GastroMagazin

Hrana bogata proteinima

Zdrava prehrana

Hrana koju konzumiramo sastoji se od proteina, ugljikohidrata i masti – tri makronutrijenta od kojih svaki ima važnu ulogu u pravilnoj funkciji organizma. Sva tri bi trebala biti pravilno zastupljena u prehrani, ali zbog današnjeg užurbanog načina života često konzumiramo hranu kojoj fali proteina, a oni imaju iznimno bitnu ulogu

Uz vodu, proteini su najvažnije tvari u tijelu jer sudjeluju u rastu i razvoju gotovo svih tjelesnih tkiva. Građeni su od aminokiselina međusobno povezanih peptidnom vezom te su glavni izvor tvari za izgradnju mišića, kože, kose, noktiju, krvi i unutarnjih organa.

Kome su potrebni proteini

Kao što je prethodno spomenuto, proteini su najvažnije tvari u ljudskom tijelu, što znači da su potrebni svakoj osobi. Potrebe za ovim makronutrijentom razlikuju se od osobe do osobe, a značajan utjecaj na to ima i količina aktivnosti koju određena osoba obavi tijekom dana. Profesionalni sportaši i aktivne osobe imaju potrebu za većim unosom proteina jer su izloženi naporima pa povećanim proteinskim unosom osiguravaju oporavak mišića nakon tjelesne aktivnosti.

Preporučuje se unos proteina rasporediti na nekoliko obroka u danu, jer u tom slučaju tijelo može iskoristiti maksimalnu količinu. Stoga bismo svaki dan trebali imati tri glavna obroka i dva međuobroka.

Najbolji izvor proteina

Proteine ili bjelančevine možemo podijeliti na one životinjskog i biljnog porijekla, a uz to postoje i različiti suplementi.

Proteinski suplementi

Proteinski suplementi se mogu koristiti u obliku proteinskog praha, proteinskih pločica i slično. Njih najčešće koriste sportaši koji žele izgraditi mišićnu masu i sagorjeti masti tijekom vježbanja.

Pileća prsa

Pileća prsa su odličan izvor proteina – 100 grama ove namirnice ima 120 kalorija i oko 22 grama proteina. Uz to, pileća prsa su i dobar izvor niacina koji pomaže tijelu da proizvede energiju iz hrane koju konzumiramo te održava naš probavni i živčani sustav zdravim.

Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt, kefir, posni sir i slični mliječni proizvodi dobar su izvor proteina. Oni osiguravaju organizmu važne minerale i vitamine. Kalcij iz mliječnih proizvoda štiti zube i kosti te sprječava razvoj artritisa i osteoporoze. Ako želite smršaviti, konzumirajte obrano mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masnoće.

Grah i mahunarke

Ove namirnice se smatraju jednim od najboljih izvora proteina u prehrani vegetarijanaca. U mahunarke spadaju grah, bob, soja, grašak, leća i kikiriki.

Orašasti plodovi

Spadaju u visokoproteinsku hranu, a najveći udio proteina se nalazi u brazilskom orahu. Pod orašaste plodove spadaju indijski orah, bademi, lješnjaci i drugo. Orašasti plodovi sadrže i visoki udio masnoće pa ih treba konzumirati umjereno.

Uravnotežena prehrana podrazumijeva unošenje zdravih doza ne samo proteina, nego i vitamina, minerala, ugljikohidrata i masti. Kako biste održali zdravlje, vodite računa o svakodnevnom unosu zdravih namirnica.

Autor: S.G., Foto: Martinina/Shutterstock

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button