Domovina

Velika Britanija i formalno potvrdila podršku Schmidtu za nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH

Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema sa kojima se BiH suočava, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Bosne i Hercegovine Vlade Velike Britanije i formalno je potvrdio da podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta u njegovoj namjeri da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kao i Ustava FBiH.

Britanski državljanin bh. porijekla Tarik Delić je kontaktirao britansku Vladu, a odgovor mu je stigao iz Ministarstva vanjskih poslova, prenosi avaz.ba.

izbornog zakona
Slika: Dopis Ministarstva vanjskih poslova / Foto: snimka zaslona

BiH se suočava sa ozbiljnim problemima, posebno Federacija

– Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nove modele za rješavanje ozbiljnih problema sa kojima se BiH suočava – naveli su iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Službeni London je upozorio kako se politička situacija u BIH pogoršala posljednjih godina, ali i da nedostaje volje kod domaćih političara da se to zaustavi. Također, istakli su i kako nema mnogo povjerenja između glavnih političkih stranaka i lidera da se radi na reformama.

Slika: Iz Ministarstva vanjskih poslova britanske Vlade poručuju kako je: Ponovno funkcioniranje institucija BiH najbolji način da se zatvori prostor za zloćudne aktere da šire razdor i da ih spriječimo u destabilizaciji zemlje. / Foto: arhiva

Pokazati hrabrost za izvršavanje reformi

– Pozdravljamo namjeru visokog predstavnika da se pozabavi ovom ozbiljnom situacijom tražeći širok i uravnotežen paket mjera izbornog integriteta koji unapređuje funkcionalnost Federacije BiH u Parlamentu, pomaže formiranje Ustavnog suda i pomaže u procesu formiranja Vlade.

Ponovno funkcioniranje institucija BiH najbolji je način da se zatvori prostor za zloćudne aktere da šire razdor i da ih spriječimo u destabilizaciji zemlje. Nastavljamo raditi sa političkim liderima u BiH i pozivamo ih da pokažu hrabrost da izvrše reforme koje su neophodne za sve građane BiH – poručeno je iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
avaz.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button