Svijet

Washington Post: Ukrajinski gubici su ogromni, brojke skrivaju i od saveznika

Kvaliteta ukrajinske vojske, koja se nekoć smatrala značajnom prednošću u odnosu na Rusiju, degradirana je tijekom godinu dana gubitaka. Zbog toga mnogi najiskusniji borci više nisu na bojišnici, što je navelo neke ukrajinske dužnosnike da dovedu u pitanje spremnost Kijeva da pokrene dugo očekivanu proljetnu ofenzivu, piše Washington Post u velikoj analizi situacije na bojištu.

Američki i europski dužnosnici procijenili su da je čak 120.000 ukrajinskih vojnika ubijeno ili ranjeno od početka ruske invazije u veljači prošle godine, u usporedbi s oko 200.000 na ruskoj strani, koja ima mnogo veću vojsku i otprilike tri puta veći broj stanovnika za novačenje vojnih obveznika. Ukrajina taji svoje brojke žrtava, čak i od svojih najvjernijih zapadnih saveznika.

Statistiku na stranu, priljev neiskusnih novaka, koji su dovedeni da popune gubitke, promijenio je profil ukrajinskih snaga, koje također pate od manjka streljiva, ponajprije topničkih i minobacačkih granata, piše The Washington Post, prenosi dnevnik.ba.

Najvrjednija stvar u ratu je borbeno iskustvo. Vojnik koji je preživio šest mjeseci borbe i vojnik koji je došao s poligona dva su različita vojnika. To je nebo i zemlja”, rekao je zapovjednik bojne u 46. zračno-jurišnoj brigadi, koji se identificirao samo svojim ratnim imenom Kupol, u skladu s ukrajinskim vojnim protokolom.

“Malo je vojnika s borbenim iskustvom. Nažalost, svi su već mrtvi ili ranjeni”, dodao je Kupol.

Pesimizam od prvih crta do Kijeva

Takve sumorne procjene proširile su opipljiv, iako uglavnom neizgovoren pesimizam od bojišnica do Kijeva. Nesposobnost Ukrajine da izvede toliko očekivanu protuofenzivu potaknula bi nove kritike da su Sjedinjene Američke Države i njihovi europski saveznici predugo čekali, sve dok snaga već nije okopnjela, da pojačaju programe obuke i osiguraju oklopna borbena vozila, uključujući tenkove Bradley i Leopard.

Situacija na bojnom polju sada možda ne daje potpunu sliku ukrajinskih snaga jer Kijev odvojeno obučava trupe za nadolazeću protuofenzivu i namjerno ih ne šalje u trenutne borbe, kao što je obrana Bahmuta, rekao je jedan američki dužnosnik.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, kaže da stanje ukrajinskih snaga ne umanjuje njegov optimizam u pogledu nadolazeće protuofenzive. “Ne mislim da smo iscrpili svoj potencijal. Mislim da u svakom ratu dođe vrijeme da morate pripremiti nove kadrove, što se upravo događa”, rekao je Jermak.

Situacija na ruskoj strani je još gora

A na ruskoj strani situacija je možda još gora. Tijekom sastanka NATO-a u veljači ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Ben Wallace rekao je da je 97 posto ruske vojske već raspoređeno u Ukrajini i da Moskva trpi razine iscrpljenosti iz Prvog svjetskog rata.

Kupol je rekao kako se nada da će Washington osigurati bolju obuku za ukrajinske snage i da će ukrajinske trupe koje se čuvaju za nadolazeću protuofenzivu imati više uspjeha od neiskusnih vojnika koji sada drže bojišnicu pod njegovim zapovjedništvom.

“Uvijek se vjeruje u čudo. Ili će to biti masakr ili će to biti profesionalna protuofenziva. Postoje dvije mogućnosti. Bit će protuofenziva u svakom slučaju“, rekao je Kupol.

Ostaje neizvjesno koliko će povećana zapadna vojna pomoć i obuka preokrenuti ravnotežu u takvoj proljetnoj ofenzivi, s obzirom na ožiljke iscrpljivanja koji se počinju pokazivati. Jedan visoki dužnosnik ukrajinske vlade nazvao je broj tenkova koje je Zapad obećao simboličnim. Drugi su dužnosnici privatno izražavali pesimizam da će oprema stići na bojno polje na vrijeme.

