Zanimljivosti

Protein koji bi mogao pomoći u zaustavljanju rasta tumora!

Neobičan protein, pronađen u stanicama ljudske kože te drugih toplokrvnih sisavaca, ima molekularnu strukturu sličnu zmijskom otrovu, ali ne tako ubojitu za ljude.

Neobičan protein ima molekularnu strukturu sličnu zmijskom otrovu, ali ne tako ubojitu za ljude.

Molekularni biolozi s moskovskog Državnog sveučilišta i Ruske znanstvene akademije, otkrili su proteine koji bi mogli pomoći u zaustavljanju rasta tumora.

Iako su strukturalno slični otrovima zmija, koji blokiraju prijenos živčanih impulsa, ovi proteini zvani SLURP-ovi, ne djeluju na živčani sustav, već općenito na stanice kojima ubrzavaju ili usporavaju rast, piše Sputnik.

Protein koji bi mogli pomoći u zaustavljanju rasta tumora! www.crodex.net
Protein koji bi mogli pomoći u zaustavljanju rasta tumora!

Učinkovitost proteina SLURP-1 i SLURP-2 testirani su na umjetno uzgojenim stanicama kože, dojki, pluća i rektuma. Pokazalo se kako su oba proteina znakovito usporila rast gotovo svih tipova tumora, blokirajući rad posebnih receptora na površini stanica, što je dovelo do njihovog razdvajanja.

Otkriveno je i kako je dan nakon tretmana došlo do pada broja tumorskih stanica od 40 do 70 posto, u odnosu na kontrolne primjerke.

Ubrizgavanje velikih količina SLURP-a 1 i SLURP-a 2 u stanice dovelo je i do proizvodnje istih tih molekula u samim stanicama, što je uzrokovalo lančanu reakciju i konačno uništavanje tumorskih stanica.

Prema biolozima, istraživanje nije dovršeno te se još mora dodatno utvrditi kako točno ovi proteini uništavaju tumor te kakve učinke imaju na ljudsko tijelo.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button