Svijet

Zaboravljeni rat na Bliskom istoku: U Jemenu je u 2022. godini ubijeno gotovo 450 civila

Rat u Jemenu je uz rat u Ukrajini najveća je svjetska humanitarna kriza. Međunarodna javnost ovaj rat za razliku od Ukrajine uglavnom zanemaruje, što svjedoči o utjecaju Saudijske Arabije i uspješnosti njihove propagande.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Nakon toga je Saudijska Arabija počela bombardirati i okupirati Jemen kako bi podržala marionetsku vladu Abd Rabuha Mansura Hadija. Saudijski zračni udari namjerno razaraju civilnu infrastrukturu i ubijeno je na tisuće ljudi.

U Jemenu je u ovoj godini ubijeno 447 civila, objavio je Nacionalni istražni komitet jemenske Vlade.

Iz komiteta, koji je osnovan radi istrage navoda o kršenju ljudskih prava u Jemenu, saopćeno je da je u 2022. godini ubijeno 447 civila, uključujući 35 žena i 82 djece, a 891 osoba je ranjena, uključujući 84 žene i 212 djece, prenosi Anadolija.

U saopćenju je navedeno da je u svim provincijama, najviše u Taizu, Hudaydi, Maribu, Lahiju i Daliju, otkriveno 3.411 kršenja ljudskih prava, a radi se o ubijanju, ranjavanju, sakaćenju, mučenju, prisilnom raseljavanju, vansudskom pritvoru…

Poprište nasilja

Zabilježeni su i oduzimanje imovine, napadi na vjerske, medicinske i kulturne ustanove, oštećenja i pljačke privatne imovine, seksualno nasilje i ograničavanja sloboda žena.

U saopćenju je naglašeno da su “sve strane u sukobu odgovorne za prekršaje, osim incidenata kao što su podmetnute mine, militarizacija djece i miniranje kuća”.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika i mnoge civilne ciljeve.

U sukobima u Jemenu poginulo je više od 150.000 ljudi. Jemen je jedna od najsiromašnijih država u svijetu, a rat u toj zemlji je doveo do stravične i jedne od najdubljih humanitarnih kriza. Najmanje 3.774 djece ubijeno je tokom građanskog rata u Jemenu između 2015. i 2022. godine, saopćili su Ujedinjeni narodi.

IZVOR: AGENCIJE

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button