Izbor uredništva

Faktograf Pupovčeve Novosti ni Index nije blokirao baš nikada!

Petar Vidov je jednom izjavio: „ Faktograf će pomoći da se efikasnije suprotstavimo onim ‘medijima’ čiji je posao obmanjivati javnost, koji zarađuju na propagandnim aktivnostima. Takvim činjenično neutemeljenim sadržajima Facebook će, kad nezavisni fact checkeri utvrde da se radi o dezinformacijama, značajno smanjivati doseg.

Je li to doista tako u praksi?

Zamislite,“ jaki“ neprofitni medij , koji radi u maniri profesionalnog i etičkog novinarstva, bez utjecaja partikularnih interesa “blokira zbog istine o njegovu radu na Twitteru jednu neprofitnu blogericu i kolumnisticu, piše Lili Benčik/ hrvatskepravice čiju kolumnu djelomično prenosimo.

Pa to je vrhunac njihove aljkavosti, traljavosti i neprofesionalnosti! Zar je to  njihovo profesionalno i etičko novinarstvo!?

Ne smeta meni što su me blokirali, dapače, zadovoljna sam,  to mi je samo potvrda  da sam razotkrila njihov pristrani i neprofesionalni način rada.

Petar Vidov je izjavio: „ Faktograf će pomoći da se efikasnije suprotstavimo onim ‘medijima’ čiji je posao obmanjivati javnost, koji zarađuju na propagandnim aktivnostima. Takvim činjenično neutemeljenim sadržajima Facebook će, kad nezavisni fact checkeri utvrde da se radi o dezinformacijama, značajno smanjivati doseg. Korisnike koji požele dijeliti takav sadržaj Facebook će upozoravati da se radi o tvrdnjama koje su nezavisne organizacije ocijenile netočnima.”

Međutim iza tih lijepih riječi ne stoji istina, već zloupotreba ovlasti i zadaće koju su dobili, odnosno kreiranje javnog mnijenja po mjerilima Faktografa i Novosti SNV-a Milorada Pupovca, manipuliranje i zlonamjerno čuvanje jugoslavenskog vrijednosnog sustava i negiranje hrvatskog naroda.

Faktograf umjesto da ocjeni kao neistinite članke Novosti, on ih uzima kao mjerilo istine!

Niti jedan članak Novosti ili  Indexa  nisam vidjela da je bio podvrgnut faktografovoj ocjeni!  Zar moram još nešto dodati?

Time je praktički Milorad Pupovac preko Faktografa postao kreator javnog mnijenja u Hrvatskoj, jednostavno CENZOR!!!

I ne samo cenzor, nego i vjerni čuvar jugoslavenskih vrijednosti na štetu Hrvatske i hrvatskog naroda!

Pa da vidimo što oni kažu za sebe tko su i što su?

Faktograf.hr je neprofitni medij. Jedini je hrvatski medij specijaliziran za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf je član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact checkingu.

Svrha je Faktografa metodom činjenične provjere (fact-checking), koristeći pouzdane izvore, ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava naših političara i političarki, kao i ostalih javno relevantnih političkih aktera, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu dobije status činjenice.

Faktograf se bavi i suzbijanjem dezinformacija u javnom prostoru, a od travnja 2019. dio je Facebookovog Third Party Fact Checking programa.

Faktograf.hr se  trudi  biti relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati.

„Prilikom provjere i ocjene točnosti koristimo sljedeće kategorije izvora: službeni izvori (podaci i priopćenja javnih institucija i drugih tijela javne vlasti), znanstvena istraživanja, podaci organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, mišljenja relevantnih stručnjaka i medijski izvori. Koristimo i digitalne alate za praćenje izvora i verifikaciju podataka. Faktograf u svom radu ne koristi anonimne izvore.

Faktograf odabire teme prateći medijske izvještaje i javnu raspravu na društvenim mrežama, a trudimo se i što je više moguće odgovarati na upite naših čitatelja. Priotiziramo teme od javnog interesa kao i razotkrivanje široko raširenih dezinformacija koje ugrožavaju javno zdravlje ili služe manipuliranju izbornim procesima“

Eto kako Faktograf sam sebe lijepo opisuje, ali stvarnost je nažalost drugačija; Svojim blokadama pokazali su da koliko god oni drugoga razotkrivaju, ne žele  da se njih javno razotkriva!  Već samim time upitna je njihova profesionalnost i vjerodostojnost.

Svrha Faktografa je po svemu viđenom u njegovu djelovanju do sada ,propagirati i naturati , opskurne nazovi znanstvenike iz #SorosArmy i njihove ideologije koje je osudilo Vijeće Europe Rezolucijom 1481/2006 i EU Parlament Rezolucijom od 19.rujna 2019.godine,  i Novosti SNV-a, koje usput svi mi financiramo iz Proračuna RH! To im je postala svrha, a pravu svrhu nisu nikada ni prakticirali niti im je bila namjera!

