Magazin

Znate li koji je bio najbolji hrvatski rezultat u povijesti Eurosonga!?

Mlada Splićanka Albina Grčić će 18. svibnja Hrvatsku predstaviti na polufinalnoj večeri Eurosonga i boriti se za finale koje je četiri dana kasnije.  Čeka li Hrvatsku najbolji rezultat na Eurosongu ikad?Pamtite li sve hrvatske predstavnike na Eurosongu? 

Uoči ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije, prisjetimo se dosadašnjih hrvatskih predstavnika koji su ostvarili najbolje rezultate .

Hrvatska je prvi put nastupila 1993. godine  Put s pjesmom “Don’t ever cry” koja je na Eurosongu osvojila 15. mjesto.

Najbolji rezultat ostvarile su Maja Blagdan, koja je s 1996. godine pjesmom “Sveta ljubav” na europskom glazbenom natjecanju bila četvrta.

Doris Dragović je tri godine kasnije s pjesmom “Marija Magdalena” završila na istom mjestu.

Od ostalih pobjednika Dore zamjetan uspjeh ostvarila je i Danijela Martinović, i to dva puta. Kao pjevačica grupe Magazin na Eurosongu je 1995. godine sa sopranisticom Lidijom Horvat-Dunjko izvela duet “Nostalgija” s kojim su natjecanje završile na šestom mjestu, dok je kao samostalna izvođačica s pjesmom “Neka mi ne svane” 1998. osvojila još bolje peto mjesto.

Vrijedi još istaknuti i Gorana Karana koji je s pjesmom “Ostani” 2000. godine na Eurosongu bio deveti i Vannu koja je godinu dana nakon njega osvojila 10. mjesto s pjesmom “Strune ljubavi”, dok se ostali predstavnici Hrvatske nisu uspjeli plasirati među 10 najboljih.

Hrvatska je i preskočila poslati svog predstavnika na Eurosong 2014. i 2015. godine, a tih se godina nije održavala ni Dora.

Nisu svi ni dobili priliku sudjelovati na Eurosongu. Prošlogodišnji pobjednik Dore Damir Kedžo svoju pjesmu “Divlji vjetre” nije uspio izvesti pred europskom publikom jer je natjecanje zbog pandemije koronavirusa otkazano.

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button