Vjera

Predsjednik europske biskupske komisije udario u same temelje katoličke crkve!

VATIKAN (LifeSiteNews) – Predsjednik europske biskupske komisije izrazio je podršku promjeni crkvenog učenja o homoseksualnim djelima, opisujući biblijsko određivanje grijeha kao “lažno”.

Isusovački kardinal Jean-Claude Hollerich, koji je ujedno i nadbiskup Luksemburga i Predsjednik Komisije biskupskih konferencija Europske zajednice (COMECE), a imenovao ga je papa Franjo za generalnog sugovornika “Sinode o sinodalnosti” 2021.-2023., u razgovoru za njemačku katoličku novinskoj agenciju KNA je dao svoj (skandalozni) prijedlog o promjenama crkvenog nauka vezanog za homoseksualizam.

Na pitanje novinara kako pristupa odluci Crkve da su homoseksualni čini grešni, kardinal je odgovorio: “Vjerujem da je to laž”. Rekao je da “dalje razmišljanje o podučavanju… može dovesti do promjene u podučavanju.”

Kako je poznato papa Franjo ima suprotno mišljenje o homoseksualnosti unutar Crkve. Papa je 2018. godine potvrdio da muškarci i žene s „takvom vrstom ukorijenjene sklonosti [homoseksualne privlačnosti] ne bi trebali biti prihvaćeni u službu ili posvećeni život. Služba ili posvećeni život nisu mjesto za takve osobe.”

Također, papa je osudio davanje crkvenih blagoslova homoseksualnim zajednicama, izjavljujući da Bog “ne i ne može blagosloviti grijeh”.

Međutim, 26. siječnja Franjo je u svojoj Općoj audijenciji u srijedu pozvao roditelje da “prate” svoju djecu koja bi mogla imati “drugačije seksualne orijentacije” umjesto da se “skrivaju u stavu osude”.

Oslanjajući se na Božansku Objavu, Crkva je od svog početka poučavala da su homoseksualni činovi suprotni prirodi spolnih odnosa i da su svi muškarci i žene pozvani na čistoću.

Katekizam Katoličke crkve (KKC 2357) bilježi: “Temeljeći se na Svetom pismu, koje homoseksualne radnje predstavlja kao djela teške izopačenosti, tradicija je uvijek izjavljivala da su ‘homoseksualni činovi suštinski neuredni’. Oni su suprotni prirodnom zakonu. Ni pod kojim okolnostima se ne mogu odobriti.”

Unatoč jasnom i principijelnom stavu Crkve u kojem se ističe spolna komplementarnost muškaraca i žena, Hollerich je objasnio da je njegov razlog odstupanja od povijesne norme taj što “sociološko-znanstveni temelj ovog učenja više nije točan”.

“Ono što se prije osuđivalo bila je sodomija”, rekao je, dodajući da se u ranijim epohama povijesti pretpostavljalo da se “u spermi muškarca čuva cijelo dijete. I jednostavno se to prenijelo na homoseksualne muškarce.”

“Ali u Novom zavjetu uopće nema homoseksualnosti. Raspravlja se samo o homoseksualnim činima, koji su u određenoj mjeri bili poganski kultni činovi. To je prirodno bilo zabranjeno. Vjerujem da je vrijeme da napravimo reviziju temeljnih crkvenih učenja”, rekao je.

Sveti Pavao i homoseksualni čini

Predsjednik europske biskupske komisije udario u same temelje katoličke crkve!
crodex.net
Izvor: Novi Život

U brojnim prilikama kroz svoje poslanice, sveti Pavao osuđuje homoseksualne radnje kao “besramne” i “pogrešne”.

U svojoj prvoj poslanici Korinćanima, sveti Pavao navodi da su homoseksualni postupci grešni, objašnjavajući da “homoseksualci” neće “nasljediti kraljevstvo Božje”, već će, prema njegovoj poslanici Rimljanima, primiti osudu za svoja djela.

Kardinalovi komentari uslijedili su nakon pro-LGBT kampanje u Njemačkoj u kojoj je 125 zaposlenika Katoličke crkve, uključujući svećenike, učitelje i crkvene upravitelje, javno priznalo svoju istospolnu privlačnost (SSA) u sklopu inicijative “OutInChurch”.

Disidentski aktivisti pozvali su na eliminaciju “zastarjelih izjava o crkvenoj doktrini” i “diskriminaciju” prema LGBT osobama i iskazujući njihovu želju da “otvoreno žive bez straha” u Crkvi.

Hollerich je rekao da u Luksemburškoj nadbiskupiji ima “homoseksualaca među njegovim svećenicima”. “Imam homoseksualne žene i muškarce među laicima,” dodao je, “i oni znaju da imaju dom u Crkvi.”

“Kod nas nitko nije otpušten zato što je homoseksualac, kod nas nitko nikada nije otpušten zbog toga”, potvrdio je Hollerich, dodajući da također nikada nije otpustio zaposlenika koji se “ponovno oženio” nakon razvoda, rekavši da će “postati nezaposleni. Kako takvo što može biti kršćansko?”

“Promjena civilizacije kojoj danas svjedočimo najveća je promjena od izuma kotača”, nastavio je kardinal. “Crkva je uvijek išla u korak s vremenom i uvijek se prilagođavala. Ali za to je uvijek bilo puno više vremena. Danas moramo biti brži. U suprotnom gubimo kontakt i više nas se ne može razumjeti.”

Ranije ovog mjeseca, Hollerich je pozvao katolike na cijepljenje protiv virusa dajući svoju punu podršku sustavu “COVID putovnica” za pristup vjerskim službama na cijelom kontinentu, osuđujući otpor takvim mjerama.

Isusovački kardinal je također izrazio “veliko poštovanje” prema njemačkom primjeru na Sinodalnom putu, navodeći svoju otvorenost za ređenje žena u sveto svećenstvo i otvaranje svetog reda za oženjene muškarce.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button