Košarka

Toni Kukoč konačno u springfieldskoj Kući slavnih

Toni Kukoč, legenda našeg vremena, vlasnik tolikih medalja da ih je teško i pobrojati, konačno će u klasi 2021 postati stanovnikom springfieldske Kuće slavnih!

Već je sedam puta bio na listi nominiranih, a uz podužu listu reprezentativnih medalja, uz tri splitska europska naslova i tri NBA naslova prvaka s Chicago Bullsima, davno je to zaslužio. 2017. ušao je u FIBA-inu Kuću slavnih, no sada dolazi i konačno priznanje ‘s one strane bare’ – Kukoč ulazi u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame i pridružuje se Draženu Petroviću, Krešimiru Ćosiću, Mirku Novoselu i Dini Rađi.

Trinaest je sezona proveo u NBA ligi, od čega sedam u Chicago Bullsima (1993-2000). Zapravo, draftiran je još 1990, no do 1993. ostaje u Europi, u talijanskom Benettonu s kojim osvaja talijansko prvenstvo 1992. i kup 1993. godine te tri puta biva proglašavan najboljim igračem Europe.

U klupskim uspjesima KK Splita bio je nezamjenjiv: u finalu Kupa prvaka 1989. protiv Maccabija postigao je 18 poena, u sljedećem finalu 1990. godine 20 poena protiv Barcelone i u trećem osvajanju europskog vrha 1991. godine, ponovno protiv Barcelone, upisao je 14 poena. 1990. i 1991. bio je i MVP Final Foura Kupa prvaka.

I u reprezentacije je unosio cijelog sebe. Sada već davne 1985. godine bio je kadetski prvak Europe. Sljedeće godine ponio je naslov europskog juniorskog prvaka te je proglašen MVP-jem prvenstva. Nosi zlatnu medalju sa Svjetskog juniorskog prvenstva 1987. godine (ponovno MVP!) i seniorskog Svjetskog prvenstva 1990. godine te dvije srebrne olimpijske medalje: 1988. u Seoulu te najveći uspjeh košarke u samostalnoj Hrvatskoj – srebrna medalja s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. U finalu s SAD-om postigao je 16 poena, upisavši još i 6 skokova i čak 9 asistencija. S Hrvatskom osvaja i broncu sa Svjetskog prvenstva 1994. te Europskog prvenstva 1995. godine.

Toni je uvijek ostao aktivno prisutan u hrvatskoj košarci – trenutačno je član Stručnog savjeta za mušku košarku HKS-a, a među ostalim, nedavno je viđen i na tribinama na utakmici KK Splita – jer bez košarke ne može, a ni košarka bez Tonija Kukoča. 

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button