Svijet

U Kanadi se dozvoljava trgovinama hranom da zabrane ulaz necijepljenima

Niste cijepljeni protiv Covida-19? Trgovci prehrambenim proizvodima u New Brunswicku u Kanadi sada vam mogu zabraniti ulazak.

Ministrica zdravstva New Brunswicka Dorothy Shephard rekla je da sve tvrtke, uključujući one koji prodaju namirnice, mogu zahtijevati od kupaca da pokažu putovnicu za cjepivo prije ulaska u prostorije, donosi logično.

Kanadskim provincijama dopuštena je autonomija u odlučivanju o putovnicama za cjepivo, ali trgovine mješovitom robom ostale su otvorene za sve u cijeloj zemlji, bez obzira na status cijepljenja. S ovom novom odredbom, ljudi koji žele kupiti hranu možda će morati pronaći nekoga tko će to učiniti umjesto njih ako odbiju sudjelovati u programu cijepljenja. 77 posto stanovnika Kanade koji ispunjavaju uvjete za cjepivo protiv Covida u potpunosti je cijepljeno. Kanada cijepi sve ljude od 5 godina na više.

Kanadska savezna vlada već je zabranila necijepljenim ljudima domaća ili međunarodna putovanja zrakoplovom ili vlakom, pravilo koje je stupilo na snagu 30. studenog.

Facebook je zabranio vijesti i video snimke prosvjeda zbog takvog razvoja događaja, rekavši da su to dezinformacije. Međutim, ti videi su se pojavili na Tik Toku.

Prosvjedi u subotu, zatvorili su glavne ulice u Monctonu, N.B. nekoliko sati. Neki sudionici rekli su da je to jedan od većih prosvjeda koje su vidjeli u gradu s 85.000 stanovnika.

Factcheker organizacija Politifact, u vlasništvu neprofitne organizacije Poynter Institute, osporava tvrdnju da se ljudima sprječava kupnja namirnica u New Brunswicku.

Ali naš Fact Check Desk pronašao je vladin dokument New Brunswicka koji omogućuje trgovinama da diskriminiraju one koji nisu cijepljeni. Do danas, već jedan od dva glavna lanca supermarketa mješovitom robom u New Brunswicku zahtijeva putovnicu za cijepljenje.

Represivne mjere protiv necijepljenih su raširene u Kanadi. Maloprodajno vijeće navodi ograničenja po pokrajinama na ovoj poveznici, koja još nije ažurirana kako bi odražavala novu politiku trgovine namirnicama New Brunswicka.

Kratak pregled vladinih mandata možete pronaći u ovom pokrajinskom dokumentu, u kojem za retail (trgovinu) piše da se svima preko 12 godina može zahtijevati Covid putovnica za ulaz već na tzv. Levelu 1:

U Kanadi se dozvoljava trgovinama hranom da zabrane ulaz necijepljenima
www.crodex.net

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button