Svijet

Victoria, muškarac koji je postao transžena, i partner Matteo, žena koja je postala transmuškarac, dočekali su svoje prvo dijete – za koje se vjeruje da je to bio prvi porod te vrste u Francuskoj

Francuski roditelji koji su oboje transrodni postali su prvi takav par koji je rodio dijete u zemlji, nakon što su se prethodno borili da dobiju odgovarajuće pravno priznanje.

Victoria, muškarac koji je postao transžena, i partner Matteo, žena koja je postala transmuškarac, dočekali su svoje prvo dijete prošlog mjeseca u bolnici Jacques-Ker u Bourgesu – za koje se vjeruje da je to bio prvi porod te vrste u Francuskoj.

Mateo je, unatoč porodu u rodilištu bolnice, bio naveden kao muškarac, a u rodnom listu par nije naveden kao majka i otac, već njihovim imenima, prenosi Le Berry Republicain.

“Nije bilo nijedne neprimjerene geste, nijedne neprimjerene riječi. Samo ljubazna i iskrena pitanja”, rekla je Victoria, dok je bolničko osoblje izjavilo da su, unatoč okolnostima, poštivane normalne procedure.

“Otišla sam u gradsku vijećnicu Burza dan nakon poroda”, rekla je Victoria o procesu izdavanja rodnog lista.

„Zaposlenici u matičnom uredu su imali puno razumijevanja! U rodnom listu jednostavno stoji da smo Mateo i ja rodili kćer. Bilješka o promjeni spola nalazi se na njegovom punom izvodu iz matične knjige rođenih, ali tražio sam da se blokira i da se nikad više ne vidi. Samo čuvam kopiju da je pokažem kćeri”.

I Victoria i Mateo prekinuli su hormonsku terapiju i odgodili operaciju promjene spola kako bi dobili dijete, ali sada žele nastaviti s liječenjem, a Victoria također želi zakazati operaciju promjene spola.

Dok su pokušavali imati dijete, par je rekao da je već pokušao in vitro oplodnju (IVF), ali su ih liječnici odbili — koji su tvrdili da muškarac ne može zatrudnjeti.

Prošle je godine pitanje dopuštanja transrodnim muškarcima pristupa IVF tretmanima izneseno pred Ustavno vijeće, najviše ustavno tijelo u Francuskoj, od strane aktivističke skupine Informativna i akcijska skupina za reproduktivna i seksualna pitanja (GIAPS).

Sud je presudio da transrodni muškarci nemaju pravo na IVF postupke unatoč činjenici da imaju fizičku sposobnost zatrudnjeti.

Druge zemlje, poput Španjolske, odobrile su takva prava transrodnim muškarcima nakon zahtjeva skupina LGBTQ aktivista.

Izvor: epoha.com / Denis Ivić

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button