Domovina

Selak Raspudić odgovorila Milanoviću: ‘Pita što je trebao učiniti u Madridu? Evo, reći ću mu…‘

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, odgovorila je na prozivke predsjednika Zorana Milanovića koji je komentirao njenu raniju kritiku kako bi se njegov boravak u Madridu mogao popratiti riječima “gdje si sad frajeru”.

– Nesporno je da je Zoran Milanović tijekom predsjedničkog mandata odigrao pozitivnu ulogu u osvještavanju “hrvatskog pitanja” i nužnosti promjene izbornog zakona u BiH. Međutim, kad već pita što je još trebao učiniti u Madridu, odgovor je sljedeći: kao sukreator hrvatske vanjske politike, trebao je tek ostati dosljedan – poručila je Selak Raspudić te nastavila:

– Dakle, u svom službenom govoru pred svjetskom javnosti trebao je ponoviti ono što danima naglašava u Domovini, odnosno reći da smatra kako Švedska i Finska ne mogu postati NATO članice dok se ne promijeni izborni zakon u BiH i da će stoga pozvati saborske zastupnike u RH da glasuju protiv ratifikacije navedenog sporazuma. Naime, bez da je itko od naših ključnih vanjskopolitičkih aktera na formalnoj razini, makar unutar službenog govora, ako već ne i iskorištavanjem prava veta, povezao ulazak Švedske i Finske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH, saborski zastupnici nemaju na temelju čega izražavati svoj stav o nužnosti promjene izbornog zakona u BiH kroz glasovanje o primanju Švedske i Finske u NATO. Također, iako se ideja povezivanja tih dvaju pitanja nekima u početku činila radikalnom i premda nisam protiv ulaska Švedske i Finske u NATO, na primjeru Turske najbolje smo mogli vidjeti da je puno toga moguće, ako se neka država doista zauzme za svoje interese. U tom smislu odgovornost je prije svega na Andreju Plenkoviću, no u svome madridskom nastupu nije se, mjereno ljestvicom koju je sam uspostavio vlastitim najavama i prethodnim prijetnjama, ovoga puta iskazao ni Zoran Milanović. Stoga mi jedino preostaje upozoriti na nedostatak političke hrabrosti hrvatskih vlastodržaca i zažaliti za propuštenom prilikom da se izbori naš ključni vanjskopolitički interes, stabilizacija političke situacije u BiH kroz promjenu izbornog zakona i ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata u BiH – rekla je Selak Raspudić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
jutarnji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button