Svijet

Ukrajinci prijete kako će ciljati Krimski most

Tijek rata je u krajnje neizvjesnoj fazi jer niti jedna strana nije u stanju ostvariti svoje početne, zacrtane i/ili minimalne ciljeve, a obećanja svojim stranama se čine sve više nerealnijima. Zadnja prijetnja iz Ukrajine tiče se Krimskog mosta a što potvrđuje kako se ulozi u ovom ratu iz dana u dan povećavaju. Međutim ova prijetnja zasada nije izvjesna jer Ukrajina još potražuje potrebno oružje da bi ovu prijetnju i ostvarila.

Ukrajina je objavila pojedinosti izgradnje ruskog mosta preko Kerčkog tjesnaca do Krima.

To upućuje na prijetnju da će gađati tu ključnu prometnicu do poluotoka koji je Rusija anektirala 2014.

Krimski most
Slika: Smještaj Krimskog mosta: se proteže kroz Kerčki moreuz između Tamanskog poluotoka Krasnodarskog kraja u kontinentalnoj Rusiji i poluotoka Kerč na Krimu

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je, kako navodi, službene ruske građevinske podatke o mostu, iako nije bilo moguće odmah utvrditi autentičnost dokumenta od gotovo 300 stranica. Dokument je objavljen dan pošto je ukrajinski general Dmitro Marčenko rekao da će most biti “meta broj jedan“ ako Kijev dobije potrebno oružje. General Marčenko je rekao da Moskva koristi most za transport zaliha na Krim i južnu Ukrajinu, prenosi geopolitikanews.hr.

Krimski most
Slika: Krimski most čini par usporednih mostova, prek koojeg se obavlja cestovni i željeznički promet. Širina mosta: 22m; dužina mosta: 18.100 m; otvorenje: 15. svibanj 2018.g.; početak gradnje 2016.g.; slobodna visina ispod mosta: 35 m; / Foto: snimka zaslona

Izgradnja mosta od 18 kilometara koštala je milijarde, a od 2018. povezuje Krim s ruskim kopnom. Glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov rekao je da su poduzete sve mjere opreza kako bi se zajamčila sigurnost Krima. Dodao je da je Kremlj svjestan najnovijih prijetnji Kijeva da gađa most. Moskva je zaprijetila da će bombardirati Kijev ako most bude napadnut.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je Marčenkova prijetnja u suprotnosti s obećanjima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zapadnim partnerima da neće koristiti oružje dugog dometa za napad na ruski teritorij.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u videoporuci objavljenoj u ponedjeljak u Kijevu „Naravno, oslobodit ćemo naš Krim.“ Ruska vojska je taj crnomorski poluotok okupirala 2014. kada je Ukrajina bila ranjiva zbog promjene vlasti i nije mogla pružiti otpor. Nakon toga, održan je međunarodno nepriznat referendum i Krim je pripojen Rusiji.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button