Rusija oslobađa čitav svijet od NATO prijetnji” i da je danas “Putin pokazao ko je najjači i najhrabriji državnik na svijetu”.

Skup je počeo himnama Srbije i Rusije, građani nose ruske i srpske zastave, te zastave sa mrtvačkom glavom. Uzvikuju “Rusija, Rusija”, “Srbi i Rusi braća zauvijek”, “Izdaja, izdaja” i “Vučiću Šiptaru, izdao si Srbiju”.

Sudionici prosvjeda potom su krenuli u šetnju do ruske ambasade.

Kupovina vojnih zrakoplova za vojsku R.Srbije

Delegacija Srbije potpisala je 23.02.2022.g. u Madridu ugovor o kupovini dva srednja taktička prijevozna zrakoplova Airbas C295. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 81 miljun eura, letjelice koštaju 66 milijuna eura, a 15 miljuna eura predstavlja vrijednost opreme i obuke. Isporuka zrakoplova je planirana početi krajem 2023.g. prenosi T6.

S druge strane, R.Hrvatska je ranije raspolagala sa dva prijevozna zrakoplova Antonov An-32, koji sada nisu upotrebljivi zbog dugogodišnjeg zapostavljanja vojske, sigurnosti i obrane.

Podrška Rusiji
Slika: Airbus C 295 je Vojni prijevozni zrakoplov i /ili mornarički izviđački zrakoplov. Prvi let je bio 1997.g. a korisnici su u Europi dosada Španjolska, Portugal, Češka i Poljska. Ovaj zrakoplov može prevesti 71 vojnika, 24 ranjenika ili obavljati 12-satno izviđanje pomorskog teritorija / Foto: You Tube snimka zaslona

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
N1infotangosix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button