“Volio bih vjerovati u našu veliku protuofenzivu, ali pitam se – čime?” 

“Ako imate više resursa, aktivnije napadate. Ako imate manje resursa, više se branite. Zato, ako mene pitate, ne vjerujem u našu veliku protuofenzivu. Volio bih vjerovati u to, ali gledam resurse i pitam se – čime? Možda ćemo imati neke lokalizirane proboje”, rekao je ukrajinski dužnosnik te nastavio:

“Nemamo ljude ni oružje. A znate kakav je omjer? Kada ste u ofenzivi, gubite dvostruko ili trostruko više ljudi. Ne možemo si priuštiti da izgubimo toliko ljudi.”

Takva analiza daleko je manje optimistična od javnih izjava ukrajinskog političkog i vojnog vodstva. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je 2023. kao “godinu pobjede” za Ukrajinu. Njegov šef vojne obavještajne službe Kirilo Budanov govorio je o mogućnosti da Ukrajinci ovog ljeta provedu odmor na Krimu, poluotoku koji je Rusija nezakonito anektirala od Ukrajine prije devet godina.

Zapovjednik kopnene vojske je optimist, ali pod uvjetom da stigne sva pomoć

“Naš predsjednik nas nadahnjuje da pobijedimo. Uglavnom, svi mislimo isto i razumijemo da je neophodno pobijediti do kraja godine. I stvarno je tako. To je realno ako nam se pruži sva pomoć koju su nam obećali naši partneri”, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, u razgovoru za The Washington Post.

Na prvim crtama, međutim, raspoloženje je tmurno.

Kupol, koji je pristao da ga se fotografira i rekao kako razumije da bi se mogao suočiti s osudom zbog davanja iskrene procjene, opisao je odlazak u bitku s novacima koji nikada nisu bacili bombu, koji su napuštali svoje položaje pod vatrom i kojima je nedostajalo samopouzdanja u rukovanju vatrenim oružjem.

Njegova jedinica se zimi povukla iz Soledara u istočnoj Ukrajini nakon što su ga opkolile ruske snage koje su kasnije zauzele grad. Kupol se sjeća kako su stotine ukrajinskih vojnika u jedinicama koje su se borile uz njegovu bojnu jednostavno napustile svoje položaje dok su borci ruske plaćeničke skupine Wagner napredovali.

“Dobijem 100 vojnika. Ne daju mi da ih pripremim, nego kažu da ih odmah vodim u bitku”

Potpukovnik Kupol kaže da je nakon godinu dana rata njegova bojna neprepoznatljiva. Od oko 500 vojnika, otprilike 100 ih je ubijeno u borbi, a još 400 ranjeno. Kupol je rekao da je bio jedini vojni profesionalac u bojnoj i opisao je muke s vođenjem postrojbe sastavljene isključivo od neiskusnih vojnika.

“Dobivam 100 novih vojnika. Ne daju mi vremena da ih pripremim, nego kažu da ih odmah vodim u bitku. Oni jednostavno odbace sve i pobjegnu. To je to. Znate li zašto? Pitam jednog vojnika zašto ne puca, a on kaže: ‘Bojim se zvuka pucnja.‘ I iz nekog razloga nikad nije bacio bombu. Trebamo NATO-ove instruktore u svim našim centrima za obuku, a naše instruktore treba poslati tamo u rovove. Jer nisu uspjeli u svom zadatku”, objasnio je Kupol.

Opisao je ozbiljne nestašice streljiva, uključujući nedostatak običnih minobacačkih granata, kao i granata za MK 19 američke proizvodnje.

Nestašica topničkih granata

Ukrajina se također suočila s akutnom nestašicom topničkih granata, koju su Washington i njegovi saveznici pokušavali riješiti. Rasprave o tome kako ojačati ukrajinske zalihe dominiraju dnevnim sastancima o ratu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. Napori Washingtona podržali su ukrajinsku borbu, ali stope korištenja su vrlo visoke, a nestašica i dalje postoji.

Vi ste na prvoj crti. Idu prema vama, a nema ničega za pucanje“, rekao je Kupol.

