Svijet

Afrički “Faktograf” cenzurirao da postoje samo dva spola!

Africa Check je kao i hrvatski Faktograf podržavatelj Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i njezinog Kodeksa načela pa će biti zanimljivo hoće li i u kojem vremenskom periodu zabranjivati iste tvrdnje na hrvatskom jeziku zabranjivati pojedincima i medijima.

Africa Check, portal koji sebi daje za pravo utvrđivati što je činjenično točno, a što nije na području država u Africi cenzurirao je objavu na Facebooku. U objavi se navodi da postoje samo dva spola te muškarci imaju jedan set, a žene drugi set kromosoma.

“Prema znanosti i religiji postoje samo dva spola”, tvrdi grafika koja kruži Facebookom u Južnoj Africi i drugdje na internetu.

Afrički “provjeravači činjenica” objavu su ovako opisali.

“‘Muškarci imaju 1 X i 1 Y kromosom’, stoji iznad fotografije na kojoj se čini da je mišićav muškarac. ‘Žene imaju 2 X kromosoma’, stoji iznad fotografije onoga što izgleda kao mala žena. (Ali izgled može biti varljiv.)”, objavio je Africa Check.

U nastavku su prateći nešto što se zove rodna teorija koja je razvila rodnu ideologiju ustvrdili da je biološki spol jedno, a rod druga stvar. Te da se kromosi odnose na biološki spol, dok je rod stvar odabira pojedinca, ali i arbitrarnih stavova društva općenito.

“Rod se shvaća kao društveni konstrukt: norme, uloge i ponašanja povezana sa ženama i muškarcima. Oni se mogu promijeniti tijekom vremena kako se mijenjaju društva. S druge strane, spol opisuje anatomiju”, tvrde “faktografi”.

Apsurdne tvrdnje “provjeravača činjenica

Dodatno navode podatak da se procjenjuje da se “1,7% ljudi diljem svijeta ne uklapa u tradicionalno stroge biološke definicije žene i muškarca. Neke procjene idu čak do 4% svjetske populacije”. Kao dokaz za to navode postojanje interspolnosti. To je “krovni pojam za širok raspon stanja koja se različito nazivaju razlikama u spolnom razvoju, poremećajima spolnog razvoja ili različitog spolnog razvoja.

Prema “faktografima” je dakle, činjenica da postoje rijetki defekti pri kojima žene imaju primjerice razvijeniji klitoris, a vaginu zatvorenu (što doktori zovu stanjem 46, XX) i da neke osobe mogu imati maternicu i testise unutar tijela, pri čemu testisi možda neće raditi ispravno (što doktori zovu stanjem 46, XY) dokazuje da je tvrdnja kako postoje samo dva spola, muški i ženski netočna.

Tvrdnja raznih “faktografa” pa i cijele rodne teorije je, naravno, apsurdna. Jer zabraniti izjavu da postoje samo muški i ženski spol, odnosno muškarci i žene s točno određenim setom kromosoma jer primjerice postoji fenomen hermafrodita, jednako je apsurdno kao i zabraniti izjavu da krave imaju četiri noge jer je moguć fenomen da se krava rodi s rijetkim defektom, s petom i šestom nogom na leđima.

Snimka zaslona

Hoće li Faktograf krenuti istim stopama?

Africa Check je kao i hrvatski Faktograf podržavatelj Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i njezinog Kodeksa načela. Stoga će biti zanimljivo hoće li i u kojem vremenskom periodu zabranjivati iste tvrdnje na hrvatskom jeziku zabranjivati pojedincima i medijima.

Taj hrvatski “portal za provjeru činjenica” posebno je bio aktivan za vrijeme koronavirusa.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button