Domovina

Je li novinarka H-altera u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku ili prof. Buljan Flander?

Portal Narod.hr poslao je upit novinarki H-altera Jeleni Jindri radi točnog informiranja javnosti vezano za članke koje je objavljivala o Poliklinici za zaštitu djece i mladih i prof. Gordani Buljan Flander.

Zatražili su odgovor na nekoliko pitanja:

1. Jeste li Vi i/ili neki član Vaše obitelji bili klijent Poliklinike za zaštitu djece i mladih radi visokokonfliktnog razvoda braka?

2. Jeste li Vi i/ili neki član Vaše obitelji bili nezadovoljni rezultatima moguće obrade u Poliklinici za zaštitu djece i mladih?

3. Jeste li, prema osobnoj procjeni, u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku za zaštitu djece i mladih u Zagrebu ili prof. Buljan Flander?

Odgovor još nisu dobili.

Buljan Flander o sukobu interesa Jelene Jindre

U razgovoru za Večernji list prof. Buljan Flander na pitanje “postoji li kod novinarke H-altera Jelene Jindre neke okolnosti zbog kojih je u sukobu interesa kad piše o Poliklinici i o “otuđenju roditelja””, kaže: “Ne bih to komentirala. Evidentno je usmjerena na Polikliniku, iako je serija njenih tekstova predstavljena kao da se propituje cijeli sustav.”

U Dnevniku Nove TV, u kojem je podnijela neopozivu ostavku, Buljan Flander je na pitanje poznaje li od ranije novinarku Jindru od ranije i ako da otkud se znaju, odgovorila: “Viđale smo se, ali odakle se znamo to vam neću reći.”

Na dodatno pitanje zašto neće reći, rekla je: “Nemam komentara”.

Što o sukobu interesa stoji u Kodeksu časti HND-a?

Prema Kodeksu časti hrvatskih novinara, novinar vlastiti sukob interesa mora priopćiti javnosti.

“Novinar se ne smije baviti poslovima koji bi mogli ugroziti njegovu neovisnost, objektivnost i samostalnost prosuđivanja, narušavajući njegov novinarski dignitet. Mora izbjegavati situacije koje bi ga mogle uvući u sukob interesa i zaprijetiti njegovom osobnom ugledu i ugledu novinarske profesije.

Novinar ne prihvaća darove, usluge, nagrade, plaćena putovanja, dodatno zapošljavanje, rad u politici i druge pogodnosti koje bi mogle umanjiti ili dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost, kao i vjerodostojnost novinarske profesije. Treba izbjegavati i sve druge situacije koje mogu stvoriti dojam o njegovoj pristranosti. Ako se nađe u sukobu interesa, mora ga otkriti javnosti. Novinar je dužan oduprijeti se svim oblicima pritisaka pojedinaca ili skupina da utječu na njegovo izvještavanje te o takvim pokušajima ima pravo obavijestiti javnost”, stoji u Kodeksu časti HND-a.

Cijeli članak možete pročitati na narod.hr.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button