Kupol je rekao da se Kijev mora usredotočiti na bolju pripremu novih trupa na sustavan način: “Ispada da samo dajemo intervjue i govorimo ljudima da smo već pobijedili, samo još malo, dva tjedna, i mi ćemo pobijediti.”

Dmitro, ukrajinski vojnik kojeg The Washington Post identificira samo imenom iz sigurnosnih razloga, opisao je iste uvjete. Neki od manje iskusnih vojnika koji služe s njim u 36. brigadi marinaca u Donjeckoj regiji boje se napustiti rovove. Granatiranje je s vremena na vrijeme toliko intenzivno, rekao je Dmitro, da jednog vojnika uhvati napadaj panike, a zatim ga slijede drugi.

“Bili su potpuno izgubljeni”

Prvi put kad je vidio potresene suborce, rekao je Dmitro, pokušao je s njima razgovarati o realnosti rizika. Sljedeći put su samo pobjegli s položaja. “Ne krivim ih. Bili su potpuno izgubljeni”, objasnio je Dmitro.

Izazovi proizlaze iz velikih gubitaka. General Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u kolovozu da je poginulo gotovo 9000 njegovih vojnika.

U prosincu je Mihajlo Podoljak, savjetnik predsjednika Zelenskog, rekao da je broj poginulih do 13.000. Ali zapadni dužnosnici iznijeli su više procjene, a ukrajinske procjene ne uključuju daleko veći broj ranjenih koji više nisu sposobni za borbu.

Njemački dužnosnik: Ukrajinci ne dijele informacije s nama, ne vjeruju nam.

Jedan njemački dužnosnik rekao je da Berlin procjenjuje ukrajinske gubitke, uključujući mrtve i ranjene, na čak 120.000. “Ukrajinci ne dijele informacije s nama jer nam ne vjeruju”, rekao je dužnosnik.

Istodobno Sirski tvrdi da od početka siječnja raste ruska ofenziva. Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je u veljači da Rusija ima više od 325.000 vojnika u Ukrajini, a još 150.000 mobiliziranih vojnika moglo bi se uskoro pridružiti borbi. Ukrajinski vojnici javljaju da su brojčano nadjačani i da imaju manje streljiva.

Rizici za Ukrajinu u nadolazećim mjesecima posebno su visoki jer zapadne zemlje koje pomažu Kijevu žele vidjeti mogu li ukrajinske snage ponovno preuzeti inicijativu i osloboditi više teritorija od ruske kontrole.

Rusija se također suočava s problemima streljiva, ljudstva i motivacije – i zabilježila je samo marginalne dobitke posljednjih mjeseci unatoč napetom stanju ukrajinskih snaga. Koliko god bili teški gubici Ukrajine, ruski su još gori, rekao je američki dužnosnik.

“Pitanje glasi je li relativna prednost Ukrajine dovoljna za postizanje njihovih ciljeva i mogu li se te prednosti održati. To ne ovisi samo o njima nego i o Zapadu”, rekao je Michael Kofman, vojni analitičar CNA sa sjedištem u Virginiji.

Washington dovodi u pitanje odbijanje Kijeva da se povuče iz Bahmuta

Unatoč izvješćima o neobučenim mobiliziranim ruskim borcima koji su bačeni u bitku, Sirski je rekao da su oni koji sada stižu dobro pripremljeni: “Moramo živjeti i boriti se u ovoj stvarnosti. Naravno, to nam je problematično. Tjera nas da budemo precizniji u gađanju, detaljniji u izviđanju, pažljiviji u odabiru položaja i organiziranju interakcije između jedinica. Nema drugog načina.”

Nedavni ruski uspjesi – osobito oko Bahmuta – nisu značajno promijenili stanje na bojnom polju, a američki vojni dužnosnici kažu da, čak i ako Rusija zauzme Bahmut, bilo bi to od malog strateškog značaja. Ali s obzirom na velike žrtve koje Ukrajina tamo trpi, dužnosnici u Washingtonu doveli su u pitanje odbijanje Kijeva da se povuče. Sjedinjene Američke Države savjetuju Ukrajini da se povuče iz grada još od siječnja, rekao je američki dužnosnik.

Jedan ukrajinski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da bitka za Bahmut iscrpljuje tamošnje ruske snage – uglavnom Wagnerove borce koji su u posljednje vrijeme bili najučinkovitiji na protivničkoj strani – te da ukrajinske jedinice koje brane grad ionako nisu bile predviđene za raspoređivanje u nadolazećim ofenzivnim operacijama.

