Svijet

Velike pripreme u Moskvi! Sve je počelo u tajnosti. Za što se zapravo Putin sprema?

Kad su se topovi bili pojavili na krovovima nekih moskovskih zgrada mnogi analitičari zaključili su da Putin u stanovništvu želi proširiti strah od stvarnog napada NATO-a

Aktivna sječa šuma započela je u nekoliko moskovskih okruga od početka nove godine. Kako doznaje Insider, u tijeku je priprema lokacija za instaliranje – protuzračne obrane.

Na terenima u nacionalnom parku Losini Ostrov i pokraj Poljoprivredne akademije Timirjazev već su razmješteni protuzračni raketni sustavi S-400. U četvrti Pečatniki iskrčeno je oko 100 hektara šume u zaštićenoj zoni rezervata Kolomenskoje, što je izazvalo zabrinutost lokalnog stanovništva, uključujući i bojazan da bi crkva Uzašašća, koja je svrstana u UNESCO-ov registar svjetske baštine, mogla biti ugrožena, prenosi Slobodna Dalmacija.

Vojni stručnjaci upozoravaju da izgradnja vojnih objekata u blizini visokih stambenih zgrada ugrožava stanovništvo. Insider je poslao novinara koji je obišao ta gradilišta. “To je za zaštitu Moskve”, objasnio mu je jedan časnik, gledajući prema terenu uz Poljoprivrednu akademiju Timirjazev.

S ulice Valaam jasno se vide vrhovi lansera raketa zemlja-zrak S-400. To je protuzračni raketni sustav dugog i srednjeg dometa, s četiri lansera. Višenamjenski radar 92H6E također je tu, za otkrivanje i praćenje zračnih ciljeva. Osim njega, tu je i radar 96L6E.

Opremanje je  počelo 31. prosinca, no tada ni na jednom državnom portalu nije bilo relevantnih informacija, niti su uz gradilišta bile istaknute table s podacima. Pitanja lokalnih stanovnika također su ostala bez odgovora.

Zanimljivo je da je teren pripremljen za manje od dva tjedna, a kako tu nije bilo guste šume, tlo je jednostavno poravnato i prekriveno asfaltom, a cijelo područje je ograđeno. Iako je policija zabranila fotografiranje, ne pokušavaju prikriti svrhu instalirane opreme: “Ako su je postavili, znači da je potrebna. Neka bude ovdje s obzirom na trenutnu situaciju. Je li ovo zaozbiljno? Pa, mislim da će je iskoristiti ako bude trebalo”, rekao je jedan policajac.

Stambene zgrade okružuju Akademiju Timirjazev, a najbliža je deveterokatnica udaljena otprilike 200 metara. Jedan je komentator na lokalnom Telegram kanalu sarkastično primijetio: “Uvijek sam želio potencijalnu neprijateljsku metu odmah pokraj svoje kuće!”

Druga lokacija za sustav protuzračne obrane je područje Nacionanog parka Losini Ostrov u okrugu Bogorodskoje u sjeveroistočnoj Moskvi. Krajem siječnja, stanovnici obližnjeg stambenog kompleksa fotografirali su sustav protuzračne obrane S-400. Naime, sa sjevernih prozora pruža se pogled na vojni objekt, a udaljenost PZO-a od stambenih jedinica procjenjuje se na oko 200 metara.

Baštinski sadržaji na toj lokaciji su pod zaštitom, baš kao i samo područje nacionalnog parka. Zakon “O objektima kulturne baštine” nameće ograničenja gospodarske djelatnosti i zabranjuje bilo kakvu izgradnju unutar određenih zaštićenih zona kako bi se održao izvorni krajolik i povijesni kontekst. Za bilo kakve radove na tom području potrebno je odobrenje Ministarstva kulture Ruske Federacije.

I tu priča ne staje

Još jedna lokacija za sustav protuzračne obrane po svemu sudeći je i u Park šumi Izmajlovski. Početkom siječnja dio šume u blizini ulaza u nacionalni park, na samo 500 metara od stanice metroa, iskrčili su komunalni radnici. Kao i u drugim sličnim slučajevima, službene informacije nisu objavljene.

Prema pričama Moskovljana koji su svjedočili tome, posječena su brojna stabla ariša starija od pola stoljeća. Dovezeno je stotinjak radnika, a lokaciju su čuvali policija i Ruska garda. Za kratko vrijeme, iskrčeno područje je i – asfaltirano. U vrijeme dok je Insider pisao o tome, vojna oprema još nije bila instalirana.

No, najveći ekocid napravljen je u naselju Kurjanovo (dio četvrti Pečatniki) u jugoistočnoj Moskvi. Ogromno šumsko područje smješteno na lijevoj obali rijeke Moskve, uništeno je pod najstrožom tajnošću u vojne svrhe. Lokalnoj stanovnici Eleni (ime promijenjeno) službenici policijske uprave Pecčatniki rekli su da se tu ništa ne može učiniti.

Policajci su rekli da su građevinari dobili mjesec dana da završe posao i da nema smisla pokušavati ih zaustaviti. Elena je pokušala pozvati policiju da zaustavi sječu drveća, ali joj je savjetovano da se ne miješa: “Vi očito shvaćate gdje se takve odluke donose” rekao joj je policajac. Taj šumski pojas protezao se u dužini od preko dva kilometra.

Pokraj Poljoprivredne akademije Timirjazev već su razmješteni protuzračni raketni sustavi S-400
 SCREENSHOT/ YOUTUBE

Čemu sve ovo? Kad su se topovi bili pojavili na krovovima nekih moskovskih zgrada mnogi analitičari zaključili su da Putin u stanovništvu želi proširiti strah od stvarnog napada NATO-a jer to mu je tvrdnja od početka – da je rat u Ukrajini zapravo obrambeni rat Rusije ugrožene od Zapada. No, sad je stvar eskalirala i doista se treba upitati o tome za što se zapravo ruski režim sprema.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button