Domovina

U petak u njegovom rodnom mjestu promocija filma o obitelji Stjepana Ševe u produkciji Osječke televizije

Općina Čitluk i Osječka televizija pozivaju na promociju dokumentarnog filma o obitelji Stjepana Ševe – hrvatskog emigranta čija je obitelj, brutalno ubijena 1972. godine.

Naziv dokumentarnog filma je „Velik je to čovjek bio i Hrvat pravi”, a sugovornici su članovi obitelji i prijatelj ubijenog Stjepana Ševe.

Promocija će se održati u petak, 31. ožujka 2023. godine u 20:00 sati u Domu MZ Donji Hamzići, Općina Čitluk.

Stjepan Ševo rođen je u Hamzićima, Općina Čitluk, 6. listopada 1937. godine. Bio je hrvatski emigrantski djelatnik, zagovornik demokratske i slobodne Hrvatske. Dio života Stjepan Ševo proveo je i u Osijeku odakle je ’66. godine emigrirao u Njemačku.

Ubojstvo Stjepana Ševe, supruge mu Tatjane i pokćerke Rosemari Bahorić dogodilo se 24. kolovoza 1972. u gradiću San Donå di Piave kod Venecije, u Italiji gdje je obitelj bila na godišnjem odmoru.Ni nakon 50 godina od ubojstva obitelji Ševo, koje se dogodilo u mjestu San Dona di Piave u Italiji, do danas nitko nije odgovarao.

Zbog neodobravanja jugoslavenskih vlasti da se ukop obavi u njegovom rodnom mjestu, Stjepana i njegovu obitelj sahranili su u Njemačkoj, gdje su i živjeli. Njihovi posmrtni ostatci ekshumirani su u studenom 1999. godine i pokopani su najprije na zagrebačkom Mirogoju da bi potom bili preneseni u obiteljsku grobnicu u Hamzićima u općini Čitluk u Hercegovini.

U Hamzićima u Hercegovini prošle godine je otkriveno i spomen obilježje posvećeno mučki ubijenoj obitelji Ševo. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button