SvijetZanimljivosti

ZNATE LI KAKO DOBITI NJEMAČKO DRŽAVLJANSTVO?

Kako biste dobili Njemačko državljanstvo, morate živjeti u Njemačkoj pod ograničenom dozvolom boravka najmanje osam godina. Ali to se također može skratiti na šest godina ako pohađate tečaj integracije njemačkog jezika i uspješno ga položite, što je moguće postići u lokalnim Volkshochschule.

Ali vrlo je bitno da morate znati i njemački jezik.

“Sposobnost govoriti njemački jezik apsolutno je potrebna. Sposobnost komuniciranja na njemačkom jeziku ključna je za socijalnu i ekonomsku integraciju “, piše Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon završenog tečaja mora se pristupiti ispitu i položiti B1 ispit. “To u pravilu uključuje mogućnost čitanja, razumijevanja i usmene komunikacije njemačkog teksta na opću temu.”

Povrh svega, morate dokazati da se možete financijski izdržavati i da nemate kaznenu prijavu.

Državljani koji nisu članovi EU-a također se moraju odreći svog trenutnog državljanstva osim u okolnostima kad to nije moguće, poput zemalja koje to građanima ne dopuštaju. Građanima EU je dozvoljeno imati dvojno državljanstvo s Njemačkom i njihovom matičnim zemljom u EU.

Morate položiti i test naturalizacije koji ima 33 pitanja na njemačkom jeziku na nivou B1 o zakonima, povijesti i ljudima te zemlje.

“Prolaskom testa naturalizacije možete dokazati da imate znanje o pravnom i socijalnom sustavu i životnim uvjetima u Njemačkoj koje su vam potrebne da biste bili Nijemci”, kažu dužnosnici.

Možete se prijaviti za polaganje ispita u testnim centrima Saveznog ureda za migracije i izbjeglice.

Na ispitu imate 60 minuta za odgovor na pitanja i morate odabrati točan odgovor na svako pitanje i od četiri moguća odgovora.

Ako pravilno odgovorite na minimum 17 pitanja, prošli ste test. Nakon toga ćete dobiti potvrdu s rezultatima testiranja.

Tim certifikatom možete pružiti dokaz o svom građanskom znanju uredu za naturalizaciju. I ne brinite ako ispit pođe po zlu možete ga ponoviti.

Testiranje košta 25 eura.

Za postupak dobivanja državljanstva morate platiti naknadu u iznosu od 255 eura .

Naknada od 51 € odnosi se na djecu koja će biti naturalizirana s roditeljima. Maloljetnici koji će biti naturalizirani bez roditelja moraju također platiti 255 eura.

Ako imate vrlo malu plaću ili imate nekoliko djece koja će biti naturalizirana istovremeno s vama, naknada se može umanjiti ili dogovoriti plaćanje u ratama.

Ako ste već u braku s Nijemcem ili u istospolnom partnerstvu, to može olakšati stvari. Supružnici moraju u Njemačkoj legalno živjeti tri godine i u trenutku prijave biti u braku sa svojim partnerom najmanje dvije godine.

I kod ovakvih slučajeva primjenjuju se i opći zahtjevi naturalizacije: dobro poznavanje njemačkog jezika i uredan dosje.

Djeca koja imaju jednog njemačkog roditelju, čak i izvan zemlje, također imaju pravo na državljanstvo.

Ali djeca rođena u zemlji od roditelja koji nisu Nijemci od 1. siječnja 2000. ili kasnije također mogu dobiti državljanstvo pod određenim okolnostima. Najmanje jedan roditelj mora legalno i redovito živjeti u zemlji najmanje osam godina i imati trajno pravo boravka.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
fenix-magazin.de

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button