Time Faktograf ideološki kreira javno mnijenje i provodi davno ukinuti jugoslavenski Zakon o verbalnom deliktu.

https://faktograf.hr/2021/12/14/hajka-protiv-faktografa-nece-nas-zastrasiti/

Faktograf izigrava žrtvu u novinarstvu, jer se njima prijeti, izloženi su hakerskim napadima i slično. A ne vide,  kada su oni direktni krivci za  blokade profila,  smanjenje  vidljivosti, brisanje tekstova sa profila i grupa  i  ogromnu cenzuru na FB!

Faktografov tim

Članice i članovi Faktografovog tima nepristrani su u svom radu, nisu članovi političkih stranaka, niti su na bilo koji način politički aktivni. Tako oni za sebe pišu!

Međutim kada se pogleda u kojim su medijima radili, iz kojih su redakcija došli u Faktograf, jasan je njihov novinarski profil kao izrazito lijevi i nesklon hrvatskoj opciji (blago rečeno)

Na osnovu napisanog i materijala koji sam proučila Faktograf  progoni,  briše tekstove i zatvara stranice i profile isključivo desno orijentiranih vlasnika i to je direktan udar  na slobodu govora i izražavanja!

Klasična cenzura jedinog slobodnog medija- interneta koji su do sada mogli koristiti korisnici desnog političkog spektra, dok su sve ostale medije u Hrvatskoj preplavili ljevičari.

Faktograf će reći da to ne čine oni, nego FB, ali  FB samo provede njihovu ocjenu!

Istina o covid-19

Faktograf se hvali da su intervenirali u oko 500 slučaja u svezi dezinformacije oko Covid-19, na što samo kratkim pogledom imam niz primjedbi.

Na primjer : europarlamentarac Mislav Kolakušić širi antivaksersku propagandu, članak Melite Vrsaljko od 30.rujna 2021.godine

Sama riječ antivakser je strana riječ neprilična hrvatskom jeziku, koji ima inačicu protivnik cjepljenja, i u čemu se sastoji krimen Mislava Kolakušića, da se Faktograf njime bavi, kada cijepljenje nije zakonska obveza , već je dragovoljno?

Samim time, ako postoji agresivna kampanja i ogroman pritisak na ljude da se izvrgnu cijepljenju, zašto ne bi protivnici cijepljenja mogli propagirati svoje mišljenje? Ne rade ništa protuzakonito!

Time se Faktograf direktno svrstao i nije ostao nepristran.

Izrazito neprijateljski stav imaju prema Katoličkoj crkvi, pa događaj kojim se slavi život proglašavaju govorom mržnje.

Slučajno sam na Twitteru htjela komentirati faktografovo tumačenje Video poruke koju je 15 svećenika iz Hrvatske i BIH uputilo za zaštitu djece od ovog Covid-19 nepouzdanog cjepiva, i vidim da me Faktograf blokirao!

Pregledom tekstova u kojima sam komentirala njihov način rada ustvrdila sam da sam razotkrila njihov ideološki pristran, površan i nekorektan  način rada

Video: 15 svećenika diglo glas protiv cijepljenja djece: “Šutnja je kukavičluk!”

Petnaest svećenika u četiri  minute digli su glas za djecu. Budući da se najavljuje, a negdje već provodi cijepljenje djece, kako kažu, eksperimentalnim cjepivom, svećenici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, njih petnaest, snimili su kratke poruke o toj temi.

U poruci navode da  djeca ne smiju biti predmet nikakvog eksperimenta, prisile, zastrašivanja. Djeca zaslužuju samo najsigurnije i posve provjereno! Ona ne smiju biti žrtva eksperimentalnog cjepiva za koje NITKO ne preuzima odgovornost! Djeca ne smiju biti žrtva retorike zastrašivanja!

Djeca ne smiju biti žrtva ucjena! Djeca ne smiju biti izigrana, ističu svećenici u nekim od poruka koje možete pročitati u tekstu i vidjeti u posebnome video prilogu. Uz tekst, kao i u videu, su imena sudionika.

U ovim porukama nema ništa sporno! Sve su u cilju zaštite djece, ali Faktograf kada vidi Katoličko svećenstvo, to treba obavezno cenzurirati

https://faktograf.hr/2021/12/29/svecenici-iz-hrvatske-i-bih-u-videu-koji-se-dijeli-facebookom-sire-neutemeljene-tvrdnje-o-cjepivu-protiv-covida/

Autorica objave Melita Vrsaljko tvrdi da djeca nisu izložena eksperimentu jer cijepljenje nije obvezno. Znači kada su katolički svećenici u pitanju cijepljenje nije obvezno, a kada se oglasi Mislav Kolakušić onda širi antivaksersku propagandu iako cijepljenje nije obvezno!? Ista autorica različiti kriteriji?

“Djeca zaražena SARS-CoV-2 virusom najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju, skrb u jedinicama intenzivnog liječenja ili smrt su rijetki“ Čemu onda cijepiti i djecu? To isto kažu i svećenici!