Ukrajina je izgubila mnogo svojih mlađih časnika koji su prošli američku obuku u prošlih devet godina, nagrizajući korpus lidera koji su pomogli razlikovati Ukrajince od njihovih ruskih neprijatelja na početku invazije, rekao je ukrajinski dužnosnik. Sada te snage moraju biti zamijenjene. “Mnogi od njih su poginuli”, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Strah od mobilizacije u Ukrajini

Na početku invazije Ukrajinci su požurili dobrovoljno se prijaviti za vojnu dužnost, ali sada su se muškarci diljem zemlje počeli bojati da će im se na ulici uručiti mobilizacijski poziv. Ukrajinska unutarnja sigurnosna služba nedavno je zatvorila Telegram račune koji su pomagali Ukrajincima da izbjegnu lokacije na kojima su vlasti dijelile pozive.

U početku je SAD usredotočio svoju obuku na nove sustave oružja koje je Washington odlučio poslati Kijevu, kao što su topnička oružja M777 i raketni bacači HIMARS. U siječnju, nakon gotovo godinu dana općeg rata, SAD je počeo obučavati ukrajinske snage u kombiniranom ratovanju. Samo je jedna bojna od oko 650 ljudi dosad završila obuku u Njemačkoj.

Dodatne ukrajinske bojne završit će obuku do kraja ožujka, a program će se prilagođavati kako se budu razvijale potrebe Ukrajine, rekao je potpukovnik Garron Garn, glasnogovornik Pentagona.

“Ministar obrane Lloyd Austin i dalje je usredotočen na to da Ukrajina dobije obuku koja joj je potrebna za trenutnu borbu”, rekao je Garn te dodao da SAD radi danonoćno kako bi ispunio sigurnosne potrebe Ukrajine, uz ulaganje milijardi dolara u proizvodnju i nabavu topničkog streljiva.

Obuka novaka

“Suština je da Ukrajinci dobivaju ono što im treba, kada im to treba. I kao što su predsjednik Biden i ministar Austin više puta naglasili, nastavit ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno“, rekao je Garn.

Unatoč novoj opremi i obuci, američki vojni dužnosnici smatraju da su ukrajinske snage nedovoljne za napad duž cijele bojišnice. Rusija je postavila značajnu obranu, pa se trupe obučavaju da istražuju slabe točke koje bi im omogućile proboj tenkovima i oklopnim vozilima.

Velika Britanija također obučava ukrajinske novake. Prošle godine oko 10.000, a očekuje se još 20.000 ove godine. Europska unija je rekla da će 2023. obučiti 30.000 Ukrajinaca.

Ukrajina je čuvala vojnike za proljetnu ofenzivu i obučavala ih kao dio novookupljenih jurišnih brigada. Kijev također organizira bojne oko novih borbenih vozila i tenkova koje zapadne zemlje osiguravaju. Sirski je rekao da je usredotočen na držanje crta protiv ruskih napada dok njegovi zamjenici pripremaju vojnike za sljedeću ofenzivu.

Ukrajinski general: Moramo kupiti vrijeme

“Moramo kupiti vrijeme da pripremimo rezerve”, rekao je Sirski, misleći na ukrajinske vojnike koji se obučavaju u inozemstvu sa zapadnim oružjem: “Znamo da moramo izdržati ovaj napad kako bismo pravilno pripremili pričuve koje će sudjelovati u budućim akcijama. Neki ljudi brane, drugi pripremaju napad.”

Američki dužnosnici rekli su kako očekuju da će ukrajinska ofenziva započeti krajem travnja ili početkom svibnja te su itekako svjesni hitnosti opskrbe Kijeva jer bi dugotrajni rat mogao ići u prilog Rusiji, koja ima više ljudi i novca i proizvodi više oružja.

Upitan na nedavnom kongresnom saslušanju koliko bi još američke pomoći moglo biti potrebno, politički savjetnik Pentagona Colin Kahl rekao je zastupnicima Predstavničkog doma da ne zna: “Ne znamo tijek sukoba. Moglo bi završiti za šest mjeseci, a moglo bi završiti za dvije, tri godine.”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button