Magazin

Što je informirani pristanak?

U vremenu silne kakofonije oko prava i slobode pacijenata, važno je poznavati uvjete za administriranje nekoga lijeka ili cjepiva pacijentima, odnosno načina njihovog liječenja. Prenosimo neke izvore sa hkm.hr:

Kako donosi stranica www.msd-prirucnici.placebo.hr, privola pacijenta je sine qua non (uvjet bez kojega se ne može) za bilo koju medicinsku intervenciju. Ipak, pristanak ne mora uvijek biti izričit. U hitnim stanjima pristanak se normalno pretpostavlja. Za postupke koji se smatraju uobičajenim i praktički neškodljivim (npr. rutinski ubod vene, postavljanje intravenozne infuzije) okolnosti govore o implicitnoj privoli, pa npr. pružanjem ruke pacijent pristaje na takav postupak. Za invazivnije i riskantnije intervencije uvijek se traži informirani pristanak.

Liječnici i drugi zdravstveni radnici koji traže takvu privolu trebaju biti kvalificirani za obavještavanje o rizicima i koristima, uz pružanje odgovora na relevantna pitanja. Zakon zahtijeva da poduzmu razumne mjere kako bi u tom smislu mogli primjereno komunicirati s pacijentima (npr. nepoznavanje jezika, gluhoća ili druge komunikacijske zapreke).

Etičke i zakonske norme mahom smatraju da su liječnici i drugi zdravstveni djelatnici pacijentima dužni barem omogućiti razumijevanje njihovog zdravstvenog stanja, uključujući vjerojatni ishod ako se liječenje ne provede; objasniti potencijalno korisne mjere uz moguće rizike, nerijetko uz profesionalno mišljenje o najboljoj alternativi. Valja raspraviti i nejasnoće odnosno nepoznanice vezane uz svaki od ovih elemenata. Takav se razgovor obično bilježi u medicinsku dokumentaciju, a pacijent potpisuje ispravu koja opisuje provedeni postupak.

informirani pristanak
Informirani pristanak znači Vašu suglasnost na primjenu određenog medicinskog postupka dijagnostike i liječenja i prijema u bolnicu navodi se na stranicama HZJZ-a

Letak HZJZ o informiranom pristanku

A na stranicama HZJZ-a objavljen je letak u kojem se ističe:

Informirani pristanak znači Vašu suglasnost na primjenu određenog medicinskog postupka dijagnostike i liječenja i prijema u bolnicu. Prije davanja pristanka liječnici su Vam dužni dati dovoljno podataka o Vašem zdravstvenom stanju i liječenju kako biste mogli svojom slobodnom voljom odlučiti pristajete li na takvo liječenje ili ne pristajete. Liječnici prije potpisivanja vaše suglasnosti moraju utvrditi jeste li sposobni dati pristanak tj. utvrditi da ste sposobni razumjeti informacije koje su Vam dali i donijeti odluku.

Tko daje pristanak? 

Pristanak dajete Vi ukoliko ste sposobni za njegovo davanje, odnosno ukoliko informaciju koja je važna za davanje pristanka možete razumjeti, upamtiti, odvagati za i protiv odluke i donijeti odluku.

Koje podatke Vam liječnik mora dati? 

Kako biste mogli dati svoj pristanak, liječnik mora navesti na vama razumljiv način: podatke o Vašem zdravstvenom stanju i dijagnozi, razloge zbog kojih Vam je predloženo liječenje ili pregled, što sve podrazumijeva Vaše liječenje ili pregled, zašto se predlaže bolničko, a ne ambulantno liječenje, postoje li opasnosti i rizici, kakve i kolike su opasnosti predloženog liječenja ili lijekova, postoje li druge mogućnosti liječenja, što se može dogoditi Vašem zdravlju ukoliko odbijete liječenje pregled ili prijem u bolnicu te ime liječnika koji je odgovoran za Vaše liječenje.

Možete li odbiti liječenje? 

Imate pravo odbiti pregled ili liječenje, međutim važno je da prije nego što odbijete liječenje ili prijem u bolnicu shvatite što bi se moglo dogoditi Vašem zdravlju ukoliko odbijete liječenje ili pregled i postoje li druge mogućnosti liječenja osim predloženog.

Kako dajete svoj pristanak? 

Svoj pristanak na liječenje u bolnici dajete pismeno potpisom na formular kod primitka u bolnicu, dok se za izvanbolničko liječenje pristanak daje usmeno. Ako nešto ne razumijete ili ukoliko želite znati više, imate pravo postavljati pitanja i dobiti odgovore, prije potpisivanja suglasnosti i nakon potpisivanja suglasnosti. Prilikom davanja pristanka na pregled i liječnički postupak možete tražiti da bude prisutna osoba od povjerenja. To može biti Vaš prijatelj, rođak ili neovisna osoba (npr. odvjetnik). Ukoliko Vam je teško shvatiti što Vam liječnik govori o Vašem liječenju, tražite da Vam to napiše kako biste taj dokument mogli uzeti sa sobom.

Kada Vas neće tražiti pristanak? 

U hitnim slučajevima kad je ugrožen Vaš život ili vam prijeti ozbiljna i neposredna opasnost od teškog narušavanja zdravlja, medicinski postupak može se primjenjivati bez Vašeg pristanka, ali samo dok traje ta opasnost.

Davanje suglasnosti za liječenje prilikom prijema u bolnicu obuhvaća Vašu suglasnost i za primjenu redovitih pretraga, primjenu uobičajenih lijekova

Tko daje pristanak na liječenje kada niste sposobni dati pristanak? 

Kada niste sposobni dati svoj pristanak – to su slučajevi kad niste sposobni shvatiti podatke o Vašoj bolesti i predloženom liječenju, odnosno kada niste sposobni donijeti odluku i izreći je Vašem liječniku i kada imate skrbnika. Tada pristanak daje skrbnik, a pravobranitelj za osobe s invaliditetom provjerava opravdanost Vašeg prijema u bolnicu. Kada niste sposobni dati pristanak, a nemate skrbnika, a liječnik procjenjuje da je liječenje neophodno, tada je liječnik o postupku za prisilno liječenje dužan obavijestiti sud.

Možete li sami dati pristanak na liječenje ukoliko imate skrbnika? 

Bez obzira na to što imate skrbnika, sami dajete svoj pristanak, ukoliko ste pristanak, po mišljenju liječnika psihijatra, sposobni dati. Pristanak možete opozvati u bilo kojem trenutku.

U hitnim slučajevima kad je ugrožen Vaš život se ne traži informirani pristanak !

Kakvom liječenju Vas liječnik može podvrgnuti na temelju Vaše suglasnosti? 

Davanje suglasnosti za liječenje prilikom prijema u bolnicu obuhvaća Vašu suglasnost i za primjenu redovitih pretraga, primjenu uobičajenih lijekova, te se nova pisana suglasnost neće tražiti, ali je liječnik dužan dati Vam potpunu informaciju o pretragama i primjeni lijeka.

Što možete učiniti ako se Vaša prava krše? 

Ukoliko imate primjedbe imate pravo podnositi pritužbe. Svoje pritužbe možete podnijeti: ravnatelju ustanove ili šefu odjela, Povjerenstvu za zaštitu i promicanje prava pacijenata pri Ministarstvu zdravlja, Gradskom povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata u Vašem gradu ili Pučkom pravobranitelju. Pri podnošenju pritužbi možete tražiti pomoć osoblja, članova svoje obitelji i osoba koje djeluju u Vašem interesu. Pored svega navedenog, možete podnijeti tužbu sudu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button