Cjepivo nije eksperimentalno tvrdi Faktograf, već je uvjetno pušteno u masovnu upotrebu. Velike li razlike, kada to cjepivo nije prošlo redovan vremenski rok kliničkog testiranja, nego se ono vrši paralelno sa uporabom. Znači testiranje se vrši u isto vrijeme dok se djeca cijepe!? E pa krasno djeca im služe kao pokusni kunići, upravo su to naglasili i svećenici. Nevjerojatna medijska manipulacija da bi se jedna dobronamjerna inicijativa optužila,  obezvrijedila i maknula iz javnog prostora.

Podsjećam na riječi prof.dr.sc. Alemke Markotić koje je izjavila u emisiji na Laudato TV da se cijepiva još testiraju:

“Na nečijoj djeci ćemo cjepiva morati testirati, dosad se to radilo na siromašnoj djeci. Dakle sada se ispituje i na europskoj i na američkoj i na drugoj  djeci , a ne samo na afričkoj i azijskoj djeci“

https://youtu.be/VxOKT33u3Ks

O odgovornosti za cjepiva.:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_HR.html

Je li Faktograf ikada postavio pitanja o kvaliteti cjepiva, njihovoj učinkovitosti i svrsishodnosti? Nije!

Za razliku od njih ja jesam, jer mi je stalo do istine i istinitih informacija, bez pogodovanja nikome.

Uslijed upitne kvalitete cjepiva i velikog broja nuspojava EU osniva Fond za obeštećenje žrtava cijepljenja.

Nuspojave su se javile kod više od milijun slučajeva, teške  neurološke posljedice ima 75 000, a umrlo je kao direktna posljedica cjepiva 5 000. osoba, do 23.rujna 2021.godine.

Kako bi se iskupila za pogodovanje farmaceutskoj industriji, EU komisija je preuzela odgovornost  za sve posljedice i nuspojave proizvoda koje je kupila. Umjesto da sve te posljedice plaća proizvođač, farmaceutska industrija platiti će EU Komisija, a time i svi stanovnici EU koji uplaćuju u EU-proračun  putem proračuna svojih Vlada !?

Nevjerojatno! Farmaceutska industrija nas sa lošim cjepivima truje i još joj posredno za to plaćamo, jer ona ne snosi nikakvu odgovornost!? Tko je sklapao takve ugovore, sa kojim ciljem i iz kojih razloga? Hoće li itko, ikada za to odgovarati?

Zato Vlade zemalja EU nisu ni uvele obvezno cijepljenje, jer ne žele odgovarati za posljedice nekvalitetnih cjepiva.

EU Komisija  je zbog odgovornosti 23. rujna 2021.godine, uslijed velikog broja  nuspojava cijepljenja podnijela Europskom  Parlamentu  Prijedlog Rezolucije pod brojem B9-0475/2021, u skladu s člankom 143. Poslovnika, o osnivanju Europskog fonda za naknadu  žrtvama „cjepiva protiv bolesti COVID-19”?

Istina o Jasenovcu

Naravno da su na njihovoj meti naročito njihovi  neistomišljenici, a pogotovo ljudi koji novim istraživanjem, ruše yugokomunističke i velikosrpske dogme o žrtvama u 2.svj.ratu na području bivše Jugoslavije i Hrvatske i Katolička crkva,

Tako se Faktograf u tekstu o Jasenovcu, reagiravši na intervju objavljenom sa Stjepanom Razumom , katoličkim svećenikom i povjesničarom, izjasnio da g . Razum govori neistine i u svom obrazloženju pozvao se na članke objavljene u Novostima SNV-a, potpisanih od glavnog urednika Nikole Bajto i novinara Hrvoja Šimićevića.

I tako smo u Hrvatskoj spali na tu “medijsku slobodu” odnosno farsu da nam Novosti određuju  istinu!

A Nikola Bajto jedan je od autora huškačke pogrdne i ponižavajuće  hrvatske himne ” Lijepa naša haubico”, zbog čega  je  Vijeće časti HND-a, zaključilo da krši etički kodeks novinarstva!

„Novinarsko vijeće časti HND-a većinom glasova odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši, a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“, priopćio je  HND

Taj isti Nikola Bajto po kome Faktograf određuje istinu piše;

“Novosti se ne ‘služe huškanjem na hrvatski narod’. Novosti ne huškaju nijednu etničku skupinu protiv bilo koje druge, upravo suprotno, one su dosljedno antinacionalistički list koji negativno piše o svakom nacionalizmu, dolazio on sa srpske ili hrvatske strane.

Pa će čak i Braniteljskom  portalu , na kojeg je Faktograf posebno alergičan, jer se radi o glasilu hrvatskih branitelja, a oni su ti koji su zaslužni za stvaranje hrvatske države, poslati opomenu za tekst koji Braniteljski portal nije uopće objavio! Jeli to samo aljkavost ili namjerno? Ja bih rekla itekako namjerno, sa ciljem da mu se smanji medijski prostor!

Sa ovim i prethodnim tekstovima i blokadom na Twitteru  Faktograf je sam dokazao da je njegov rad u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog partikularnih interesa- čista farsa!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button