Gospodarstvo

Postoji nešto puno gore od inflacije

Uslijed rastuće inflacije koja pogađa skoro cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku, novinari sve glasnije traže da Vlada ograniči cijene, odnosno da dekretom zaustavi njihov rast. Mnogima se ta ideja može na prvu činiti dobrom jer svi bismo voljeli da inflacija stane. Međutim, riječ je o iznimno opasnom zahtjevu koji će, ako im Vlada udovolji, imati drastične posljedice za najširi krug ljudi. piše Mario Nakić za liberal.hr

Podsjetimo, takve ideje dolaze od istih onih medija koji su prije dvije godine tražili lockdown, zabranu kretanja, zatvaranje granica i onda pozdravljali masovno emitiranje novog novca ni iz čega, samo da bi se isplaćivale naknade za nerad ljudima kojima je vlada prethodno zabranila rad. Sve te mjere utjecale su da se smanji proizvodnja, pokidaju opskrbni lanci i tako smanji ponuda proizvoda i usluga na tržištu, a s druge strane povećana je količina novca u opticaju. Nažalost Vlada RH je podlegla pritiscima i ograničila cijene goriva i to na diskriminatoran način da je ograničila cijene na benzinskim crpkama koje nisu na autocesti čime je direktno udarila na male distributere .Skandalozno je da Vlada privatnim tvrtkama koje nemaju monopol i djeluju na slobodnom tržištu ograničava njihovu maržu i čak to predstavlja kao ”njihovu pomoć građanima”. Sličan slučaj smo imali kada je Vlada ”povećala minimalnu plaću” koju trebaju isplatiti poduzetnici.

Hoće li Vlada pomoći tim tvrtkama ako na kraju mjeseca ne budu mogli isplatiti plaće radnicima ili platiti PDV? Ako Vlada uistinu želi pomoći građanima neka smanji PDV na gorivo ili na neki drugi način rastereti tvrtke kroz ukidanje raznih fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Cijene su ravnoteža između ponude i potražnje. Kada se poveća količina novca u opticaju, ljudi će više kupovati jer moraju nekako trošiti taj novac. Ako u isto vrijeme nije došlo do ravnomjernog povećanja ponude proizvoda i usluga, cijene moraju rasti. Dakle, sve mjere koje su novinari tražili kroz protekle dvije godine rezultirale su ovime što imamo sada. Nema besplatnog novca, nema zarade od nerada, nema besplatnog cjepiva i nema besplatnog testiranja do besvijesti. Sve nam to sada dolazi po iznimno visokoj cijeni i to plaćamo kroz inflaciju.

Inflacija je zapravo korekcija cijena prema trenutnoj količini novca u opticaju. Kada količina novca u opticaju raste, tom novcu se gubi vrijednost, pogotovo ako ne raste količina robe i usluga u ponudi.

Inflacija bi se mogla zaustaviti vrlo jednostavno; da središnje banke znatno podignu kamatne stope, da se prekine emitirati jeftin novac. Međutim, to bi značilo zamrzavanje plaća i ukidanje mnogih subvencija koje često koriste za korupciju. To bi značilo i svojevrsnu recesiju jer banke više ne bi olako davale kredite pa bi bilo manje investicija, no onda bi investicije bile realnije i održivije jer bi se bazirale na stvarnim potrebama tržišta. Političari to baš i ne žele. Umjesto toga, vjerojatno će poslušati novinare i krenuti s dekretima kojima zabranjuju trgovcima daljnje povećanje cijena.

Kad cijene ne budu mogle rasti, morat će doći do nestašica. Inflacija je prirodna tržišna reakcija koja nas spašava od onog najgoreg, a to su nestašice. Zašto mora doći do nestašica kod kontrole cijena? Zato što se proizvođačima više neće isplatiti proizvoditi (bit će u minusu), trgovcima se neće isplatiti prodavati, a oni proizvodi koji budu na zalihama vrlo brzo će biti razgrabljeni. To će biti stanje u kojem neće biti bitno koliko novca imate, nego možete li se ustati dovoljno rano da stignete zauzeti dobro mjesto u redu pred trgovinom. Ako ne stignete na vrijeme u red, vrlo vjerojatno neće biti ničeg na policama kad dođete na red.

Postoji, dakle, nešto puno gore od inflacije, a to su nestašice. Upravo u te nestašice nas novinari žele odvesti, zato nemojte padati na njihove jeftine fore. Nisam siguran rade li to iz totalnog neznanja ili imaju loše namjere, ali rezultat je isti.

Izvor:Mario Nakić/liberal.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button